Gevarieerde nieuwe woonwijk Zijdebalen

Wonen

Woningcorporatie

Nieuwbouw

Ontwikkelen

Utrecht

Utrecht

Aantal woningen
481
Bomen
64
Vloeroppervlakte
72.000 m2
Opdrachtgever
Eigen ontwikkeling in samenwerking met Hurks
Architect
Mulleners & Mulleners Architecten, Amsterdam; Venster architekten, Gouda; Rijnboutt, Amsterdam
Woonoplossing
Vrij Wonen

Samen met Hurks ontwikkelen en realiseren we Zijdebalen, een gevarieerde woonwijk in Utrecht met veel aandacht voor de openbare ruimte, een eigen identiteit en historische elementen. De gebiedsontwikkeling bestaat uit vier woonblokken en wordt gerealiseerd op een voormalig bedrijventerrein van circa 3,5 hectare, dat direct op de binnenstad van Utrecht aanhaakt. Naast nieuwbouwwoningen, wordt er ook een horecapaviljoen gerealiseerd en krijgt de oude Lubro-bakkerij een nieuwe bestemming. Dit monumentale pand wordt getransformeerd naar herenhuizen, een horecagelegenheid en coworking spaces met inspirerende werkruimte.

Zijdebalen is een aantrekkelijke nieuwe buurt in Utrecht

Zijdebalen bestaat uit vier woonblokken, in een stedelijke leefomgeving met veel groen. Woningtypen variëren van statige herenhuizen tot aan fraaie lofts en appartementen, elk gelegen op een half verdiepte parkeergarage met daarboven groen ingerichte binnentuinen. Het aanbod van koopwoningen, sociale huurwoningen en vrije sector huurwoningen maakt van Zijdebalen een aantrekkelijke nieuwe woonwijk in Utrecht, voor zowel starters als doorstromers. Jeroen, Linda en hun dochter Rosa kregen als eerste de sleutel van hun herenhuis aan De Vecht. Enthousiast vertellen ze: “We zochten een groter huis, maar we wilden wel in onze geliefde stad blijven wonen. De makelaar attendeerde ons op de plannen voor Zijdebalen. We wisten het gelijk. Dit wilden we! Een groot, nieuw huis met twee eigen parkeerplaatsen op een toplocatie dicht bij het centrum. De architectuur vinden we heel gaaf. De verscheidenheid in gevels, de grote ramen en het mooie metselwerk spraken ons erg aan. Nieuwbouw in een bestaande stad met voelbare historie. Interessant en spannend!”

Etienne de Jager

Projectmanager gemeente Utrecht

“De gemeente Utrecht wil groeien naar een kwalitatief hoogwaardige stad met 400.000 inwoners. Op dit moment telt de stad er nog 330.000. Dit betekent dat we voor een verdichtingsopgave staan. De komst van Zijdebalen sluit aan op onze ambitie”

Gebiedsontwikkeling met ambachtelijk vakmanschap

De gebiedsontwikkeling garandeert een hoogwaardige invulling van de openbare ruimte. De vier blokken van Zijdebalen sluiten aan op de allure van de oude grachtenpanden in het centrum van Utrecht en grijpen terug naar het verleden van de locatie. Op verschillende plekken wordt gerefereerd naar het historische verleden van het gebied. De woonwijk wordt gekenmerkt door statige bomenrijen, een nieuwe stadsgracht en veel groen. De bijzondere gevelsteen D(e) Fortuyn, die in de gevel van het gesloopte pand Zeedijk 22 zat, wordt teruggeplaatst in de gevel van een nieuw herenhuis, dat opnieuw de naam ‘De Fortuin’ krijgt. De binnentuinen van blok 2 en 4 worden verfraaid met een toegangspoort, waarvan de poort van blok 2 geïnspireerd is op de oorspronkelijke toegangspoort van lusthof Zijdebalen. Een uniek staaltje ambachtelijk vakmanschap, gesmeed zoals dat in de 18e eeuw al gebeurde.

Zijdebalen is een multifunctionele binnenstedelijk woongebied: niet alleen woningen, maar ook horeca en werkplekken zijn terug te vinden in de wijk.  Zo komt er op het nieuwe plein aan de Jongeneelwerf een horecapaviljoen en krijgt de 19-eeuwse tuinderswoning ook een nieuwe functie. In het vierde woonblok wordt de voormalige LUBRO-bakkerij geïntegreerd. Dit monumentale pand krijgt binnen de gebiedsontwikkeling een nieuwe functie en wordt getransformeerd naar 6 herenhuizen, een horecagelegenheid en werkplekken. Ook de 19-eeuwse tuinderswoning krijgt een nieuwe functie.

Impressie Lubro

Samen denken, samen doen

De ontwikkeling en realisatie van een grootschalig gebiedsontwikkeling als Zijdebalen staat of valt met goede samenwerking. Binnen het bouwteam, maar ook daarbuiten. Samen met gemeente Utrecht, Bouwinvest en Mitros stemden we het ontwerp van Zijdebalen optimaal af op de wensen van toekomstige bewoners en de omgeving. Ook tijdens de uitvoering verloopt de samenwerking tussen ons, gemeente Utrecht, Bouwinvest en Mitros prettig. Bovendien betrekken we omwonenden en andere belanghebbenden bij de voortgang van het project. Communiceren is hierin het sleutelwoord. Kim de Leeuw van gemeente Utrecht: “Hurks en Van Wijnen nemen steeds meer de lead richting de buurt bij het ontwikkelen en realiseren van Zijdebalen. Zo praten zij met de omgeving en is er een telefoonnummer ingesteld voor vragen en klachten.”