365 dagen duurzaam

Werken aan schone, fijne en flexibele plekken voor iedereen. Plekken die ook in de toekomst betekenis hebben voor de gebruikers dan. Dat is wat wij bedoelen als we zeggen: Van Wijnen creëert leefomgevingen zonder uiterste houdbaarheidsdatum. Daarbij gaan we zuinig en zorgvuldig om met de aarde. Want ook de generaties na ons moeten van een fijne leefomgeving kunnen genieten. Dat geldt niet alleen voor de projecten die wij realiseren voor onze klanten. Ook op onze eigen werkplek willen we zo duurzaam mogelijk werken. Daarom organiseren we ook daar verschillende duurzaamheidsinitiatieven.

Loskade: duurzame pop-up wijk

De Loskade op het terrein van de Suikerfabriek in Groningen is een pop-up wijk gericht op duurzame innovaties in een experimentele omgeving. Hier ontdekken we wat het betekent om te werken met veranderende gebruikerswensen zoals compact, betaalbaar en zelfvoorzienend wonen. De wijk van de toekomst is ook dé plek om de circulaire economie tot bloei te laten komen. Tot 2030 gaan we aan de slag met 45 short-stay woningen, die circulair gebouwd worden. Met échte bewoners met echte ervaringen. We werken hierin graag samen met partijen die dezelfde duurzame ambities als wij hebben.  Lees er meer over op de projectpagina van De Loskade.

Fijn Wonen Circulair

Bouwen voor nu en de toekomst. Dat is meer dan kijken naar de huidige (woon)behoeftes, bouwmogelijkheden en zuinig zijn op de wereld. Om voor de aarde én de gebruiker de beste keuze te realiseren, richten we onze aandacht op gasloos, energiezuinig en liefst circulair bouwen. Circulair bouwen is bovendien sneller, beter en goedkoper.

Met Fijn Wonen hebben we een woning ontwikkeld die volledig modulair en remontabel is. Er is gebrainstormd, onderzocht, getest, gefinetuned, gebouwd en weer afgebroken om dit voor elkaar te krijgen. Met als resultaat een eerste prototype van de circulaire woning  in Gorredijk. Doelstelling is dat vanaf 2020 circulair de standaard wordt bij ons woonproduct Fijn Wonen

Samen leren en delen

In de duurzame nieuwbouwwijk RijswijkBuiten (tussen Delft en Rijswijk) ligt Geworteld Wonen: een modern landgoed van 1,5 hectare, waar het heerlijk wonen is en iedere bewoner zijn steentje bijdraagt. De bewoners beheren de gezamenlijke grond rondom de woningen  en creërden hier moestuinen, een boomgaard, speelruimte voor kinderen en verschillende plekken om elkaar te ontmoeten. Zij startten een crowdfundingsactie voor een waterspeelplaats met als belangrijkste onderdeel een handmatige waterpomp. Een waterpomp om grondwater mee te pompen voor de bomen en planten in de moestuin, als een verbindende factor waar iedereen samenkomt en waar gespeeld, geleerd en gedeeld kan worden. Een mooi initiatief waar Van Wijnen graag een steentje aan bijdragen!

Innoveren met zonnebootraces

Van Wijnen verbond voor het jaar 2018 haar naam aan dé zonnebootraces van Nederland: Solar Sport One. Deze stichting organiseert zonneboot races en creëert daarmee een platform voor innovaties op het gebied van duurzaamheid. Ook verbindt zij hiermee de thema’s techniek, jeugd, watersport en fun met elkaar en maken zo duurzaamheid cool en actueel. De teams optimaliseren de energieopbrengst van de zonnepanelen, verminderen via nieuwe designs de waterweerstand steeds meer en monitoren de resultaten nauwkeurig. De innovaties die met de out-of-the-box werkwijze aan het licht komen, zijn ook buiten het wedstrijdveld van meerwaarde en staan aan de basis van de benodigde verduurzamingsslag.

Dit jaar vonden de zonnebootraces plaats in Purmerend, Groningen en Leeuwarden. Met 8 racedagen, meer dan 300 kilometer over water en top snelheden van 45 km/per uur was het een zeer geslaagde editie. Onderstaande beelden vanuit Leeuwarden geven de sfeer goed weer.

Bouwmaterialen opnieuw gebruikt

Afval gescheiden inzamelen en zoveel mogelijk recyclen is goed. Dat geldt ook voor onze bouwmaterialen. Daarom werken we in Amersfoort samen met het kringloopcentrum KLUS om zoveel mogelijk bouwmaterialen een tweede leven te geven. Wij verzamelen bouwmaterialen die we niet meer kunnen gebruiken in een speciale container.  Het kringloopcentrum haalt deze op en verkoopt ze aan doe-het-zelvers.

Mieke Bleij van KLUS: “De ‘zo goed als nieuwe’ spullen zijn zeer in trek bij veel doe-het-zelvers die bij KLUS hun bouwmaterialen kopen. Uit onze eerste ervaringen blijkt dat de grootste stroom komt van particulieren, deels via afvalverwerker ROVA of het ophaalsysteem van de kringloopwinkel. Maar het ´redden´ van materialen uit de grotere projecten in de professionele bouwsector is weer een hele andere uitdaging. Daarom zochten we een samenwerking met een bouwbedrijf. Fijn dat Van Wijnen hiervoor open staat.”

Lees er meer over in het nieuwsbericht. 

Oude wanden, nieuwe bestemming

“Weggooien is zonde!”, dachten ze in Groningen toen hen gevraagd werd een verdieping van zo’n 30×50 meter volledig te strippen. In plaats van de sloopkogel te gebruiken werden de onderdelen netjes gedemonteerd en vervolgens herbestemd. Projectleider Randolf Boersma bracht de wanden overzichtelijk in beeld in een stukslijst. Vervolgens bracht hij deze lijst bij verschillende partijen onder de aandacht. Architect Ben van der Meer van Vector-i was enthousiast en onderzocht de herplaatsingsmogelijkheden. Deze werd verrassend dichtbij gevonden én omarmd door de opdrachtgever. Veel van de wanden vinden hun volgende plekje straks slechts een paar honderd meter van de vindplaats. Ook wordt een deel van deze wanden gebruikt bij de verbouwing van ons eigen kantoor in Groningen. Het projectteam heeft de smaak inmiddels goed te pakken en liet aanvullend weten dat ook een groot deel van de gipsplaten en isolatie een nieuwe bestemming zal krijgen. Ook dient zich alweer een nieuwe circulaire mogelijkheid aan: Bij het pand van de RUG in Groningen komt een grote hoeveelheid gevelelementen beschikbaar. Wie is er nog op zoek?

Van koffiebeker naar kledinghanger

Dagelijks worden er heel wat bekertjes koffie of thee gedronken eb weggegooid. Ook op onze kantoren. Dat levert een behoorlijke hoeveelheid afval op. Vanaf 10 oktober start op onze vestigingen in Heerenveen en Gorredijk een pilot waarbij we overstappen op nieuwe recyclebare plastic koffie- en waterbekers. Deze bekers worden lokaal 100% gerecycled en binnen Nederland gebruikt in nieuwe producten zoals kledinghangers en plantentrays. Dat scheelt een heleboel afval. In de toekomst willen we als bedrijf helemaal afvalvrij zijn, op de bouwplaatsen, kantoren én in de fabrieken. Met deze koffie- en waterbekers zetten wij een stap naar deze toekomstbestendige organisatie.

Op naar 100% duurzaam hout

Zonder hout geen bouw. Maar als we niet oppassen, is er over enige tijd geen hout meer beschikbaar. Daarom werken wij zoveel mogelijk met hout dat van duurzame herkomst is. Dat doen we nu voor 95% zoals we hadden beloofd. En we gaan door tot al het hout dat wij gebruiken duurzaam is. Je leest meer over onze duurzame doelstellingen op onze website.

Wijk voor wijk klaar voor de toekomst

Op diverse plekken in het land werken we aan projecten waar hele wijken worden verduurzaamd. Woningen gaan van energielabel F of G naar label B en hoger. Dat is niet alleen goed voor de energierekening maar ook voor het wooncomfort van de bewoners. Eén van die projecten is voor woningcorporatie Rochdale in Amsterdam en Diemen. Hier worden 5.500 woningen klaargemaakt voor de toekomst. Meer daarover lees je op de projectpagina.

Het blauwe dak

Steeds vaker zien we de beelden van ondergelopen straten en kelders. De verwachting is dat de hoeveelheid neerslag blijft stijgen en dat er steeds meer hevige regenbuien plaatsvinden. Met de nodige problemen, vooral in de dichtbebouwde stad. Gelukkig zijn er oplossingen om wateroverlast tegen te gaan en buurten in die zin klimaatbestendig te maken. Bart de Leede en Roël de Leede van gemeente Vlaardingen en Marcel Houtzager en Walter Vincent van het Hoogheemraadschap van Delfland vertellen enthousiast over één van deze oplossingen: het blauwe dak, dat gerealiseerd wordt op het appartementengebouw van nieuwbouwproject Mariskwartier in de binnenstad van Vlaardingen. Je leest er over op de projectpagina.

Je woning verduurzamen? Zo doe je dat!

Op het platform ‘Zo wil ik wonen’ is handige informatie te vinden die consumenten helpt bij het maken van woonkeuzes. Lees hier praktische tips om je woning energieneutraal te maken. Neem een kijkje op dit platform.

Fiets Naar Je Werk Dag

Fietsen naar je werk is goed voor je gezondheid én voor het milieu. Veel van onze Van Wijnen medewerkers deden enthousiast mee aan de Fiets naar je Werk Dag. Een landelijk initiatief waar dit jaar een recordaantal van 18.000 deelnemers aan meededen. Met deze actie steunde Van Wijnen ook het goede doel Bike4Work van Cycling out of Poverty. Deze stichting verbetert voor Oost-Afrikanen de toegang tot inkomsten door te voorzien in fietsen.

Zon en wind voor energie

Ook onze eigen kantoren willen we waar mogelijk energieneutraler maken. Dat doen we onder meer door zonnepanelen op het dak te leggen en windturbines aan te leggen. Zo wekken we de benodigde energie zelf op.

Een tweede leven

bij Spullenbank Lelystadse Uitdaging

Lokale, sociale initiatieven in Lelystad die verlegen zitten om meubilair of andere artikelen kunnen terecht bij de Spullenbank van de Lelystadse Uitdaging. Van Wijnen Lelystad heeft veertig bureaus die vervangen worden aangeboden aan de Spullenbank. Stichtingen en verenigingen uit Lelystad kunnen gratis gebruik maken van het aanbod en de bureaus ophalen voor 20 april. Vestigingsdirecteur Nina Nomden: “Op deze manier betekenen wij graag wat voor Lelystad. Ik hoop dat we een aantal stichtingen blij kunnen maken en onze bureaus zo een mooi tweede leven krijgen. Een mooi voorbeeld van de circulaire economie, waar wij graag ons steentje aan bijdragen!”

Interesse als stichting? Stuur een mail naar info@lelystadseuitdaging.nl

Van vlag naar boodschappentas

oude vlaggen worden duurzaam collectorsitem

Van vlaggen, die overbleven na onze rebranding, hebben we opvouwbare boodschappentassen laten maken. De Dokkumer Vlaggencentrale (DVC) maakte van bijna 200 vlaggen 3.000 tassen. Lees meer over deze samenwerking op de website van DVC.

Meer dan bouwen