Versnelde aanpak in Dijk en Waard

Wonen

14:15

01-03-2023

Ook in Dijk en Waard (Noord-Holland) wachten veel mensen op een sociale huurwoning. Vaak al langer dan 4 jaar. Om het woningtekort met spoed aan te pakken, koos de gemeente voor een innovatieve manier van samenwerken met woningcorporaties én bouwers. “We willen met elkaar 20 eengezinswoningen en 59 appartementen binnen een jaar realiseren. Omdat we dat allemaal écht willen, lukt ons dat ook,” vertelt René Zwagerman, senior projectleider bij gemeente Dijk en Waard.

Gemeente Dijk en Waard wil tot 2030 10.000 woningen bouwen. Voor elke portemonnee, met extra aandacht voor sociale huur- en koopwoningen. Omdat de nood hoog is, pakt de gemeente grote en kleinere projecten tegelijkertijd aan. De Klamp in Heerhugowaard is zo’n kleiner project dat de gemeente in hoog tempo wil realiseren. René: “De politieke ambitie om meer betaalbare woningen te bouwen heeft ons enorm geholpen om in de zomer van 2023 de huurders hun sleutel te kunnen geven.” 

Als je vaart wil maken, moet je zaken anders aanpakken. “Die vrijheid kregen we van de politiek’, licht René toe. “Verschillende fases voerden we tegelijkertijd uit, zoals het stedenbouwkundig ontwerp, de planologische procedure, juridische onderbouwing en de gesprekken met de provincie en nutsbedrijven. Externe bureaus hielpen ons daarbij. Hierdoor wisten we heel vlot in het proces wat de mogelijkheden en onmogelijkheden waren en hoe we daarop konden inspelen.”

Sta je ook voor de opgave om het woningtekort in je gemeente met spoed aan te pakken?
Neem direct contact op met Projectleider Grico Sikkema.

Lef
Met die parallelle aanpak namen alle partijen een risico: van gemeente Dijk en Waard, de woningcorporaties Woonwaard en Woonstichting Langedijk tot de bouwers De Groot Vroomshoop en Van Wijnen. René: “Daar spreekt lef uit. Lef, ambitie en geloof dat we in deze tijd van grote woningnood keihard nodig hebben.”

En dat werkte. “Iedereen schakelde snel en zorgde ervoor dat vóór het volgende projectteamoverleg zijn taken waren uitgevoerd. Eén keer per week hadden we fysiek overleg op het gemeentehuis met de 5 partijen. Iedereen was daarbij aanwezig. Elke week.”

De fundering ligt. Op de foto v.l.n.r.: René Zwagerman, Steven Kroon en Joost Bruijn uit het projectteam.

Niet vanzelf
Natuurlijk ging het niet vanzelf. De hobbels die je normaal gesproken tegenkomt, waren er nu ook. De grootste zorg was de aansluiting van de nutsvoorzieningen. “Als projectteam kun je dit project de hoogste prioriteit geven, maar dat betekent helaas niet dat nutsbedrijven dat ook zomaar kunnen doen. Daar heb ik wel een paar nachten slecht van geslapen. Want woningen en appartementen uit de fabriek worden ingepland via een strak productieschema. Wil je de productie later starten, omdat de nutsvoorzieningen nog niet klaar kunnen zijn, dan is het hopen dat er een gaatje in de productieplanning vrijvalt. Anders is het achteraan in de rij aansluiten en loopt het project flink vertraging op. En dat is precies wat we niet willen.”

Het projectteam trof het dat de bouw plaatsvindt op een zogeheten urgentielocatie (bestemd voor woningbouw) en dat er een watergang met brede groenstrook ligt tussen de locatie en de bestaande woningen. “We hebben de buurt met brieven en een informatieavond vroegtijdig geïnformeerd over onze plannen,” licht René toe. “Dat hielp voor het draagvlak. De omwonenden vinden het goed dat er gebouwd wordt. Wel maken ze zich zorgen over de toenemende verkeersdruk in onze gemeente. Dat blijft ook voor ons ook zeker een zorg. Tegelijkertijd moeten we de mensen op de wachtlijst wel een plek om te wonen bieden. Dat zijn zware afwegingen. Gelukkig is daar begrip voor, bleek uit de gesprekken. Want iedereen snapt dat de nieuwe huurwoningen hard nodig zijn.”

Kan het nog sneller?
In de zomer van 2023 zijn de 20 woningen en 59 appartementen klaar voor de nieuwe huurders, zoals jongeren, spoedzoekers en statushouders. René kijkt nu al uit naar de blije gezichten bij de sleuteloverdracht. Tegen die tijd neemt hij het volgende woningbouwproject onder zijn hoede. Wordt dat weer een project van een jaar? René: “Deze aanpak werkt alleen bij relatief kleine projecten. Een project van 800 woningen in dit hoge tempo realiseren kan niet.” Na even nadenken zegt hij: “Wie weet is het een idee om in onze gemeente een ‘Taskforce’ voor snelle woningbouw op te zetten. We hebben nu de ervaring en dat helpt om nóg sneller te bouwen.”

De klamp
De Klamp wordt een toekomstbestendige buurt in Dijk en Waard. De nieuwe woningen zijn duurzaam en goed geïsoleerd. De circulaire woningen hebben zonnepanelen op het dak en worden voorzien van een duurzame verwarmingsinstallatie. Daarmee zijn het woningen die aan alle kwaliteitseisen voldoen en een lange levensduur hebben. 

Meer weten over de Snel Thuis-aanpak?

Snel Thuis-aanpak

Binnen een jaar een straat erbij. Met kleine projecten realiseren we snel én zorgvuldig woningen om de woningnood aan te pakken.

Lees verder

In zeven stappen Snel Thuis

Met de Snel Thuis-aanpak gaan we binnen één jaar in zeven stappen van het idee voor een nieuwe straat naar de sleuteloverdracht.

Lees verder

Minder gedoe, zo ontzorgen wij

Van juridisch advies over het Didam-arrest en het voorbereiden van de vergunningsaanvraag tot communicatie met omwonenden.

Lees verder

Permanente of tijdelijke woningen

Om nú te kunnen versnellen, maken we betaalbare, duurzame en eenvoudig te verplaatsen kwaliteitswoningen in onze woningfabriek.

Lees verder

Heerenveen versnelt met braakliggend terrein

Wethouder Jaap van Veen pakt met spoed het woningtekort aan: “Binnen een jaar kunnen de huurders erin.”

Lees verder

Sta je ook voor de opgave om het woningtekort in je gemeente met spoed aan te pakken?
Neem direct contact op met Projectleider Grico Sikkema.