Aardbevingsbestendig bouwen

Van Wijnen Groningen is gespecialiseerd in aardbevingsbestendig bouwen. Oftewel: een gebouw zó bouwen dat mensen deze veilig kunnen verlaten tijdens een aardbeving. De laatste jaren is dit noodzaak in de regio Groningen.

Ruime ervaring

Tot zo’n 8 jaar geleden was er nauwelijks ervaring in aardbevingsbestendig bouwen in de regio. Maar omdat de aardbevingen toenamen vanwege gaswinning – met de bijbehorende gevolgen voor de bewoners van de woningen in het aardbevingsgebied – ontstond de noodzaak om naar oplossingen te kijken die specifiek voor Groningen toepasbaar zijn. In de afgelopen jaren heeft Van Wijnen, samen met onze partners, een aantal concepten ontwikkeld. Deze zijn samengevat in de Groninger Maatregelen Catalogus (GMC). De GMC bevat 30 standaardoplossingen voor het aardbevingsbestendig bouwen van nieuwe huizen, maar ook het aardbevingsbestendig maken van bestaande woningen. 

Aandacht voor bewoners

Wij zorgen voor goede procesbegeleiding van bewoners bij versterking. Onze mensen zijn er om met de bewoners mee te denken, keuzes te bespreken en advies te geven. We proberen altijd een stapje vooruit te denken. Het is van belang om bewoners goed te informeren over het proces van dat moment én wat daarna volgt. Vanaf begin tot eind staat ontzorgen voorop.

Versterken van woningen

Iedereen wil dat zijn huis veilig is. Daarom worden veel woningen in Groningen versterkt. Voor woningbezitters is dit vaak een spannende tijd. Met de kennis en ervaring die we de afgelopen 8 jaar hebben opgedaan, willen we zoveel mogelijk meedenken met bewoners en praktijkgerichte oplossingen bieden. Ook regelen we tijdelijke huisvesting en de opslag van huisraad.

Bewoners krijgen van ons de juiste begeleiding vanaf het begin tot en met de oplevering.

In Noord-Groningen hebben we een boerderijwoning met twee schuren voor het project ‘Heft in eigen Hand’ van de NCG versterkt. Met houtbalkwerk en staal is de boerderij verstevigd.

Nieuwbouw

Nieuwbouw vraagt in de regio Groningen om aangepaste woningbouw. Woningen die kunnen meebewegen. Gebouwen die de energie van een aardbeving kunnen opvangen. We hebben ervaring met grote en kleine woningen, sloop-nieuwbouw van hele wijken of de bouw van stevige scholen.

In hartje Groningen bouwden wij het eerste Integraal Kindcentrum (IKC) voor de Borgmanschool. Een splinternieuw, aardbevingsbestendig, energiezuinig en gasloos gebouw met een grote buitenruimte

Samenwerkingsverbanden

De versterkingsopdracht is zo groot dat er vaak wordt gekozen voor een gezamenlijke aanpak. Samen denken we oplossingen uit, samen ontwikkelen we een aanpak en samen gaan we de uitdaging aan.

In opdracht van het Instituut Mijnbouwschade Groningen voeren Van Wijnen en Plegt-Vos de pilot Duurzaam Herstel uit. We nemen zowel het constructieve onderzoek, de bouwbegeleiding als de benodigde werkzaamheden voor rekening. Van Wijnen voert de opdracht uit met W2N Groningen, Bouwzorg Fryslân en SealteQ.  

Ook zijn we onderdeel van het initiatief bedrijfsbureau BI; een groep van zes regionale bouwbedrijven. In dit verband hebben we al meer dan 100 woningen versterkt voor bewoners in Slochteren, Stedum, Kantens, Ten Post en Loppersum.   

 

Maerlandhoeve Uithuizen

De Maerlandhoeve werd in 2018 aardbevingsbestendig gemaakt middels base isolation. Deze werd aangebracht nadat onder de bestaande begane grondvloer en gevels een tijdelijke stalen vakwerkconstructie was gemonteerd. Base isolation is een goede oplossing voor veel monumentale panden doordat alle ingrepen onder het maaiveld zitten en daardoor vrijwel onzichtbaar zijn.​

Meer voorbeelden van aardbevingsbestendig bouwen

Bouwkundig versterken van woning

In 2016 startte Nationaal Coördinator Groningen (NCG) het pilot-programma Heft in Eigen Hand | Eigen Initiatief. NCG is belast met…

Lees verder

Sloop nieuwbouw Opwierde-Zuid Appingedam

‘Een thuis voor iedereen, daar doen we het voor’ In 2021 is Van Wijnen gestart als uitvoerend aannemer met de…

Lees verder

Aardbevingsbestendig bouwen aan kindcentra in Groningen

In Noordoost Groningen werken we aan de bouw van twee scholen. In Roodeschool bouwt Van Wijnen Groningen een nieuw kindcentrum,…

Lees verder

Heeft u een versterkingsvraagstuk of een nieuwbouwopgave? Neem contact op met Randolf Boersma