Een kijkje achter de bouwschermen

In het Flevohuis in Amsterdam namen medewerkers van de Zorggroep Amsterdam Oost een kijkje achter de bouwschermen. Wij gaven een rondleiding om de medewerkers op de hoogte te houden over de voortgang van het project.

“Als het straks klaar is hou ik het hier wel vol tot mijn 67e.”

Aldus de activiteitenbegeleidster van de Zorggroep Amsterdam Oost terwijl ze haar ogen uitkeek tijdens een rondleiding over de bouwplaats. Voor alle medewerkers werd 18 februari een ‘open huis’ georganiseerd om te zien hoe de werkzaamheden voor de verbouwing vorderen. Op de vleugel die als eerste verbouwd wordt werden de bouwwerkzaamheden aan het eind van de middag even stilgelegd om iedereen veilig een kijkje te geven achter de stofschotten.

Respect voor elkaars werk

Projectleider Sander en werkvoorbereider Annefleur vertellen nauwkeurig wat er al gebeurd is en wat er nog op de planning staat. Dat dit over 10 weken al weer bewoond wordt door de cliënten kunnen de medewerkers zich maar moeilijk voorstellen. De complimenten vliegen de twee dan ook om de oren. “Maar we moeten niet te vroeg juichen” wordt er vervolgens aan toegevoegd. Dat er hard gewerkt wordt staat vast. En het respect voor elkaars werk is wederzijds. Want ook Sander geeft toe dat hij onder de indruk is van het werk dat de zorgverleners verrichten voor de dementerende bewoners. “Ik dacht dat we het in de bouw zwaar hadden.” zegt hij. “Maar werken in de ouderenzorg is ook een vak apart.”

Flevohuis rondleiding

Kennis uit de praktijk

Veel medewerkers zijn in het voortraject betrokken om alle wensen in kaart te brengen. Bij de planvorming hebben ze nagedacht over de indeling en functionaliteiten van het gebouw. Zorgverleners weten precies te vertellen dat ouderen met slecht zicht baat hebben bij veel contrast. Daarom is bijvoorbeeld in de badkamer een andere kleur tegel gebruikt dan de kleur van de wasbak. Ook een schuifdeur bleek niet functioneel te zijn omdat cliënten die moeilijk open krijgen. Tijdens de rondleiding zagen de medewerkers hun inbreng duidelijk terug in de praktijk. Waardoor ze zich nog meer betrokken voelen bij de verbouwing van hun Flevohuis.

Ingenieus schuifplan

Het Flevohuis in Amsterdam is een verzorgingscomplex met ruim 140 bewoners dat we grootschalig renoveren en deels uitbreiden met een extra verdieping op één van de vleugels, een uitbouw en nieuw theehuis in de binnentuin. Het volledige plan bestaat uit 10 fasen die in twee jaar tijd uitgevoerd worden. De 140 bewoners kunnen in het gebouw blijven tijdens de verbouwing. Maar dat was direct de grootste uitdaging bij het maken van de plannen. Dankzij een ingenieus schuifplan is hier een oplossing voor bedacht die nu in de praktijk wordt uitgevoerd.

Meer weten over dit project?

Lees verder op de projectwebsite

Of neem contact op met Remi van der Pol via r.vander.pol@vanwijnen.nl of via 06-13 01 61 08

Meer dan bouwen