Aardgasvrij Atlas TU/e verlaagt emissie met 80%

De transformatie van het Atlas-gebouw van de Technische Universiteit Eindhoven is een bijzondere: het sleepte het BREEAM Outstanding certificaat in de wacht en werd bekroond met de BREEAM-award (Ontwerp) voor het meest duurzame onderwijsgebouw in de categorie Education & Health. Daarnaast werd de ‘highly commended’ waardering behaald in de ‘Public Post Construction’ categorie. Het uit 1963 stammende pand combineert optimaal hergebruik met duurzame materialen en een aansluiting op een van de grootste Warmte Koude Opslag (WKO) van Europa.

We werkten nauw samen om de ambities van TU Eindhoven te verwezenlijken: toekomstbestendigheid en uitstraling waren belangrijke uitgangspunten, met de wetenschap dat het aantal gebruikers verdubbelt. Om hier invulling aan te geven werden onder andere de installaties vernieuwd en een aansluiting gemaakt op de WKO.

De gebruikte energie wordt voor een groot deel zelf duurzaam opgewekt, met 2.500 zonnepanelen. Verder is er een intelligent systeem met ledverlichting en zijn er transparante gevels met triple glas die het klimaat reguleren: de ramen kunnen naar buiten schuiven om ’s nachts het gebouw te koelen. De klimaatinstallatie reageert op de wensen en de aan- of afwezigheid van de gebruiker. Een gevolg van de duurzaamheidsmaatregelen is de forse verlaging van de CO₂-uitstoot: 80 procent.

Lees het hele artikel over de emissieverlaging van gebouw Atlas in het magazine van Duurzaam Gebouwd.

Gebouw Atlas TU/e
Fotografie: Norbert van Onna

Meer dan bouwen