Gemeentearchief wordt fijne woonstek

Renovatie, transformatie en nieuwbouw. Bij de realisatie van appartementengebouw Stek 13, in een voormalig gemeentearchief in Dordrecht, komen deze disciplines samen. Complex? Mooi en uitdagend, vinden werkvoorbereider Rob van Dijke en projectleider John Sprangers bij Van Wijnen. Het is de uitgelezen locatie om, samen met opdrachtgever Twenty-four Real Estate, een fijne woon- en leefomgeving te creëren.

“We voeren dit werk uit in een bouwteam”, zegt Rob. “Twenty-four Real Estate had in 2016 het plan opgevat om in het voormalige gemeentearchief 29 levensloopbestendige zorgappartementen voor ouderen te realiseren. De uitdaging daarbij was om een woonfunctie te creëren in een pand dat gebouwd is voor de opslag van documenten. En dat binnen een scherp budget én met zo veel mogelijk behoud van de bestaande karakteristieken.”

Verschillende delen

Het gebouw heeft vier verdiepingen en bestaat uit verschillende delen. Het oudste deel, waar zich de hoofdentree bevindt, stamt uit 1915 en is beschermd stadsgezicht. Daar is in 1975, gescheiden door een vide, een deel aan gebouwd: een zware, betonnen constructie met een stalen kap en een kelder met lift. Ook aan de zijkant van het pand is in 1975 een bouwdeel toegevoegd. Daar vormde een rond gevormd trappenhuis de scheiding met het oorspronkelijke gedeelte.

Bijzondere appartementen

“Het deel uit 1915 renoveren we met zo veel mogelijk behoud van het bestaande”, zegt John. “Dit levert bijzondere appartementen op met onder meer kleine vides en karakteristieke raampartijen. Aan de binnenzijde plaatsen we nieuwe binnenwanden en plafonds.

Gezien de beperkte hoogte van de appartementen, de laagste is 2.11 meter, hebben we de dekvloeren gesloopt. Dat scheelt al snel zo’n vijf centimeter.Verder schilderen we de buitenzijde. Waar nodig vervangen we glas en repareren we voegwerk. Rob vult aan: “Een belangrijk aandachtspunt zijn de ronde sparingen in de gevel. Deze zijn nodig voor het nieuwe ventilatiesysteem. In overleg met Welstand bepaalden we waar die sparingen komen. We dekken de sparingen weer af met speciaal gevormde roosters.”

Strippen en weer opbouwen

We stripte het 1975-deel tot het betonnen casco. Daarbij zijn de betonnen gevelbanden intact gebleven. Ook de kenmerkende verticale belijningen komen weer in de gevel terug. John: “We bouwen de gevels op met kalkzandsteen binnenblad en een Sto isolatiesysteem met minerale steenstrips. De achterzijde van het bouwdeel is opengehaald en voorzien van balkons. Deze zijn met een speciale constructie aan de gevels gehangen. Het was constructief niet wenselijk om in de kolommen te boren.” De stalen kapconstructie op de vierde verdieping wordt vervangen door een dakopbouw met schuin dak, de voorgevel van deze dakopbouw aan de galerij zijde wordt voorzien van stalen gevelbeplating om het industriële uiterlijk te bewaren.

Niets is hetzelfde in Stek 13

Het gedeelte aan de zijkant van het complex wordt uitgebreid met een nieuwbouwdeel. Hier komt ook het nieuwe trappenhuis. De lift komt even verderop in het atrium, de voormalige vide. “Het oude trappenhuis is gesloopt”, zegt Rob. “Daar brachten we balkons voor terug, in dezelfde kenmerkende ronde vorm. Dat soort details maken dit werk bijzonder.” John voegt toe: “Het leuke aan dit project is dat niets hetzelfde is. Elke verdieping en elke woning is anders, met elk zijn eigen uitdagingen. Daar komt bij dat de bouwtekeningen niet altijd overeenstemmen met de werkelijkheid. Op projecten als deze moet je alles checken en continu vooruitkijken. Een bijzondere manier van bouwen, waar ik persoonlijk erg van houd. Deze zomer leveren we op. Daar werken we met plezier naartoe.”

Dit artikel is verschenen in de Stedenbouw
Tekst: Patricia van der Beek

Meer dan bouwen