keyware

Gouda Oost krijgt nieuwe uitstraling

Gouda Oost is in ontwikkeling. De naoorlogse wijk krijgt een nieuwe uitstraling. Het wordt prettiger wonen, levendiger en groener. Voor Woonpartners Midden-Holland realiseerden we, in aanvulling op de bestaande woningvoorraad, de Leo Vroman- en Georgine Sanders toren. De twee gebouwen vormen samen de nieuwe entree van Gouda Oost.

René Mascini, directeur-bestuurder van Woonpartners Midden-Holland, heeft een heldere visie en vertelt ons meer.

Wijk met perspectief

René vertelt: “De Leo Vroman- en Georgine Sanders toren zijn onderdeel van een grotere ontwikkeling. Ons doel is om de doorstroming op gang brengen. Zo zorgen we ervoor dat iedereen in deze mooie wijk kan komen of kan blijven wonen. We hebben de ambitie om van Gouda Oost een uiterst perspectiefvol deel van de stad te maken en dat lukt!” Op de vraag hoe René dat merkt antwoordt hij: “Met name door de enorme vraag naar woningen. Als corporatie zijn we al jaren actief in deze buurt. We merken dat mensen weer vertrouwen krijgen in deze wijk.”

De huurwoningen variëren van één- tot vierkamerappartementen. “Er is voor ieder wat wils. Zowel voor starters, als voor grotere huishoudens, zijn er goed bereikbare appartementen. We voorzien op deze manier in een groeiende behoefte naar meer betaalbare woningen dichtbij de binnenstad.”

Volledig gasloos

De Leo Vroman- en Georgine Sanders toren zijn inmiddels opgeleverd en bewoond. Beide volledig gasloos. “De toekomst”, zegt René. “We kiezen heel bewust voor duurzame oplossingen, hoogwaardige materialen en goede parkeervoorzieningen. Veel sloopmateriaal kon Van Wijnen hergebruiken. Dat een groot gedeelte van de appartementen sociale huurwoningen betreft is niet te zien. Kwaliteit moet voor iedereen bereikbaar zijn en dat mag best wat meer kosten. We bouwen met oog voor de toekomst. Voor de lange termijn.”

Korte lijnen

Al eerder werkten Woonpartners Midden-Holland en Van Wijnen samen. “We hebben een aantal keren fijn met Van Wijnen samengewerkt. Als je elkaar goed kent kun je sneller tot besluiten komen en sneller werken aan resultaat. Wim van Zoest vind ik een topuitvoerder. Betrokken en direct. De lijnen zijn kort en dat is prettig werken.”

‘Een paar apart’

René vindt de architectuur bijzonder. “De gebouwen zijn verschillend, maar vormen een geheel. Het is een paar apart.” Zo omschrijft hij de twee torens die tegenover elkaar staan. Ze zijn, met goedkeuring van de nabestaanden, vernoemd naar Leo Vroman en zijn vrouw Tineke Vroman, meisjesnaam Georgine Sanders. “Leo Vroman is een bekende dichter in Gouda, wetenschapper en (grafisch) tekenaar. Op verschillende manieren komt zijn werk terug, onder andere in de balkonpartijen. Zijn vrouw was een fervent schrijfster. Er zijn ook kenmerken in het gebouw die naar haar verwijzen. De familie vindt het geweldig. Het is een mooi eerbetoon.”