keyware

Kwaliteit moet voor iedereen bereikbaar zijn

De behoefte aan betaalbare, duurzame woningen groeit. In Noordwijk realiseren we, in opdracht van de Noordwijkse Woningstichting (NWS) de eerste 40 huurappartementen binnen Noordwijk die voldoen aan de huidige BENG-eisen.

We gaan in gesprek met Willem van Duijn, directeur bestuurder van de NWS, Philip van der Post, projectleider bij de NWS en Johan van Waveren, projectleider bij Van Wijnen.

Onderhandelingen

Philip: “De locatie waar we de appartementen realiseren is al enkele jaren in bezit van de Noordwijkse Woningstichting. Na verschillende onderhandelingen over de bestemming van de locatie en het ontwerp zijn we uiteindelijk tot dit definitieve plan gekomen. Van Wijnen kwam met de doorslaggevende aanpak. We hadden hier direct vertrouwen in.”

Optimalisaties

De appartementen voldeden volgens het oorspronkelijke plan al aan hoge duurzaamheidseisen. Zo zijn ze bijvoorbeeld gasloos”, vervolgt Willem. “De BENG-eisen waren hier echter nog niet in opgenomen. We vonden de eisen, gezien de huidige ontwikkelingen op dit gebied, zo belangrijk dat we met Van Wijnen hebben gekeken naar mogelijkheden om deze te implementeren.” “We hebben veel energie gestoken in een nieuw ontwerp”, vult Johan hem aan. “Met name de technische ruimte moest behoorlijk aangepast worden als gevolg van de nieuwe installaties. Door open te staan voor elkaars mening en kennis hebben we een optimum bereikt en daar ben ik trots op.”

Eerste BENG-project in Noordwijk

Willem vertelt dat dit het eerste BENG-project is binnen Noordwijk: “Dat vind ik bijzonder en de mensen in Noordwijk ook. Er is nu al veel belangstelling voor de appartementen.” Philip vult aan: “Voor starters en mensen met een kleinere portemonnee is er op dit moment weinig woonruimte beschikbaar. We hebben daarom als corporatie het voornemen om verspreid over de komende 10 jaar nog eens 600 woningen te realiseren. Allemaal volgens de BENG-eisen en goed betaalbaar. We vinden dat kwaliteit voor iedereen bereikbaar moet zijn.”

Langer thuis wonen

Willem vervolgt zijn verhaal: “Een gedeelte van de appartementen is daarnaast zorggeschikt. Huurders kunnen door verschillende aanpassingen veel langer thuis wonen.” “Zo zijn er bijvoorbeeld 2 liften in het gebouw aanwezig”, legt Johan uit. “Ook zijn de drempels lager en de deuren breder. We hebben in het ontwerp tevens rekening gehouden met de draaicirkel van (elektrische) rolstoelen. Het ontwerp is van Venster architecten en straalt warmte uit. Dit komt mede door de materiaal- en kleurkeuzes. Op de binnenplaats komt veel groen.”

Ontmoeten

In het gebouw komen twee ontmoetingsruimten op de 1e en 2e verdieping. Op de begane grond realiseren we voor bewoners een activiteitenruimte. Willem: “We vinden dat onze verantwoordelijkheid verder gaat dan enkel het beschikbaar stellen van woningen, we willen juist ook stimuleren dat mensen elkaar ontmoeten en samen dingen ondernemen. We zijn voor het beheer van de activiteitenruimte in gesprek met Stichting Welzijn. Zij hebben meerdere ontmoetingsplekken in Noordwijk in beheer en maken er echt iets speciaals van.” Philip voegt toe: “Ik ben heel benieuwd hoe al onze ideeën straks op zijn plek vallen. Het proces tot zover verloopt aangenaam. We vertrouwen elkaar en halen er zo het maximale uit. Dat is fijn werken!”