Oplevering Zuidoost vleugel Rijnstate

Je knippert een keer met je ogen en hij staat er. De nieuwe Zuidoost vleugel van Rijnstate was begin 2019 nog een bouwput, maar zit nu naadloos vastgeplakt aan het bestaande ziekenhuispand. Half juni 2020 wordt de vleugel in gebruik genomen. Op de begane grond en eerste verdieping biedt hij plaats aan het nieuwe Centrum voor Vrouw en Kind en de tweede verdieping is uiteindelijk bestemd voor de afdeling Geriatrie en Oncologie, maar wordt nu eerst ingezet als interim voorziening voor de afdeling Kinderen en Jongeren.

Centrum voor Vrouw en Kind

De afdelingen, Geboortezorg, Kinderen en Jongeren en de polikliniek Gynaecologie krijgen hun plek in de (nabijheid van de) nieuwe Zuidoost vleugel. Bovendien is er een eigen kenniscentrum waar personeel van deze afdelingen elkaar kan ontmoeten en kennis kan delen. De grootste verandering in het nieuwe centrum zijn misschien wel de gezinskamers. Vrouwen en kinderen liggen niet langer op gescheiden zalen, maar moeder en kind delen samen een gezinskamer waar ook de partner kan overnachten. Dat klinkt eenvoudiger dan het is, want om dit te kunnen bieden, werkt de verpleging volgens een compleet nieuw werkproces.

Van zaal naar gezinskamers

De ontwikkeling is al jaren bezig, maar krijgt een duidelijk gezicht in deze nieuwe vleugel. Waar je vroeger ‘op zaal’ lag in een ziekenhuis, is de overtuiging nu dat patiënten rust en privacy nodig hebben om optimaal te kunnen genezen. De inrichting van het ziekenhuis is daarbij natuurlijk essentieel, maar ook techniek speelt een belangrijke rol. In een zaal ziet een verpleegkundige het in één oogopslag als iemand hulp nodig heeft. In de knusse gezinskamers die er nu gemaakt zijn, vervangt de techniek deze ‘oogopslag’. Daar is zeer zorgvuldig over nagedacht in de ontwerpfase. Alle aansluitingen en bekabeling zijn vooraf vastgelegd. De meubels waar de apparatuur in en op moet staan, werden op maat ontwikkeld.

Reactiverend ziekenhuis

De afdelingen Geriatrie en Oncologie worden ingericht volgens het concept van het reactiverende ziekenhuis. De ruimten sluiten aan bij de behandelmethode van Rijnstate die er op gericht is om mensen actief bij te laten dragen aan hun behandeling – in plaats van in hun bed te wachten op de zorgverlener die eten, drinken en medicijnen komt brengen. Wat opvalt als je rondloopt op deze afdeling zijn de knusse zitjes en uitnodigende huiskamers. De kleuren zijn warm en zacht en de sfeer is sereen.

Complexe planning

De nieuwe vleugel sluit op diverse plaatsen aan op het bestaande ziekenhuis. Dat was zowel een bouwkundige als ook een organisatorische uitdaging. Binnen zijn er diverse plekken waar je bijna ongemerkt van het bestaande het nieuwe ziekenhuis binnen wandelt. De nieuwe binnentuin verbindt de vleugels met elkaar en is tegelijkertijd een fijn rustpunt om op uit te kijken en in te vertoeven. Rondlopend door de nieuwe vleugel, zou je bijna vergeten dat hij is gebouwd terwijl de zorg aan de andere kant van de muur gewoon door ging. Maar tijdens de bouwfase was dat een van de belangrijkste uitdagingen. Vincent Huigen, hoofduitvoerder van Van Wijnen vertelt: “We hebben wekelijks overleg gevoerd met de afdelingen die grenzen aan de bouwplaats. Want bouwen kan niet zonder overlast van geluid, stof of trillingen. Maar door de timing goed af te stemmen, konden we toch rekening houden met elkaar.”

Corona

De coronacrisis kwam voor de nieuwbouw op het slechtst denkbare moment. Juist toen er meer dan 100 man dagelijks aan het werk was op de bouw, moesten er maatregelen bedacht worden om afstand te houden van elkaar. En dat lukte. Er kwam eenrichtingsverkeer in de gangen, er werden extra bouwketen geplaatst, vergaderruimtes werden opnieuw ingericht om in te kunnen schaften. Vincent: “Vooral de eerste weken was het echt wel even crisis. Sommige werkzaamheden werden opgeschort en andere kregen juist prioriteit. De jongens waren aan het werk op plekken waar een paar uur eerder coronapatiënten binnengebracht werden. Dat leverde best wat stress op. Ik heb er bewondering voor hoe hard er gewerkt is in die weken.”

Verhuizen

Op 15 juni verhuist de eerste afdeling naar de nieuwe vleugel. Tot die tijd wordt er ‘getraind’ om zo te testen of de kamers inderdaad klaar zijn voor gebruik. Tot op het laatste moment kan nog besloten worden om de verhuizing uit te stellen. Met de kwaliteit van zorgverlening wordt geen enkel risico genomen.

En verder..

Vincent en zijn team zijn al weer bezig met het volgende deelproject. Zodra de kinderafdeling verhuisd is naar de nieuwe vleugel, kan op de oude plek gestart worden met sloop- en renovatiewerk. Opnieuw een interessante uitdaging en een mooie verbetering van het ziekenhuis.

Meer over het werk dat wij doen voor Rijnstate, vind je hier.

Meer dan bouwen