Van atoomkelder naar nieuwbouwwijk

In opdracht van BPD, realiseren we op het terrein waar het voormalige CBS-kantoor in Voorburg stond, een volledige nieuwbouwwijk met 229 woningen. De komende 2,5 jaar bouwen we aan een nieuwe woonomgeving die bestaat uit een combinatie van huur- en koopwoningen.  Een mooi en uitdagend project.

Uitvoerder Joey Eygenraam en projectleider Raymond Overvliet vertellen meer over de manier van bouwen en de bijzonderheden binnen dit project.

Wat maakt dit project zo bijzonder?

De nieuwe woningen bouwen we op en rondom de bestaande kelder van het voormalige kantoor van het CBS. We gebruiken geprefabriceerde (ook wel prefab genoemd) gevelelementen. Deze elementen worden in de fabriek gemaakt en op de bouwplaats in elkaar gezet. Doordat we prefab gevels gebruiken hoeven we niet steen voor steen te metselen en kunnen we zonder steigers te werk gaan. Hierdoor zijn er minder logistieke bewegingen naar en rondom de bouwplaats en kunnen we sneller en effectiever te werk gaan.

“De omvang van het project is enorm. Daarnaast is dit niet alleen een bouwlocatie met een bijzondere geschiedenis, een complex project met zo’n grote omvang maak je als uitvoerder niet vaak mee.”

Joey Eygenraam

Een stukje geschiedenis

Op 24 april 1974 vond de officiële opening van het CBS kantoor in Voorburg door minister Lubbers plaats. Met een totale oppervlakte van 275.000m2 was het een kantoor van groots formaat. Er waren wel 2000 arbeidsplaatsen in het gebouw. Een andere bijzonderheid; in de parkeergarage was ook een atoomkelder met plaats voor 5000 personen. Deze schuilkelder kon in oorlogstijd gebruikt worden en bevatte zelfs toiletten, wasbakken en hermetisch afsluitbare toegangssluizen.

Circulair slopen: het hergebruiken van bouwmaterialen

Binnen het project gaan we circulair om met de te slopen bouwmaterialen. Door de materialen te ‘oogsten’ kunnen we 95% van het puin en bouwmateriaal hergebruiken tot nieuw bouwmateriaal en grondstoffen. Op het terrein staat een puinbreker, hiermee verpulveren we het oude beton tot puingranulaat. Dit gebruiken we bijvoorbeeld in de bouwwegen op de bouwplaats en deels in de uiteindelijke inrichting van het terrein.

Het duurzaam hergebruiken van ruimte

De bestaande atoomkelder van circa 12.500m2 bouwen we om naar een parkeerkelder met bergingen en technische ruimten. Dit is een complexe opgave. Daarom maakten we in samenwerking met diverse adviseurs een werkplan om de kelder te monitoren. Raymond legt uit:

“Met de sloop van het oude CBS-gebouw haalden we gewicht van de kelder, waardoor de tegendruk wegviel. Grondwater wil automatisch stijgen tot het normale niveau. Door deze opwaartse druk zou de kelder omhoog geduwd worden. De kelder is daarom met meer dan 3000 zandzakken geballast om hem op zijn plaats te houden. Na het aanbrengen van de nieuwe palen door de bestaande kelder is er een druklaag van 30-60 cm bovenop het kelderdek gestort. Daarna konden we starten met de bouwwerkzaamheden op en rondom de kelder.”


Een nieuwe, groene buurt

Park 070 is een nieuwbouwproject in Voorburg. De typen woningen in Park070 variëren van stadswoningen, parkwoningen, singelwoningen en hofwoningen tot appartementen en penthouses. Het wordt een groene buurt met een focus op leefbaarheid. De parkeerkelder zorgt ervoor dat Park070 autovrij is. Als je vanuit de parkeerkelder naar boven loopt kom je uit op één van de binnentuinen. De bouw is in september 2019 van start gegaan en de oplevering wordt eind 2021 verwacht.

Meer weten? Neem dan een kijkje op de verkoopwebsite: www.park070.nl

Meer dan bouwen