World Trade Center Rotterdam krijgt allure van weleer terug

Al bijna tachtig jaar behoort World Trade Center Rotterdam tot de iconen van de stad. Niet alleen vanwege zijn markante voorkomen, maar ook door zijn rijke historie. Wat eigenaar Bouwinvest betreft, wordt die historie weer zichtbaar en voelbaar in het gebouw.

Tegelijkertijd legt Bouwinvest de technische en duurzaamheidslat hoog. Het gebouw ondergaat een fikse upgrade en maakt daarbij een sprong van energielabel E naar A. De in oktober gestarte gevelrenovatie, waarbij zo’n tweeduizend ramen en kozijnen worden vervangen, levert hieraan een belangrijke bijdrage.

Rijke historie
Sinds de oplevering in 1940 maakte WTC Rotterdam – toen nog Beurs geheten – veel mee. In de oorlogsjaren overleefde het ternauwernood meerdere bombardementen en bood de kelder een schuilplaats voor zo’n 75 onderduikers. In 1968 kreeg de Beurs zijn officiële WTC-licentie. Daarnaast bood het gebouw ruimte aan winkels, vergaderzalen, een bar en kantoren. Het kenmerkende, in groen glas uitgevoerde hoogbouwdeel werd in de jaren tachtig aan het beursgebouw toegevoegd. Daarna heette het gebouw Beurs-WTC. In 2015, toen Bouwinvest eigenaar werd, veranderde de naam in World Trade Center Rotterdam.

Toekomstbestendig
Het beheer van WTC Rotterdam wordt uitgevoerd door vastgoedmanager Cushman & Wakefield. Samen met Bouwinvest laten zij een nieuwe visie los op het gebouw, gericht op verduurzaming en het terugbrengen van de oorspronkelijke allure. “Het gebouw was gedateerd en energetisch gezien aan verbetering toe”, vertelt Associate Director Frank Okker van Cushman & Wakefield Project Development Services. “Om het gebouw toekomstbestendig te maken, passen we diverse duurzaamheidsmaatregelen toe. Een warmte- en koudeopslagsysteem in de bodem, extra isolatie, ledverlichting, daglichtregeling, energiezuinige luchtbehandeling en een betere monitoring van het binnenklimaat dragen bij aan een lager energieverbruik. Ook het binnenklimaat is flink verbeterd. Verder zetten we stevig in op waterbesparing, hergebruik van materialen, afvalscheiding en ecologie. Op het dak plaatsten we bijvoorbeeld nestplaatsen voor gierzwaluwen en vleermuizen.”

Oorspronkelijke kenmerken terugbrengen
“Door diverse verbouwingen door de jaren heen zijn veel oorspronkelijke kenmerken uit het zicht verdwenen”, vervolgt Okker. “Wij herstellen die oorspronkelijke kenmerken en houden daarmee de allure van weleer op eigentijdse wijze in ere. Daarbij creëren we meer reuring in het gebouw, door functies toe te voegen en met elkaar te verbinden. Denk aan vergaderruimtes, de inhouse city gym, een hotel en de geheel vernieuwde main hall met onder meer een koffiesalon, een nieuw restaurant, een nieuwe receptiebalie en een directe verbinding met de parkeergarage. Bovendien komt er een nieuwe roltrap bij de hoofdentree, waarmee het gebouw zich letterlijk en figuurlijk openstelt voor het publiek.”

Goede wisselwerking
De verbouwing van WTC Rotterdam wordt opgedeeld in meer dan 20 deelplannen, gebaseerd op een Masterplan dat is ontwikkeld door BiermanHenket. De meeste deelplannen worden afzonderlijk aanbesteed en gegund aan de beste partij met de scherpste prijs. “Bezien vanuit de belegger is dit de beste manier”, zegt Okker. “In sommige gevallen kiezen we ervoor om een deelplan in bouwteamverband uit te werken. Bijvoorbeeld als er tijdsdruk is of omdat we leegstand willen beperken. Maar ook wanneer lastig in te schatten is wat na ruim zeventig jaar de technische staat van een bouwdeel of constructie is.” Van Wijnen is sinds 2015 bij de verbouwing betrokken. Het bouwbedrijf werd als partner geselecteerd en voert meerdere plannen in bouwteam uit. “Onze eerste opdracht betrof de verbouwing van enkele hoogbouwverdiepingen”, vertelt projectleider Maurits Ozephius van Van Wijnen. “Sindsdien voeren we het ene na het andere deelplan uit, waaronder de gevelrenovatie van het laagbouwdeel, de upgrade van het WTC Business Center en de renovatie van de Schippersbeurszalen. Na vier jaar werk ik hier nog steeds met
veel plezier. Wat ik leuk vind, is de goede wisselwerking met Cushman & Wakefield en de andere betrokken partijen. We pakken elk deelplan echt gezamenlijk op. We kijken met elkaar wat haalbaar is en hoe we het gaan ontwerpen en uitvoeren.”

Grootschalige gevelrenovatie
Sinds eind oktober renoveert Van Wijnen de gevel van de laagbouw. In maximaal vijf maanden wordt eerst de Meentzijde aangepakt. Daarna volgenrespectievelijk de Rodezand die naar verwachting voor de zomer van 2020 klaar is, en de Coolsingelzijde. Van alle gevels wordt het
natuursteen gereinigd, de kozijnen worden vervangen en het glas wordt vernieuwd. Ozephius licht de werkzaamheden nader toe: “De oude aluminium kozijnen, zo’n tweeduizend in totaal, vervangen we door nieuwe aluminium kozijnen. Dankzij een speciaal profiel van Schüco lijken deze op de oorspronkelijke stalen kozijnen.”. Voor het type glas werd een weloverwogen keuze gemaakt uit verschillende alternatieven. Energiezuinigheid gaf hierin de doorslag. “We passen twee typen glas toe”, zegt Okker. “Zonwerende beglazing voor de zonbelaste gevels en HR++ glas voor de overige gevels. Hiermee wordt zo’n 30 ton CO2 bespaard.”. De binnengevels worden nageïsoleerd. Gezien de verschillende
gevelmaterialen, zoals natuursteen en metselwerk, worden er verschillende typen isolatie toegepast. “Dit heeft onder meer te maken met de verschillende dampspanningen”, zegt Ozephius. “Voor elke gevel is een isolatieadvies opgesteld.”

Opwaardering hoogbouwverdiepingen
Met de hoogbouwverdiepingen is Van Wijnen nog bezig. Deze verdiepingen worden in fasen aangepakt, afhankelijk van het moment waarop zittende huurders uithuizen. “Om deze verdiepingen op te waarderen, strippen we ze eerst helemaal kaal”, vertelt Ozephius. “We halen alle binnenwanden en installaties eruit en bouwen vervolgens de ruimten weer op. We stuken de wanden, plaatsen plafondeilanden en brengen nieuwe installaties aan. Deze hoogwaardige upgrade levert het gebouw energielabel A en klimaatklasse A op. Minder energieverbruik en meer comfort dus.” Qua kleur worden de verdiepingen enorm opgefrist. De bruine, houten afwerkingen maken plaats voor witte plafonds en lichte wanden. De toiletgroepen, oorspronkelijk voorzien van zwarte tegels, worden uitgevoerd in beige kleurtinten.

Modern Business Centre
Een deelplan dat Van Wijnen ruim een jaar geleden al uitvoerde, maar zeker genoemd mag worden, is de realisatie van het nieuwe Business Center op de begane grond. Hier kunnen flexwerkers en kleinere bedrijven een werkplek, kantoorunits en/ of vergaderzalen huren. Deze ruimten zijn standaard voorzien van alle AV-apparatuur en cateringmogelijkheden. “Voor de realisatie van het Business Center haalden we een bestaande, gedateerde kantoorruimte helemaal leeg”, zegt Ozephius. “De traditionele kantoorsetting met scheidingswanden en verlaagde plafonds maakte plaats voor een moderne indeling met flexibele werkplekken en transparante, op zichzelf staande kantoor- en vergaderruimtes. Hiervoor pasten we veel metalstud- en glaswanden toe, in combinatie met kozijnen in traditionele staal-look.

Schippersbeurszalen in ere herstellen
Op 2 december startte Van Wijnen met een nieuw deelplan: het in ere herstellen van de Schippersbeurszalen. Deze oude conferentiezalen
hebben een futuristische uitstraling die niet past in de visie van Bouwinvest. “We slopen het gehele inbouwpakket eruit”, zegt Ozephius. “Daarna geven we de zalen hun originele details terug. De plafonds gaan van een hoogte van 3,5 meter naar 7 meter. Ook herstellen we het natuursteen
in ere en we leggen de betonconstructie zo veel mogelijk bloot.” Het vervangen van de techniek wordt volgens Ozephius een uitdaging: “Dit geldt met name voor het inpassen van de nieuwe technieken in de lange, smalle techniekgang. De installateur maakt gebruik van een BIM-model om dit
goed te laten verlopen.” Het sloopwerk in de Schippersbeurszalen heeft tot februari 2020 geduurd. Daarna bouwt Van Wijnen de zalen weer op. Naar verwachting zijn zij voor de bouwvak gereed. En daarna? Daar hoeft Ozephius niet lang over na te denken: “Wat mij betreft pakken we dan
weer een volgend deelplan op.”

Dit artikel is tevens verschenen in de Bouwaktua.

Meer dan bouwen