14:04
03-07-2024
Hoe meer materialen we hergebruiken voor onze bouwprojecten, hoe ‘groener’ we zijn. En dat sluit perfect aan bij de duurzaamheidsambities die we hebben binnen Van Wijnen. De renovatie van 192 appartementen aan de Schubertstraat in Tilburg is een mooi voorbeeld van circulair bouwen. Werkvoorbereider Rob Valentijn en projectleider Edwin van Rijthoven, beiden werkzaam bij onze vestiging in Breda, vertellen erover.
Rob en Edwin werken beiden al ruim zes jaar bij Van Wijnen Breda. Ze hebben een groot hart voor duurzaamheid en circulariteit. Dat werd aangewakkerd in hun jeugd. In het geval van Edwin door een vader die als onderhoudstimmerman sloopmaterialen bewaarde om ze een tweede leven te kunnen geven. Edwins circulaire denken werd versterkt tijdens een stage in de bouwwereld. Ook daar zag hij dat het niet-weggooien van materialen nuttig is. Velux-dakramen, spiegels, sloten, planchetten en oude pannen werden succesvol elders geplaatst of opgeslagen in het magazijn. Inspirerend, vond de toen negentienjarige Edwin.
“Het is mooi om te zien hoe we ons binnen Van Wijnen ontwikkelen op duurzaamheidsvlak,” zegt Edwin. “Vroeger waren volle containers op de bouwplaats heel gewoon, nu doen we er alles aan om de afvalstroom te minimaliseren. We zijn scherp op het voorkomen van afval en kijken hoe we materialen opnieuw kunnen inzetten. Ofwel in hetzelfde project ofwel in een andere vorm/op een andere locatie. Daarvoor gebruiken we Marktplaats en Insert. Ook zoeken we contact met toeleveranciers om te bespreken of we samen met hen tot circulaire oplossingen kunnen komen. Of dit veel tijd kost? In alle eerlijkheid: ja, er gaat wat werk in zitten. Maar het levert ook veel op. Een duurzaam eindresultaat, minder volle containers én een goed gevoel.”
Projectleider Schubertstraat
“Vroeger waren volle containers op de bouwplaats heel gewoon, nu doen we er alles aan om de afvalstroom te minimaliseren.. ..Of dit veel tijd kost? In alle eerlijkheid: ja, er gaat wat werk in zitten. Maar het levert ook veel op. Een duurzaam eindresultaat, minder volle containers én een goed gevoel.”
Momenteel legt ‘Team Schubertstraat’, waarvan Edwin en Rob onderdeel zijn, de laatste hand aan de renovatie van bijna 200 appartementen in Tilburg. Deze renovatie bestaat onder andere uit het verbeteren van de isolatie, de installatie van energiezuinige verwarmings- en ventilatiesystemen, het aanpassen van badkamers en keukens, de plaatsing van zonnepanelen en het vervangen van verouderde ramen en deuren. Het project blinkt uit in duurzaamheid en circulariteit, onder andere dankzij de opruimdagen die het bouwteam organiseerde. Rob: “Bewoners konden overbodige huisraad bij ons inleveren. De lokale kringloopwinkel haalde de spullen vervolgens op. Met dit soort opruimdagen maken we mensen blij en dragen we bij aan een groenere wereld. De opruimdagen hadden bovendien ook een sociaal karakter, want de buurtbewoners kwamen weer écht met elkaar in contact.”
Ook veel gesloopte bouwmaterialen kregen een tweede leven. Zonnepanelen, ruiten en deuren verruilden via Insert van eigenaar. Doordat zoveel gesloopte bouwmaterialen een tweede leven kregen, nam de hoeveelheid af te voerden vuilcontainers af. Het bedrag dat we hiermee hebben bespaard, zetten we in voor de wijk. Het geld dat de bewoners inzamelden in de vorm van klusmunten wordt gedoneerd aan de Voedselbank. De wc-potten werden gedemonteerd, professioneel gereinigd en zo goed als nieuw opnieuw geplaatst in de appartementen.
De groene container, die vlak na de bouwvak gereed zou moeten zijn, is dé trots van Edwin en het gehele Schubertstraat-team. “Deze container hebben we volledig zelf bedacht en uitgewerkt. Het is een uniek engineeringproject waarin we de reeds geoogste zonnepanelen opnieuw gebruiken. De technische ruimte van de container ontworpen we ter plekke. Ook voegen we nog windmolens en een batterijpakket met inverters toe,” aldus Edwin. “Het feit dat we de container in eigen beheer bouwen en gebruiken voor het opladen van elektrische apparaten, maakt hem extra duurzaam. Er wordt geen externe stroomtoevoer voorzien. We wekken alle benodigde energie om machines op te laden zelf op. Dit is vernieuwend. Veel bouwondernemers claimen een groene bouwplaats te hebben, maar wij hebben dat ook daadwerkelijk dankzij deze groene container.”
Eén team, één taak. Dat motto is ook op project Schubertstraat van toepassing. “We kunnen niet succesvol zijn zonder goede ketenpartners,” stelt Edwin. “Zo werken we voor dit project onder andere nauw samen met de gemeente Tilburg. Via deze weg is Alper bij ons terechtgekomen. Een leergierige kerel met ‘afstand tot de arbeidsmarkt’. Hij is gestart als bouwopruimer en heeft zich razendsnel ontwikkeld. Inmiddels is hij echt een volwaardig onderdeel van de groep. Zo mooi om te zien! Ook de stagiairs van Avans waarmee we werken zijn onmisbaar geworden binnen het team. Zeker, het begeleiden van deze jonge mensen kost tijd en energie, maar je haalt er ook zoveel uit. Bovendien vind ik het belangrijk om iets te doen voor je medemens. Wie goed doet, goed ontmoet.”
Of er ook uitdagingen zitten aan circulair bouwen? “Ja,” zegt Edwin eerlijk. “We weten dat er bij slopers materialen liggen die we heel goed kunnen gebruiken. Maar als we die materialen inzetten, krijgen we de VABI niet rond gerekend. Er zijn immers geen kwaliteitsverklaringen beschikbaar. Ik hoop dat we hiervoor in de toekomst een oplossing kunnen bedenken, zoals de introductie van nieuwe energetische rekenmethodieken. Dat zou bouwtechnisch én duurzaamheidstechnisch echt mooi zijn. Ook een Van Wijnen-marktplaats, om intern materialen te kunnen aanbieden of aanschaffen, zou een goede stap zijn. Met elkaar moeten we praktisch en oplossingsgericht blijven denken, dan komen we er wel.”
2 juni 2023
Circulariteit OpruimdagAan het begin van de renovatiewerkzaamheden organiseren we een opruimdag voor bewoners. Zij krijgen dan de mogelijkheid om overbodige…
Lees verder30 juli 2024
Als grootste ziekenhuis van Amsterdam vervult OLVG een sleutelrol in de gezondheidszorg van de stadsregio. Een doelmatige en kwalitatief hoogstaande…
Lees verder3 juli 2024
1 januari 2024 deed de Omgevingswet zijn intrede. Hiermee werden 26 bestaande wetten die gaan over bouwen en verbouwen, milieu,…
Lees verder25 juni 2024
Manou (23) en Bouke (23) zijn al meer dan zeven jaar een stel en klaar voor de volgende stap: samenwonen….
Lees verder