10:58
27-05-2025
De zeilschool in Woudsend bewijst dat bio-based bouwen meer is dan ambitie. Vier partijen – Van Wijnen, HempFlax, Kingspan Insulation en GreenDutch – werken samen in een complete keten waarin emissies worden vastgelegd, fossiele grondstoffen worden vervangen en carbon credits worden gegenereerd. De bouw van de uitbreiding van een zeilschool markeert het resultaat van deze ketensamenwerking: meetbare en transparante toepassing van hennepvezel in de bouw.
Wat dit project bijzonder maakt, is dat de keten daadwerkelijk werkt – van land tot pand. “We trekken dit hele project in bio-based materialen op,” vertelt Joan Veenstra, directeur bij Van Wijnen Gorredijk. “We hebben gekozen voor hennepvezel in de wanden en ook in de daken. Wij vinden het belangrijk om de bio-based economie aan te jagen. Door daadwerkelijk de materialen toe te passen en lokale ketens aan elkaar te koppelen.”
De hennep wordt geteeld door bij Hempflax aangesloten boeren in Nederland en verwerkt tot halffabricaat in de fabriek van HempFlax in Oude Pekela. “Wij zijn een verwerker van industriële hennep,” licht Mark Reinders, algemeen directeur van HempFlax toe. “De vezels gaan onder andere naar de automobielindustrie, textielindustrie en natuurlijk naar de bouw. Omdat hennep tijdens de groei meer CO₂ opneemt dan wij in ons hele proces uitstoten, is er netto CO₂ vastgelegd in het isolatiemateriaal. Wij zijn verheugd dat door deze keten er een vergoeding voor CO₂-vastlegging gecreëerd wordt en dat die daar terechtkomt waar het hoort, bij de teler.’’
Kingspan Insulation ontvangt dit halffabricaat en verwerkt het tot HemKor® Jute Blend, een bio-based isolatieproduct. “In tegenstelling tot traditionele isolatiematerialen bestaat HemKor® Jute Blend voor minimaal 80% uit bio-based inhoud,” zegt Ab Jansen, Specification Manager bij Kingspan Insulation. “De CO₂ in het deel van de hennepplant dat wij gebruiken wordt vastgelegd in de gebouwen waarin het product is verwerkt. De HemKor® Jute Blend, voorzien van het Kingspan BioKor keurmerk, kan helpen om de materiaalgebonden CO₂ van gebouwen te verlagen. Dit sluit naadloos aan bij de doelstellingen uit ons wereldwijde Planet Passionate programma. Bij de zeilschool is HemKor® toegepast in de wanden. Daarnaast kan deze ook gebruikt worden in het na isoleren van hellende dak en in binnenwanden.”
GreenDutch certificeert de volledige CO₂-vastlegging in deze keten, volgens de methodiek van de Stichting Nederlandse Koolstofmarkt (SNK). “We meten de CO₂-vastlegging in de hennepvezel en in het HemKor® isolatieproduct van Kingspan”, aldus Toon Branbergen, Business Developer bij GreenDutch. “Het totale traject van contractering, certificering en verkoop van de carbon credits begeleiden en verzorgen wij.” De inkomsten van de carbon credits zijn een belangrijk onderdeel als extra verdienmodel van de aangesloten boeren enerzijds en als bewijslast van de daadwerkelijk gerealiseerde CO₂-vastlegging anderzijds. Transparant en verifieerbaar.
Deze ketensamenwerking laat zien dat bio-based bouwen geen niche of experiment meer is. Die fase zijn Van Wijnen, HempFlax, Kingspan Insulation en GreenDutch inmiddels voorbij. Dankzij deze keten en aanpak worden emissies langdurig vastgelegd in gebouwen, terwijl fossiele materialen plaatsmaken voor hernieuwbare grondstoffen. Van teler tot bouwer, de cirkel is rond.
27 mei 2025
Renoveren met biobased materialen gebeurt nog niet op grote schaal, maar de vraag ernaar neemt toe. Dat merken we ook…
Lees verder23 april 2025
Meer huizen bouwen: het klinkt simpel, maar de praktijk is een stuk complexer. Hoe zorg je dat wijken niet alleen…
Lees verder8 april 2025
Aan de Vijversingel in Oss vervangen we 56 daken met asbest. We vervangen hier een dak in slechts één dag.
Lees verder