Opening swale in ‘Aangenaam Legmeer’ in Uithoorn

‘Aangenaam Legmeer is een ontwikkeling van Van Wijnen. Van Wijnen Haarlemmermeer realiseerde de afgelopen jaren 262 woningen in deze nieuwe wijk in Uithoorn, waarvan 173 woningen uit eigen ontwikkeling. Een deel van de woningen is gerealiseerd door Fijn Wonen. Alle woningen in Legmeer-West zijn inmiddels opgeleverd. De inrichting van het openbaar gebied is ook afgerond. Met de onthulling van het informatiebord bij de swale vierden we vorige week vrijdag de officiële afronding van de buurt. Een feestelijk moment! 

opening-swale-in-aangenaam-legmeer-in-uithoorn

Groen, water, sport en spel komen samen 

Een swale (ook wel wadi genoemd) dient om regenwater tijdelijk op te slaan. We krijgen namelijk steeds vaker te maken met heftige regenval. De swale kan het overschot aan regenwater tijdelijk vasthouden in een ondergrondse grindkoffer en op het oppervlak. Zodra de bui is overgetrokken vloeit het tijdelijk opgeslagen water automatisch af op het oppervlaktewater. Zo voorkomen we wateroverlast bij hevige regenval. Wat deze swale bijzonder maakt is dat het opslaan van water is gecombineerd met groene beplanting en verschillende mogelijkheden om te spelen. Langs en door de swale loopt een survivalparcours waarin kinderen kunnen klimmen en klauteren.  

Een buurt voor iedereen 

Het woningaanbod in de wijk is heel divers. De duurzame rij- en hoekwoningen wisselen af met twee-onder-1-kap-woningen. De woningen zijn gebouwd voor verschillende doelgroepen: je vindt er koopwoningen en woningen in het sociale huur- en middeldure huursegment. Van Wijnen was ook verantwoordelijk voor de openbare ruimte. Samen met Atelier Dutch, MTD landschapsarchitecten en Mulleners+Mulleners architecten werd een stedenbouwkundig plan gemaakt. De nieuwe buurtbewoners mochten meedenken bij het ontwerp van de speeltuinen. Zo is het echt een wijk van en voor iedereen! 

Meer dan bouwen