Circulair werken: minimale milieu-impact tijdens de bouw én tijdens gebruik

Nog maar vijf jaar geleden bouwde Van Wijnen aan het Rokin een gloednieuw warenhuis voor Hudson’s Bay. De Canadese keten deed helaas geen goede zaken, waardoor het pand nu vrijgemaakt wordt voor een nieuwe bestemming: 17.000 m2 aan werkplekken. Samen met de opdrachtgever Adyen zetten we onder andere in op maximaal hergebruik van de aanwezige materialen. Zo werken we circulair.

circulair-werken-minimale-milieu-impact-tijdens-de-bouw-en-tijdens-gebruik

Efficiënt omgaan met materialen

Efficiënt omgaan met het bestaande was zowel een wens van Van Wijnen als van de opdrachtgever. Doordat we het gebouw recent zelf hadden opgetrokken, konden we deze opdracht stevig beetpakken. Samen keken we hoe we dit zo optimaal mogelijk konden doen. Op de locatie zelf of door de materialen of producten elders een tweede leven te gunnen.

Zo nam de roltrappenproducten bijvoorbeeld enkele van zijn producten terug, worden andere bouwmaterialen vergruist om als slijtlaag in de nieuwe gietvloeren te verwerken en nam de nieuwe huurder een gedeelte van de inventaris over. Ook bij de keuze van nieuwe materialen kijken we naar een lage milieu-impact.

BREEAM-certificaat Very Good tot Excellent

Binnenstedelijke transformatieprojecten laten de meerwaarde van bestaande, karakteristieke of soms zelf monumentale, panden goed zien. De prachtige oude materialen, enorme houten vloerbalken en detailleringen. ‘We moeten niet alles willen slopen en weer nieuwbouwen. Vanuit circulariteit en duurzaamheid is dat echt zonde. Transformatie is voor veel gebouwen mogelijk en vaak zelfs goedkoper,’ aldus Wesly Verhaert.

Dat Adyen deze gedachtegang helder voor ogen heeft, wordt bevestigd door haar wens om een BREEAM-certificaat Very Good tot Excellent te behalen op hun nieuwe kantoorpand. Dit kwaliteitslabel staat voor minimale milieu-impact tijdens de bouw en de operationele fase daarna. In nieuwbouw projecten is BREEAM al redelijk gemeengoed, maar voor gebouwtransformaties zeker niet. Het is mooi dat we elkaar op circulair gebied zo goed kunnen vinden. De oplevering van dit project staat gepland voor begin 2022.

Meer weten?

Meer dan bouwen