Veelgestelde vragen over Het Nieuwe Verduurzamen

Wat is Het Nieuwe Verduurzamen?

Onze nieuwe werkwijze om Nederlandse woningen te verduurzamen, omdat wij denken dat dit kan met hogere bewonerstevredenheid, een optimaal proces en voor een lagere, vaste prijs. Deze werkwijze is gestoeld op 5 bouwstenen en werkt volgens bouwstromen.

Waarom is Het Nieuwe Verduurzamen nodig?

In Nederland moeten nog zo’n 2 miljoen woningen worden verduurzaamd. Alle bouwers en opdrachtgevers samen, verduurzamen momenteel zo’n 100.000 woningen per jaar. Zo’n 4-5% wordt door Van Wijnen uitgevoerd. Als we op dit tempo doorgaan, halen we in 2040 pas, wat we in 2030 willen bereiken. Je kunt dan afwachten en hopen dat je je snelheid verdubbeld. Of je ontwikkelt een nieuwe methode. Wij kiezen voor het laatste. Vanaf 2025 verduurzamen wij jaarlijks zo’n 2025 extra woningen, onder de vlag van Het Nieuwe Verduurzamen.

Hoe voeren jullie Het Nieuwe Verduurzamen uit?

Wij ontwikkelen standaardmaatregelenpakketten voor veelvoorkomende woningtypen in Nederland, naar verschillende duurzaamheidsambities. Ons eerste standaardmaatregelenpakket, gereed begin 2021, is geschikt voor het verduurzamen van grondgebonden (huur)woningen naar een energielabel A (EI lager dan 1,2 en volgens de nieuwe BENG- en NTA8800-eisen).

Hoe wordt Het Nieuwe Verduurzamen ontwikkeld?

Verduurzamen van woningen is voor ons niet nieuw. We hebben jarenlange ervaring in projecten. Wat het Nieuwe Verduurzamen anders maakt, is dat we dit al deze kennis en kunde op één hoop leggen en daarmee met iets meer afstand naar ons werk kijken, op zoek naar verbeteringen.
Maar dat gaan we niet vanuit onze kantoren en achter onze laptops uitdenken. Dat doen we in de praktijk, samen met u, samen met onze partners. Onze partners helpen ons met 2 dingen:
We gaan samen in gesprek over de 5 bouwstenen en het standaardmaatregelenpakket, zodat aan alle ins and outs is gedacht voor we starten.
We gaan samen aan de slag met de praktijktoets van de 5 bouwstenen en het standaardmaatregelenpakket, voorjaar 2021.
Van Wijnen heeft een groot deel van het (eigen) voorwerk al gedaan. Wij nemen de voordelen van onze schaalgrootte mee, net als onze jarenlange ervaring met proces- en materiaaloptimalisatie. De basis is een set aan quick-wins, met bewezen technologie en een bewoner die écht centraal staat.

Waarom is gekozen voor label-A renovaties van grondgebonden woningen?

Deze woningen verduurzamen we, alle regio’s en vestigingen van Van Wijnen, al jaren. En dit is vooral een klantvraag die we nog steeds veel terug zien. Wij staan achter deze verduurzaming, die een goede no-regret stap is naar een gasloze toekomst.
Na het eerste standaardmaatregelenpakket, volgen de volgende standaardmaatregelenpakketten. Laat ons vooral ook weten waar jij als opdrachtgever behoefte aan hebt.

Hoe weet ik of mijn woningen geschikt zijn voor Het Nieuwe Verduurzamen?

Wij werken toe naar een compleet dekkend aanbod. We starten met het standaardmaatregelenpakket voor grondgebonden huurwoningen. Wij komen graag bij u langs om u te adviseren over de mogelijkheden voor uw woningvoorraad. Het spreekt voor zich dat wij u eerlijk adviseren: past een andere oplossing beter? Dan vertellen wij dat u.
In de nabije toekomst starten we met de ontwikkeling van een online configurator, waardoor u als vastgoedeigenaar zelf een eerste inzicht kunt krijgen in de mogelijkheden van Het Nieuwe Verduurzamen.

Sluit Het Nieuwe Verduurzamen aan bij De Renovatieversneller?

De huidige eisen en voorwaarden van De Renovatieversneller zijn dusdanig dat je met een (reguliere) label A-verduurzaming, met isolatie binnen de spouwmuur, waarschijnlijk momenteel niet aan de warmtevraag voldoet. We kunnen wel andere maatregelenpakketten bieden, eventueel volgens de traditionele werkwijze, wanneer je als opdrachtgever mee wilt doen met De Renovatieversneller.
Ondanks alle voordelen, zie ik het niet zitten om aan de slag te gaan met deze werkwijze en standaardmaatregelenpakketten. Kan ik nog met Van Wijnen werken?
Zeker. Ook onze traditionele aanpak blijft bestaan. Ook voor de grondgebonden label A-verduurzaming. Wij staan echter wel vol achter onze werkwijze en pakketten, met grote meerwaarde voor alle betrokkenen. Dus nodig ons vooral uit voor een goed gesprek.

Waar verbind ik mezelf aan als ik me nu inschrijf als partner?

De aanmelding als partner is volledig vrijblijvend. U bent van harte welkom om deel te nemen aan de inhoudelijke sessies, waarbij we de werkwijze en het product verder uitwerken. Vervolgens willen we met een aantal partners de praktijktoets doen: woningen verduurzamen volgens Het Nieuwe Verduurzamen. Om zo te zien wat goed gaat, en wat nog beter moet. Ziet u dit (uiteindelijk) niet zitten? Geen enkel probleem – even goede vrienden.

Ik doe mee

We hebben ruimte voor een beperkt aantal Launching Partners. Ben je woningcorporatie, verhuurder of eigenaar van grondgebonden woningen, dan gaan wij graag in gesprek.

Of ben je nieuwsgierig?

Wij delen onze ervaring graag met je. Laat je mailadres achter, dan ontvang je onze nieuwsbrief over Het Nieuwe Verduurzamen.

Logo Het Nieuwe Verduurzamen
Meer dan bouwen