Samen rollen we de Blauwe Loper uit

Wooncorporatie Servatius gaat samen met bouwpartners Van Wijnen en BAM Wonen aan de slag in de Maastrichtse wijk Mariaberg met de nieuwbouw van 135 appartementen en 2 woon-werkwoningen en het verduurzamen en renoveren van 115 woningen. Vandaag onthullen wethouder Gert-Jan Krabbendam, Frans Fonteijn van BAM Wonen, Patrick Ubags van Van Wijnen en Vivian Eussen van Servatius het bouwdoek aan de Ruttensingel. Gezamenlijk rollen zij de blauwe loper uit voor Ria Mossel, bewoonster van de wijk en tevens lid van het bewonerskrachtenteam en bewonerscommissie.

samen-rollen-we-de-blauwe-loper-uit

Fijn wonen aan de Blauwe Loper

Met steun van de provincie Limburg zijn de Gemeente Maastricht en Servatius samen met hun bouwpartners aan de slag in de wijk Mariaberg. Het woongenot wordt verhoogd door nieuwbouw en het verduurzamen en renoveren van woningen. De voor fietsers en voetgangers bestemde Blauwe Loper moet zorgen voor een nieuwe fiets- en wandelverbinding. Zodat de buurten Trichterveld, Mariaberg en Blauwdorp onderling verbonden worden. De blauwe loper is tevens een nieuwe verbinding naar de binnenstad. Sociale ontmoeting wordt gestimuleerd met een nieuw buurtpark en een ontmoetingsplek in een van de nieuwbouw woonblokken.

Verduurzamen en renoveren
In de omgeving van de Gildenweg en Weryweg zorgt BAM Wonen ervoor dat 115 woningen van een energielabel D naar een label A gaan. De woningen worden door de renovatie energiezuiniger, veiliger en comfortabeler. Ook de buitenzijde wordt aangepakt, zodat het geheel een mooie uitstraling heeft. De bewoners kunnen straks genieten van  hun vernieuwde huis. Door onder andere de isolerende maatregelen gaat het energieverbruik omlaag. En dat scheelt de bewoners in de portemonnee.

Sloop en nieuwbouw

Onze collega’s uit Sittard starten in het najaar met de bouw van 135 huurappartementen, 2 woon-werkwoningen en een maatschappelijke ruimte voor bewoners. De sloop is nagenoeg afgerond waarbij het terrein nu in volle omvang zichtbaar is. Achter de schermen wordt door Jo Janssen Architecten, Laura Piovan en supervisor Frans Ziegler de laatste hand gelegd aan de ontwerpen.

Verwijzing naar de historie

De ingreep in de wijk voelt voor de bewoners van Blauwdorp als het verlies van hun eigen thuis in hun zo bekende en geliefde buurt. Wij als bouwers verschijnen in de fase van wederopbouw van een nieuwe eigen onderkomen. De ontwerpers willen een stukje karakter van de buurt borgen. Door bewaarde historische en kenmerkende elementen uit de wijk terug te laten komen. Dat we doen door gebruik te maken van bakstenen uit de gesloopte woningen. Nieuwe bakstenen komen van een Maastrichtse steenfabriek. In de trottoirs worden oude mozaïektegels weer herplaatst.

En we gaan de gevelsteen van het Bentickbastion dat van oorsprong hier als vestingwerk zijn plek had terugplaatsen. De gevelsteen van J.H. Rutten eigenaar van de Stoombierbrouwerij De Zwarte Ruiter die hier het bier brouwde voor de Maastrichtse Bierhuizen rond 1880 gaat een plekje vinden in een van de nieuwbouwgevels.

Patrick: “Kortom, wij willen het gevoel van een ‘nieuw’ eigen stekkie in een vertrouwde omgeving maximaal borgen. Wij geloven in dit idee. En dat is voor ons de motivatie om voor zowel oude als nieuwe bewoners een nieuw thuis te bouwen. Wij wensen de toekomstige bewoners dan ook een gouden stek toe. Goud, net zoals de kleur van de medaille die Rutten won als brouwer op de wereldtentoonstelling in Parijs in1890.”

Betrokken bewoners

Bewoners van de wijk zijn actief betrokken bij de invulling van het nieuwe buurtpark Dit is straks een nieuwe groene plek in het hart van de buurt, waar jong en oud kunnen ontmoeten en ontspannen. Gelegen aan de nieuwe fiets- en wandelverbinding van de Blauwe Loper. Ook is er een wadi voorzien voor de natuurlijke afvoer van het regenwater.

Ria: “Als bewoner vind ik de Blauwe Loper een mooi project. Toen ik naar Blauwdorp ging verhuizen kreeg ik opmerkingen uit mijn omgeving dat het een slechte buurt zou zijn. Het imago van de wijk is flink verbeterd dankzij het sociale beleid van Servatius. Overlast wordt beter bestreden. En door het opknappen van de woningen wordt het straatbeeld stukken mooier.”

De loper symbolisch uitgerold

Omdat alle partners weten voor wie ze het uiteindelijk doen, rollen zij vandaag symbolisch de blauwe loper uit voor alle buurtbewoners. Helaas kunnen zij vanwege de coronamaatregelen hierbij niet aanwezig zijn. Ria vertegenwoordigt de bewoners en  heeft de eer de loper als eerste te betreden.

Vivian: “Het mooie van deze ontwikkeling is dat het de karakteristiek van de bestaande wijk zo goed versterkt. Begrijpelijk want het plan is tot stand gekomen in nauwe samenspraak met de bewoners uit Blauwdorp. De architect heeft de inbreng van de bewoners heel goed weten te vertalen naar een mooi ontwerp. Gemeente en Provincie hebben ervoor gezorgd dat er een goede openbare ruimte van formaat gerealiseerd wordt. Die geeft letterlijk lucht geeft aan de wijk. In één zin samengevat: nieuwe woningen met de kracht van de oude wijk.”

Blauwe Loper TV

Vorig jaar is Thuis in Maastricht gestart met tv-uitzendingen over de Blauwe Loper. Centraal staan de buurt, de bewoners en de ontwikkelingen van de wijk. Want de ingreep in de wijk voelt voor de bewoners van Blauwdorp als het verlies van hun eigen thuis in hun zo bekende en geliefde buurt. In de serie Blauwe Loper tv krijg je een inkijkje in de Maastrichtse wijk zoals die echt is. Wat vinden de bewoners van alle ontwikkelingen. Wat maakt hun buurt zo speciaal?

Meer dan bouwen