Werken bij Van Wijnen? Bekijk hier onze vacatures.
Inloggen

Middeldure huur

Samenwerking gemeente en belegger is sleutel tot succes

In Nederland is momenteel slechts één op de twintig woningen een huurwoning in de vrije sector. Het beperkte aanbod van middeldure huurwoningen, dit zijn woningen met een huurprijs tussen de € 710,- en € 1.000,- , zet de woningmarkt letterlijk op slot. ‘Goedkope’ scheefwoners stromen niet door en daardoor is er geen plek voor jongeren, kwetsbare groepen en bijvoorbeeld ouderen die op zoek zijn naar een sociale huurwoning. Gemeenten zouden hier actie in kunnen nemen door gericht beleid te voeren. Bijvoorbeeld door het opstellen van een woonvisie en woonagenda die ruimte biedt voor de ontwikkeling van middenhuurwoningen. Dit geeft vertrouwen aan beleggers om te investeren in dit segment. Beleggers kunnen op hun beurt afspraken maken met de gemeente dat de huurprijs voor lange termijn in het middensegment blijft. Van Wijnen zet haar netwerk graag in om gemeenten en beleggers tot elkaar te brengen om in samenwerking en hoog tempo huurwoningen te realiseren voor de middeninkomens. Wil je meer weten over onze aanpak? Neem dan contact op met Gosse Dousma.

Gosse Dousma

Directeur projectontwikkeling

“Het succesvol ontwikkelen van middeldure huurwoningen staat of valt met het bij elkaar brengen van de juiste partijen. Wij stellen graag ons netwerk open om beleggers en gemeente met elkaar in contact te brengen.”

Tempo hoog houden

Een ruim aanbod vrije sector huurwoningen betekent winst voor alle partijen. Naast de huurder die geniet van zijn comfortabele woning en de gemeente die haar woningmarkt goed in balans heeft, kunnen beleggers een goed rendement maken op hun investering. Dat is mooi, maar het moet ook snel. Bij Van Wijnen noemen we dat tempo maken zonder te haasten. Daardoor houden we de kwaliteit hoog. In de regel hebben we twaalf maanden nodig om alle partijen op een lijn te krijgen, de financiering rond te maken en het sein te kunnen geven voor start bouw. En daar zijn we best trots op.

Doelgroepen binden

Middeldure huurwoningen zijn uitermate geschikt om specifieke doelgroepen aan een dorp of stad te binden. De groep young professionals bijvoorbeeld. Mensen met een midden-inkomen die niet direct de behoefte of mogelijkheid hebben om een huis te kopen, maar die wel graag in de stad wonen. Of eigenlijk de stad consumeren. Want deze groep ziet wonen steeds vaker als een dienst, een beleving die aansluit op hun levensfase en specifieke behoefte. Deze groep kan men vasthouden door het aanbieden van huurarrangementen. Dat is een huurwoning aangevuld met woondiensten die het wonen leuker, gemakkelijker of comfortabeler maken.

Vrije sector huurwoningen en koopwoningen in Amsterdam

Voor een gezonde wijkeconomie is een combinatie van koop- en huurwoningen voor verschillende inkomenscategorieën het beste. Project Kwintijn in Amsterdam is een prachtig voorbeeld van hoe het zou moeten. Midden in de stad worden woningen en een dubbele ondergrondse parkeergarage gerealiseerd. Het is een combinatie van koop- en huurwoningen in de vrije en sociale sector. Wil je meer weten over nieuwbouw vrije sector in project Kwintijn? Bekijk dan de projectpagina.

Zijdebalen, nieuwbouw vrije sector in Utrecht

Zijdebalen Utrecht bestaat uit vier woonblokken, in een stedelijke leefomgeving met veel groen. Woningtypen variëren van statige herenhuizen tot aan fraaie lofts en appartementen, elk gelegen op een half verdiepte parkeergarage met daarboven groen ingerichte binnentuinen. Het aanbod van koopwoningen, sociale huurwoningen en vrije sector huurwoningen maakt van Zijdebalen een aantrekkelijke buurt om in te wonen, voor zowel starters als doorstromers. Lees hier meer over dit nieuwbouwproject Zijdebalen in Utrecht.