10 woningen in 10 dagen

10-woningen-in-10-dagen

Fijn Wonen is het woonproduct van Van Wijnen, waarbij woningen middels een geïndustrialiseerd proces tot stand komen. De productie van de woningen vindt grotendeels plaats in onze eigen fabriek én in samenwerking met vaste partners. Op deze manier blijft het proces beheersbaar en gaat de uiteindelijke realisatie razendsnel.

We gaan langs in Monster bij Tim de Jong – uitvoerder Fijn Wonen bij Van Wijnen – waar we 10 sociale huurwoningen realiseren voor woningcorporatie Arcade. Tim vertelt ons meer over het bouwproces. Inmiddels zijn alle woningen opgeleverd!

Fijn Wonen team

Tim is sinds kort onderdeel van het Fijn Wonen team en dat bevalt hem goed. “Doordat de realisatie van de woningen snel gaat, moet je als team goed op elkaar ingespeeld zijn. De onderlinge samenwerking tussen de verschillende partijen is intensief en dat vind ik prettig. We maken hier echt iets met elkaar en daar ben ik trots op.”

Andere manier van bouwen

Ook de manier van bouwen spreekt Tim aan. “De uitdaging is hier heel anders dan bij traditioneel bouwen. Ik merk dat mensen soms de perceptie hebben dat deze vorm van bouwen eentonig en daardoor saai is. Zo ervaar ik dat niet. De voorbereidingsfase is, door de snelheid van de realisatiefase, complex. Alles is tot in detail geregeld, want alleen dan kan het realisatieproces ongestoord doorgaan.

Fijn Wonen Monster
Fijn Wonen Monster

1 cascowoning per dag

Je kan het eigenlijk vergelijken met een trein die pas tot stilstand komt wanneer het project volledig is opgeleverd. Wij realiseren iedere dag 1 cascowoning en daar mag niets tussenkomen. Mijn taak is om alle zaken rondom het proces te bewaken en te faciliteren voor de jongens op de bouw. Eigenlijk werkt het het beste wanneer ik helemaal niet op de bouwplaats kom, want ik ben natuurlijk ook een stoorzender”, grapt hij. Terwijl Tim dit uitlegt worden er achter hem op hetzelfde moment wanden en vloeren één voor één de bouwplaats op gehesen en ter plekke in elkaar gezet. Tim kijkt naar buiten en zegt lachend: “Mooi uitzicht toch!?” Hij vervolgt zijn verhaal: “De reacties van buurtbewoners zijn leuk. Ze gaan ’s ochtends op de fiets naar hun werk en wanneer ze ’s middags weer terugkomen staat er ‘opeens’ een woning. We krijgen daardoor veel bekijks. Regelmatig komen mensen een praatje maken.”

Samen beter worden

Morgen bouwen we de laatste cascowoning en tegelijkertijd is het team druk bezig met de afbouw. “Wanneer de woningen opgeleverd zijn, komen we met het volledige Fijn Wonen team samen om het project te evalueren. We houden data bij en kijken continu hoe we het proces nog efficiënter kunnen inrichten. Zo leren we van elkaar en houden we elkaar scherp. Op deze manier worden we alleen maar beter.”

Meer informatie

Fijn Wonen staat voor toekomstbestendig, comfortabel en betaalbaar wonen voor verschillende doelgroepen en verschillende opdrachtgevers. De Fijn Wonen woning is ontwikkeld voor woningcorporaties, beleggers, ontwikkelaars en kopers en is toepasbaar in de nieuwbouw, maar ook als renovatiewoning. Alle woningen zijn NOM-ready of NOM (Nul-op-de-Meter). Om bewoners kennis te laten maken met hun nieuwe huis is er begeleiding mogelijk. Meer informatie? Kijk op www.fijnwonen.nl.

Meer dan bouwen