71 nieuwe appartementen in Arnhemse wijk Elderveld

Wonen

Woningcorporatie

Zorg

Arnhem

13:43

08-01-2021

Zelfstandig blijven wonen op een veilige, comfortabele en betaalbare manier. En dat in een fijne leefomgeving waar je ook nog eens actief aan deelneemt. In de Arnhemse wijk Elderveld wordt dit werkelijkheid voor ouderen. Samen met Oostwest architecten, Portaal en gemeente Arnhem realiseerden we hier 71 levensloopbestendige appartementen volgens ons nieuwe concept ‘Inclusief wonen’ op het braakliggende terrein tussen de Leidenweg, de Burgemeester Matsersingel en de Gorinchemstraat. Inmiddels zijn de appartementen opgeleverd. 

De wijk Elderveld stamt uit de jaren ’80 en bevat veel grond gebonden woningen. In de meeste huizen wonen nog steeds de eerste bewoners. Deze mensen verhuizen graag naar een woning die meer past bij hun huidige levensfase. Het liefst in de eigen, vertrouwde wijk vanwege hun sociale netwerk. Het nieuwe concept ‘Inclusief wonen’, dat Oostwest architecten samen met Van Wijnen heeft ontwikkeld, biedt hen die mogelijkheid en zorgt er tegelijkertijd voor dat het sociale netwerk wordt versterkt door de verbinding te zoeken met bestaande activiteiten in de wijk. Hiervoor wordt een community-builder ingezet, die fungeert als vliegwiel bij het contact met ondernemers, (sport)verenigingen en onderwijsinstellingen. Ook het sociaal wijkteam van de gemeente, wijkraad en zorginstellingen zijn betrokken bij de planontwikkeling.

Ruimte voor ontmoeting

We maken het voor bewoners makkelijk om anderen te ontmoeten, zowel binnen het project als in de wijk. Ze kunnen gebruik maken van een grote gemeenschappelijke tuin als ontmoetingsplek. Ook plaatsten we de balkons schuin onder elkaar, zodat mensen ook een babbeltje kunnen maken met de buren. Naast ruimte voor ontmoeting en gemeenschap zijn ook inclusiviteit, participatie, gezelligheid en veiligheid belangrijk bij het concept Inclusief Wonen. Zo kunnen ouderen langer zelfstandig blijven wonen in een betaalbare, comfortabele woning in een veilige en gezellige leefomgeving waar ze actief deel van uit maken. Daarnaast is een belangrijke meerwaarde van het langer zelfstandig wonen dat de gemeente minder zorgkosten maakt.

“Het belangrijkste is dat we samen met Portaal en de Gemeente Arnhem een community-builder inzetten, die het contact met de buurt blijft stimuleren. Inclusief wonen maakt het mogelijk dat ouderen straks in hun geliefde wijk kunnen doorstromen met behoud van hun sociale netwerk.”

Rens Rikken, Adjunct-Directeur bij Van Wijnen Projectontwikkeling

Duurzaamheid

Duurzaamheid speelde een grote rol bij de bouw van de appartementen. Zo zijn ze goed geïsoleerd, verwarmd met de restwarmte en voorzien van zonnepanelen. Op het dak is sedum aangebracht dat goed is voor biodiversiteit, maar tevens de hittestress verlaagt en regenwater vasthoudt. De tuin wordt nog aangelegd. Hier planten we extra inheemse bomen en struiken voor vogels en insecten en metselen we nestkasten in de muur voor de huismus, gierzwaluw en dwergvleermuis. Ook leggen we nog een waterberging aan.