Aangenaam ‘Aangenaam Legmeer’

Geen categorie

Haarlemmermeer

Uithoorn

07:12

12-11-2021

Aan de rand van de gemeente Uithoorn, op de grens met de gemeente Aalsmeer en Amstelveen, ligt het woongebied Legmeer West. Het project: ‘Aangenaam Legmeer’, bestaande uit 338 woningen, ligt in de langgerekte strook tussen de Bosmuis en de Koningin Máximalaan. Het woningaanbod in deze nieuwe wijk is heel divers. Rij- en hoekwoningen met tuin wisselen af met twee-onder-1-kap-woningen en niet te vergeten veel groen. Tijd om eens nader kennis te maken met dit bijzondere project …

Van zand tot pand

Walter de Haas, projectontwikkelaar bij Van Wijnen, glimlacht als hij over het project ‘Aangenaam Legmeer’ begint te vertellen. “In 2013 kochten we een stuk grond en begonnen we aan een plan in samenspraak met de gemeente Uithoorn en woningstichting Eigen Haard. We wilden een mooie wijk neerzetten met ongeveer 400 eengezinswoningen. Kindvriendelijk opgezet, veel groen en met een dorpse uitstraling”. Volgens architect Tom Mulleners heeft deze grote wijk door veel variatie en stijlen een kleinschalig karakter gekregen. Kinderen kunnen gemakkelijk uitleggen dat ze naast ‘dat witte huis op de hoek’ wonen. “Ik denk dat we zo in die opzet goed geslaagd zijn”.

Nadat het plan goedgekeurd en ontwikkeld werd, de tekeningen af waren en alle plooien waren gladgestreken, reed in juni 2018 de eerste vrachtwagen met zand het stuk grond op. “Dat is zo gaaf om te zien”, zegt Walter enthousiast. “Het hele project meemaken, van alleen zand tot de stratenmaker die de laatste klinker in de grond tikt. Al die verschillende fasen. Al die mensen die daar zo hard met een plan bezig zijn dat gewoon vanaf een papiertje zo uit de grond lijkt te komen. Dat geeft een  gevoel van trots”. “Toen alles alleen nog weiland was ben ik samen met mijn collega Christa van der Vlugt, met wie ik samen het project leidde, over het stuk grond gaan wandelen. Bij elke nieuwe fase deden we dat opnieuw”. Zo ontstaat er een band met het project. Je leert ook de bouwvakkers kennen die in weer en wind bezig zijn. Je kon het tweetal dan ook regelmatig met laarzen en een helm op hun hoofd op de bouwplaats aantreffen. “Deze complete wijk, het is allemaal het werk van de vaklui. Zowel op de bouwplaats als op kantoor. Ja, daar word ik ook blij van” vult Christa aan. 

Samenwerken aan een wijk voor iedereen

Ook Sacha Ponsen van woningstichting Eigen Haard is blij dat de twee bedrijven hun handen ineen hebben geslagen. De samenwerking met van Wijnen is voor ons niet onbekend. “Er is lang en grondig over de samenwerking tussen van Wijnen en Eigen Haard gesproken en dat schept voor alle partijen duidelijkheid. In de aanloop naar de ontwikkeling van dit project is er een vertrouwensband ontstaan waardoor de samenwerking in Uithoorn vlekkeloos is verlopen. Dat is een heel fijne ontwikkeling waar we letterlijk verder op kunnen bouwen.

Ponsen deelt het enthousiasme van Walter als het project ter sprake komt. “Als je het hebt over diversiteit in woningen en architectuur kijk je hier echt je ogen uit. Het is een modulair geproduceerde wijk. Veel onderdelen worden in de fabriek kant en klaar gemaakt en aangeleverd. Momenteel is dit de duurzaamste wijk in Uithoorn en daarmee ook zeer toekomstbestendig. Alle woningen zijn van het gas af en voorzien van warmtepompen en zonnepanelen. De huurwoningen zijn zelfs ‘nul-op-de-meter’! Sommige woningen zijn voorzien van bijzonder moderne slimme toepassingen met een smart home basisstation om diverse apparaten (warmtepomp, wifi, rookmelders, verlichting) op elkaar aan te sluiten en deze op afstand te bedienen. Jong en oud, kleine of grote beurs, iedereen in Uithoorn kan terecht in deze ruim opgezette, groene en speelvriendelijke woonwijk. Dat vind ik er heel fijn aan”.

Diversiteit centraal in Aangenaam Legmeer

Naast de koop- en sociale woningen telt ‘Aangenaam Legmeer’ in Uithoorn ook zo’n dertig vrije sector huurwoningen. De institutionele beleggers van Altera Vastgoed zijn blij met deze woningen. “Wij hadden van het begin af aan al interesse in dit mooie project”, vertelt Remco Nellen. “We lieten een oogje vallen op de prachtige eengezinswoningen die deze wijk te bieden heeft. Toen de gemeente de eis neerlegde dat de wijk ook huurwoningen moest bieden kon Nellen zijn geluk dan ook niet op. “Omdat we al eerder samengewerkt hadden met Van Wijnen wisten we dat dit een constructieve samenwerking zou worden. Dat is dan ook gebleken. Van Wijnen heeft een prachtig project neergezet en alle huurovereenkomsten werden ver voor de oplevering al getekend”. Volgens Nellen is dit de opmaat voor verdere intensieve samenwerking met Van Wijnen. “We zijn nu toevallig samen aan een nieuw project in Uithoorn begonnen en we staan te springen om verdere samenwerking aan te gaan. Kom maar op!”

Dit artikel is geschreven door Jonathan Baan.

Onze woonoplossingen

Geen nieuwbouwproject is gelijk, en geen woningbouwvraagstuk is hetzelfde. Daarom werken we bij Van Wijnen met verschillende woonoplossingen. In Aangenaam Legmeer realiseerden we een mix van Fijn Wonen en Wij Wonen woningen. Meer weten over onze woonoplossingen?