Aedes-Magazine: Hogekwartier een van de grootste woningbouwprojecten van Amersfoort

Aedes-Magazine editie 4 – 2019: Aan nieuwe woningen is overal behoefte. Woningcorporaties blijven, soms tegen de verdrukking in, bezig met nieuwbouw. In de nieuwe stadswijk Hogekwartier in Amersfoort slaagt de Alliantie erin om samen met Portaal en de gemeente een flink aantal nieuwe sociale huurwoningen te realiseren. Het project heeft een looptijd van 2007 tot 2020. Hoe ga je om met de obstakels en veranderde omstandigheden die je onderweg tegenkomt?

aedes-magazine-hogekwartier-een-van-de-grootste-woningbouwprojecten-van-amersfoort

Het Amersfoortse Hogekwartier wordt volledig vernieuwd. In opdracht van de Alliantie Ontwikkeling realiseren we hier op ‘veld 2’ 133 woningen. Dankzij deze nieuwbouw in Amersfoort wordt een oude wijk volledig vernieuwd. In Aedes-Magazine editie 4 – 2019 verscheen een uitgebreid achtergrondartikel over het complete plan.

Schaarste op de woningmarkt is geen nieuw fenomeen. Het tekort aan betaalbare woningen is echter zo hard toegenomen, dat politiek Den Haag openlijk spreekt over een ‘wooncrisis’. Lange wachtlijsten voor een sociale huurwoning zijn ook in Amersfoort een gegeven.

‘De vraag is vele malen groter dan het aanbod, ook hier is de woningmarkt overspannen’, zegt Menno Tigelaar, wethouder Wonen. ‘Vooral starters en mensen met een middeninkomen hebben moeite om een geschikte woning te vinden. De wachttijd voor een sociale huurwoning is gemiddeld zo’n negen jaar.’

Joan van der Burgt, sinds 10 maanden directeur van de Alliantie in de regio Amersfoort, rijdt elke dag op weg naar haar werk over de Hogeweg en ziet de woontorens van het Hogekwartier als iconische markeerpunten verrijzen. ‘Toen ik vorig jaar in Amersfoort de taak van regiodirecteur op me nam, was mijn eerste rondleiding in het Hogekwartier.’ ‘Ik heb veel respect voor wat we hier de afgelopen dertien jaar tot stand hebben gebracht, samen met onze partners in de stad. We hebben een substantieel groot aantal woningen toegevoegd, betaalbaar maar ook in het middeldure segment. Een mooie mix, die ook doorstroming op gang kan brengen.’

Lees hier het volledige artikel uit Aedes-Magazine 4

Meer dan bouwen