Apeldoornse historie komt tot leven

apeldoornse-historie-komt-tot-leven

Twee historische plekken in het hart van Apeldoorn krijgen een nieuwe bestemming. Het Sportfondsenbad – waar menig Apeldoorner zijn zwemdiploma behaalde – en de Koningin Wilhelminaschool – de oude MULO – worden samen ontwikkeld tot een groene buurt midden in de stad.

Op een vergeten plekje midden in de Apeldoornse binnenstad heeft Van Wijnen overeenstemming bereikt met de gemeente Apeldoorn om in totaal 23 woningen te ontwikkelen. Vijf daarvan worden gebouwd in het monumentale pand van de Koningin Wilhelminaschool en de bijbehorende hoofdonderwijzerswoning, waarbij het authentieke uiterlijk van de school behouden blijft. De overige woningen worden gebouwd op de plek waar nu nog het Sportfondsenbad staat. Het oude gebouw wordt gesloopt, maar in de nieuwbouw herken je de oude functie van de plek. Karakteristieke kenmerken – vormgeving, kleuren en beelden uit het oude Sportfondsenbad hebben de inspiratie gevormd voor de nieuwe architectuur van Lars Courage uit Apeldoorn.

Nostalgie: Wilhelminaschool en Sportfondsenbad

De oude MULO

De school met daarnaast de hoofdonderwijzerswoning aan de Kerklaan maakt deel uit van de randbebouwing langs het Oranjepark. De eerste steen van de Koningin Wilheminaschool, een ‘christelijke school voor L. & M.U.L.O.’, is gelegd op 30 april 1904 en de school is in gebruik genomen op 2 september van dat jaar. Opdrachtgever was de Vereniging tot Stichting en Instandhouding van de Christelijke Scholen voor L. en U.L.O. te Apeldoorn. Het pand is ontworpen door de Apeldoornse architect J.A. Wijn met sterke invloeden van de sobere Art Nouveau, maar ook elementen van de Neo-Renaissance. Sinds 2000 heeft de school de status van Rijksmonument en tot een paar jaar geleden deed het gebouw nog dienst als opleidingsinstituut.

Zwemdiploma

Bron: CODA Archief, A.C. Stokhuyzen

Het Sportfondsenbad werd gebouwd in 1934 en deed bijna 80 jaar dienst als gemeentezwembad. Veel Apeldoorners hebben hier dan ook hun zwemdiploma gehaald en zullen nostalgische gevoelens hebben bij deze bijzondere locatie. Er is een binnen- en een buitenbad waar behalve zwemles ook waterpolo, wedstrijdzwemmen en recreatie mogelijk was. Het zwembad is gesloten in 2015 en is sindsdien niet in gebruik. Gelukkig komt er snel een einde aan die troosteloze status nu er duidelijkheid is over de nieuwe plannen.

“Bij de verkoop hebben we bewust gekozen voor de ontwikkeling van de beide locaties. Omdat dit stadsdeel nu door één partij wordt ontwikkeld ontstaat er samenhang tussen de transformatie van het monument en de nieuw te bouwen stadswoningen. We zijn erg blij dat Van Wijnen het historische karakter van de school en het zwembad terug laat komen.

“Bij de verkoop hebben we bewust gekozen voor de ontwikkeling van de beide locaties. Omdat dit stadsdeel nu door één partij wordt ontwikkeld ontstaat er samenhang tussen de transformatie van het monument en de nieuw te bouwen stadswoningen. We zijn erg blij dat Van Wijnen het historische karakter van de school en het zwembad terug laat komen. Een mooie aanwinst voor onze stad.”

Hilly Jager

Eenheidsmanager Projecten, Vastgoed en Grond van de Gemeente Apeldoorn

Groene stad

Wandelen en spelen

De plannen worden aan elkaar gekoppeld door groene parken waarvan de bewoners gezamenlijk gebruik kunnen maken. Parkeren gebeurt zoveel mogelijk op eigen terrein, waardoor er veel open ruimte is om te wandelen en te spelen. Bovendien komt er een verbinding met het centrum. Apeldoorn behoudt daarmee de historische waarde van de plek én doet eer aan haar naam als groene stad.

De verwachting is dat de bestemmingsplanprocedure in 2019 afgerond wordt. In de loop van 2019 worden gesprekken met omwonenden en geïnteresseerden gepland. De bouw zal niet eerder dan 2020 starten.

“Dit plan heeft alles in zich waar wij als projectontwikkelaar enthousiast van worden: We ontwikkelen toekomstbestendige, duurzame woningen, met oog voor de historie van de plek. Fantastisch wonen op een prachtige groene plek – midden in de stad”

Gosse Dousma

Directeur Projectontwikkeling bij Van Wijnen

Meer dan bouwen