Betaalbare starterswoningen in een kleine kern

Als je het terrein van de Pelgrimsche Hoeve oprijdt, wisselen lege kavels en huizen elkaar af. Dit woongebied in het Brabantse dorp Nuland is duidelijk in ontwikkeling. In de groene, ruime woonwijk in het buitengebied heeft Van Wijnen onlangs 21 moderne starterswoningen gerealiseerd.

betaalbare-starterswoningen-in-een-kleine-kern

Bevorderen van de leefbaarheid

De bouw van de woningen in het dorp was een initiatief van de huidige bewoners Jessie Bijveld en Ruud Tielemans om de leefbaarheid in deze kleine kern te bevorderen. Door de hoge woningprijzen was het voor hen en andere Nulandse jongeren niet mogelijk om in het eigen dorp voor een redelijke prijs een woning te kopen.


Kansen creëren op onverwachte plekken

Ruim drie jaar geleden startten zij het initiatief om huizen te ontwikkelen en te bouwen in een zogenaamd CPO-project. Het bijzondere van deze manier van bouwen is dat het betaalbaar is en het bewoners de unieke kans biedt om mee te bepalen hoe hun huis er uit komt te zien, zowel aan de binnen- als buitenkant. In no-time hadden Jessie en Ruud een heel aantal Nulandse leeftijdsgenoten enthousiast gemaakt voor hun plan. Gesprekken met de gemeente ’s-Hertogenbosch volgde. Jessie: ”Van Wijnen heeft daarin een grote rol gespeeld. We hebben gezamenlijk de wethouder overtuigd van het nut van starterswoningen in Nuland”. Een mooi voorbeeld van hoe we samen oplossingen bedenken voor lokale vraagstukken en kansen creëren op onverwachte plekken.

Verbondenheid

Je merkt dat de verbondenheid tussen de jongeren tijdens het bouwtraject flink is gegroeid. In een CPO-project heb je veelvuldig contact met mensen die in hetzelfde proces zitten en dezelfde beslissingen moeten nemen. Door de intensieve contacten tijdens het proces is een sterke sociale binding in de wijk ontstaan. Daarnaast doe je veel inspiratie bij elkaar op en kom je op verrassende ideeën, waardoor jouw droomhuis nog mooier wordt. We zijn trots op het eindresultaat. En daar genieten we nu samen van”, aldus Ruud. Onlangs hebben we met de betrokken partijen geproost op hun woongeluk.

Meer dan bouwen