Bezoek van Tweede kamerlid Liane den Haan aan Inclusief Wonen in Arnhem

Zorg

Arnhem

16:09

24-02-2022

Vrijdag 18 februari brachten Tweede kamerlid Liane den Haan en haar beleidsmedewerker Aleydis Kenney een bezoek aan de wijk Elderveld in Arnhem. Aanleiding was het verzoek dat we ontvingen van landelijk platform ZorgSaamWonen. Dit platform zet zich in voor de maatschappelijke opgaven op het gebied van wonen, zorg en welzijn. Deze thema’s komen bij elkaar in ons concept Inclusief Wonen. Daniëlle Harkes, founder ZorgSaamWonen platform vertelt: “De werkwijze, ontwikkeling en samenwerking tussen Van Wijnen, Oostwest architecten, Portaal en gemeente Arnhem, rondom het concept Inclusief Wonen aan de Leidenweg, zie ik als een van de mooie voorbeelden. Het laat zien dat een goede samenwerking tussen alle betrokkenen een hele mooie, versnelde beweging op gang brengt rondom huisvesting voor senioren.”

In gesprek met bewoners

Na een gesprek met de ontwikkelaars en bouwers van Inclusief wonen ging Liane den Haan bij twee bewoners op de koffie om van hen te horen hoe het wonen aan de Leidenweg bevalt. Beide bewoners waren positief over de onderlinge contacten in het complex. Zo worden er druk plannen gesmeed voor de aanleg van de gemeenschappelijke tuin en kijken de bewoners naar elkaar om als het even wat minder met iemand gaat. Liane was blij om te zien dat het lukt om een dergelijk wooncomplex te realiseren. Ook al maakt de huidige regelgeving het soms lastig. ‘Wees maar eigenwijs’ zei ze. ‘Jullie laten zien dat het wel kan. Aan ons politici in Den Haag en op het stadhuis de taak om te zorgen dat de regelgeving beter toegesneden wordt op projecten als deze.’

Over Inclusief Wonen

Inclusief Wonen biedt een oplossing voor ouderen,  zodat zij langer zelfstandig thuis kunnen wonen in hun vertrouwde omgeving. Dit project in Arnhem bestaat uit 71 appartementen en is mogelijk gemaakt door woningcorporatie Portaal, gemeente Arnhem, Oostwest Architecten, Siza en de communitybuilder: de sleutelpersoon die zorgt voor de verbinding tussen buren en de buurt. “Dit concept biedt een totaalpakket, dat zowel de ontmoeting faciliteert als ook een oplossing biedt voor maatschappelijke thema’s zoals betaalbaarheid, doorstroming en verlaging van de zorgkosten. Een oplossing die je in veel meer wijken kunt realiseren. Dan is het mooi dat er tijdens een werkbezoek geluisterd wordt naar de ideeën van betrokken partijen én bewoners. En daarnaast de bottlenecks en succesfactoren kunnen benoemen om deze maatschappelijke opgave te versnellen”, vertelt Rens Rikken, adjunct-directeur bij Van Wijnen.