Bijzonder ouderinitiatief realiseert thuis voor hun kinderen

Woningcorporatie

Hendrik-Ido-Ambacht

00:00

02-10-2017

Een veilig, gezellig, vertrouwd en geborgen thuis, maar ook midden in de samenleving.

Ouderinitiatief Stichting Anderdak zocht naar een woonplek voor hun kinderen met een verstandelijke beperking; een eigen plek waar ze een veilig, gezellig, vertrouwd en geborgen thuis vinden, maar ook midden in de samenleving staan. Dat is gelukt. Op initiatief van de Stichting zijn er naast koop- en sociale huurwoningen, ook 15 appartementen voor hun kinderen binnen het project Zomertaling, wijk Watervogels, in Hendrik-Ido-Ambacht gerealiseerd. Onlangs werd de oplevering samen gevierd, waarbij de buurt de gelegenheid kreeg om het wooncomplex te bezichtigen. De jongvolwassenen wonen hier inmiddels sinds april 2017 en hebben het erg naar hun zin.

We gaan in gesprek met Maria Vermeeren en Karin Verbaarschot. Maria is initiatiefneemster van Stichting Anderdak en moeder van één van de bewoners. Karin Verbaarschot is als coördinator vanuit zorgaanbieder WoondroomZorg de spil tussen de bewoners, ouders en zorg.

Midden in een woonwijk een plekje voor jezelf

Maria had een droom voor haar dochter. Daarom ging ze op zoek naar ouders die ook naar een geschikt thuis zochten voor hun kinderen. Met deze ouders richtte ze Stichting Anderdak op. “We wilden een plek voor onze kinderen, waar zij in redelijke mate zelfstandig zouden kunnen wonen en zo veel mogelijk geïntegreerd zouden worden in de maatschappij.” Het bouwplan van project Zomertaling werd er voor aangepast; 9 eengezinswoningen zijn nu onderverdeeld in 15 appartementen en verschillende gemeenschappelijke ruimtes. Stichting Anderdak heeft een belangrijke rol gespeeld in de opzet en inrichting van het wooncomplex.

Maria vertelt trots hoe het doel van Stichting Anderdak is bereikt. “Hier wonen onze kinderen niet op een speciaal terrein, maar midden in een woonwijk, net zoals ieder ander. Het maakt spontane ontmoetingen met bewoners uit de buurt mogelijk.” Maar niet alleen daarom is het project bijzonder. Karin vertelt: “Alle bewoners beschikken over een eigen appartement, inclusief keuken en badkamer. Wanneer een bewoner de behoefte heeft om zich terug te trekken of bijvoorbeeld zelf te koken, dan is die mogelijkheid er. Dat vind ik mooi. Daarnaast zijn er ook gemeenschappelijke ruimtes, zoals een gezamenlijke huiskamer en keuken. Hier kunnen bewoners elkaar ontmoeten en samen activiteiten ondernemen.” Ook een kantoor, vergader- en slaapruimte voor de zorg ontbreken niet in het complex.

“Hiermee laten we zien dat het ook anders kan”

Ook nu zijn de ouders zeer betrokken bij de woonsituatie van hun kinderen. Zo houden zij zich onder andere bezig met beleid, het inkopen van zorg en de selectie van het personeel. “Het houdt in dat de ouders meer de regie hebben. Bij grotere zorginstellingen bepaalt het management van alles, hier werken de zorg en de ouders echt met elkaar samen. We stemmen van alles met elkaar af”, vertelt Karin. Maria knikt. “Nu zijn we bijvoorbeeld met elkaar in gesprek over de maaltijden van onze kinderen.”

En hoe bevalt het hier nu? Een brede lach verschijnt op de gezichten van Maria en Karin “Het is een mooi complex geworden en alles gaat bijzonder goed”, zegt Maria. “Hiermee laten we zien dat het ook anders kan. Niet dat we uniek zijn, maar je ziet toch vaak dat begeleid wonen anders is georganiseerd.” Karin sluit zich hierbij aan. “Het is ook erg leuk om te zien hoe bewoners met elkaar omgaan en groeien in bijvoorbeeld hun zelfstandigheid. Dan ben je gewoon trots.”

Meer informatie over Zomertaling

Zomertaling is een project in opdracht van woningcorporatie Trivire en bestaat uit 10 koopwoningen, 25 sociale huurwoningen en 9 woningen die onderverdeeld zijn in 15 appartementen voor Stichting Anderdak. De woningen zijn energie-neutraal uitgevoerd; goed voor het milieu en goed voor de bewoners. De woningen bevinden zich in de groene nieuwe wijk Watervogels, onderdeel van de Volgerlanden in Hendrik-Ido-Ambacht. Meer informatie over dit project vind je op onze projectpagina.