Blog: Een bakkie doen… belangrijker dan je denkt

Ben Bergsma, directeur Operatie Van Wijnen over elkaar aanspreken op veilig werken

blog-een-bakkie-doen-belangrijker-dan-je-denkt

Nederland is weer gestart. De wegen stromen vol, kinderen fietsen naar school, betonmolens draaien volop en bouwkranen zwaaien weer door de lucht.  Op al onze bouwplaatsen stappen collega’s in alle vroegte de keet binnen voor een snel bakkie en een kort praatje. Om daarna met elkaar de schouders onder de klus van die dag te zetten.

Veiligheid in de bouw
Het lijkt onbenullig, dat korte moment van ontmoeting in de keet ‘s morgens vroeg. Maar het is misschien wel het belangrijkste moment van de dag. Zeker als het gaat om veiligheid op de bouwplaats. Vanwege de complexiteit van ons werk, is de uitdaging om met elkaar te zorgen voor veilig werken in de bouw extra groot. Bijna elke dag zijn we bezig met andere werkzaamheden, op andere locaties, met een continu wisselende groep van medewerkers en bedrijven. Veiligheid in de bouw vraagt om samenwerken, om met elkaar bewust te zijn wat veilig werken betekent. Daarom vragen we van iedereen op de bouwplaats om elkaar aan te spreken op veilig werken, veiligheid in de bouw en onveilige situaties op de bouwplaats door te geven. Dat kan alleen als je beseft dat een opmerking over onveilig gedrag of een onveilige situatie bedoeld is om te helpen. En door te benadrukken dat elkaar helpen de gewoonste zaak van de wereld is, komen we verder.

Daily stand
Gelukkig zie je op steeds meer bouwplaatsen dan ook een ander begin van de dag. Daar volgt na het snelle bakkie en het korte ‘hallo’ een gezamenlijk startgesprek, ook welk ‘daily stand’ genoemd. In dit gesprek, dat inderdaad meestal ‘staand’ plaatsvindt, nemen we de bijzonderheden van de dag door. Met als eerste en belangrijkste onderwerp: veilig werken. We bespreken de situatie van dat moment, bekijken met elkaar of er sprake is van bijzondere situaties die vragen om extra voorzieningen, spreken elkaar aan waar nodig en benadrukken de kracht van samenwerken aan veiligheid in de bouw. Een belangrijk moment om het veiligheidsbewustzijn bij alle medewerkers te vergroten.

Vast ochtendritueel
Onlangs bezocht ik een project in Amsterdam, waar de uitvoerder mij met passie liet zien hoe zo’n ‘ochtendritueel’ eruit ziet. Mooi om te ervaren hoe de verschillende onderwerpen op een hele eenvoudige maar duidelijke manier tijdens zo’n ‘daily stand’ worden gepresenteerd. Dit korte vaste moment in de vroege ochtend met een bakkie is dus belangrijk en maakt het makkelijker om elkaar tijdens het werk aan te spreken. Zo zorgen we er met elkaar voor dat iedereen aan het einde van de dag veilig en gezond weer naar huis kan gaan.

Meer dan bouwen