Blog: Hoe ziet ons werkveld er in 2025 uit

Algemeen

00:00

28-03-2018

Martin de Jong, directeur Van Wijnen Dordrecht, over gebouwen in de toekomst

De digitalisering van gebouwen is dichterbij dan we denken. In de toekomst is een gebouw veel meer dan een stapel stenen en een plek waar je verblijft. Het is een plek waar alles met elkaar communiceert, digitaal verbonden is en die slim reageert op de omgeving. Hoe handig zou het zijn als je, door het scannen van een chip, direct weet hoe het gebouw is opgebouwd, uit welke materialen het bestaat en waar onderhoud nodig is? Hoe zou het zijn als een gebouw kan meten hoe het met je gaat en wanneer je energielevel daalt, het gebouw hier direct op inspeelt? En wat als een gebouw geen energie kost, maar juist energie levert?

Technologisch gezien ligt dit toekomstbeeld binnen handbereik, maar het daadwerkelijk doen vraagt om een omslag in onze branche en om nieuwe en andere kennis, expertise en samenwerkingen. Het vraagt om anders kijken en daardoor nieuwe kansen zien. Persoonlijk blijf ik Apple Inc. een van de meest treffende voorbeelden vinden. Met onder andere Macintosh, de iPod, iPad, iPhone en Apple Watch zetten zij de IT-branche keer op keer op zijn kop. Niet alleen innovatieve producten, nee, ze creëerden er compleet nieuwe markten mee. Iets wat niemand nodig had, was opeens niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven, waaronder dat van mij. Ook voor ons is het tijd om ideeën om te zetten in daden die de regels van het spel veranderen. Dat betekent dat ik anders kijk naar onze rol. Samen een nieuw speelveld creëren. Daarover moeten wij, branche-breed, met elkaar in gesprek.

Daarbij vind ik onze footprint een belangrijk thema: wat laten we achter? Hoe zorgen we er met elkaar voor dat we onze planeet goed houden? Dat wat wij doen moet bijdragen aan de maatschappij. Ik wil toekomstbestendige leefomgevingen creëren, waarin mensen zich thuis voelen, zonder uiterste houdbaarheidsdatum. Transformatieprojecten zijn daar een mooi voorbeeld van. Ik denk bijvoorbeeld aan hoe we een oud klooster in Rotterdam een nieuwe toekomst gaven als veilige, karakteristieke leefomgeving voor ouderen met een lichte en zware zorgvraag. En hoe we van een monumentaal, leegstaand pand als het Energiehuis in Dordrecht een culturele hotspot en bruisende plek hebben gemaakt met zijn eigen, bijzondere dynamiek.

Hoe ik de toekomst van ons werkveld zie? Om eerlijk te zijn, weet ik dat niet precies. Wat ik wel weet, is dat het gaat veranderen. We hebben zeker niet stilgezeten. Om meer inzicht te krijgen in het ontwerp van gebouwen, maken we bijvoorbeeld gebruik van Bouw Informatie Modellen, waardoor we onder andere in staat zijn de bouwtijd te versnellen, kosten terug te dringen en meer controle te hebben op het totale bouwproces. Maar daarmee zijn we er nog niet. Technologische ontwikkelingen volgen elkaar in een rap tempo op. We moeten zorgen dat we lenig zijn en patronen doorbreken. Open staan voor andere bedrijven en branches. We moeten groots dromen, erin geloven en het gewoon gaan doen. Daar heb je lef en ondernemerschap voor nodig. Ik zeg, actie!