Geen categorie
Amstenrade
10:43
29-07-2021
Een halve eeuw na de sluiting van de laatste mijn kampen de woningen in Limburg met schade door de mijnbouw. Gedurende die tijd heeft de mijnbouw gestreden tegen het water. Sinds het oppompen van het water in 1994 is stopgezet, stijgt het weer. Deze stijging kan leiden tot schade aan gebouwen. Een vraagstuk waarin water een hoofdrol speelt heeft vandaag de dag meer inhoud dan ooit. Ricardo Geurten, projectleider bij Van Wijnen Vastgoedbeheer, bedacht een voor de woningbouw nieuwe en doeltreffende methode om een huizenblok in één keer te stabiliseren. De methode is ook een antwoord voor projecten die te maken hebben met verzakking door veengrond en of gaswinning.
Het Calamiteitenfonds Mijnwaterschade trekt een half miljoen euro uit om een keurig huizenblok in Amstenrade van de sloop te redden. De huizen begonnen scheuren te vertonen, als gevolg van bewegingen in de ondergrond. Bovendien gingen ze ten opzichte van elkaar scharnieren. Vroeger liepen mijngangen van de staatsmijn Emma in Treebeek tot onder Amstenrade. Het huizenblok aan de Veldgaard is ondiep gefundeerd en blijkt gevoelig voor wat zich een halve eeuw na de sluiting van de mijnen nog ondergronds voordoet.
Van Wijnen bedacht in samenwerking met Dywidag een effectieve methodiek om het hele huizenblok in één keer stabiel te maken. De rij huizen met mijnschade krijgt een voor woningen unieke nieuwe fundering. Op de plek van de kruipruimte komt een fundering die ook in een ring om het huizenblok komt te liggen. Voor het vullen van de kruipruimte brengen we de staalkabels in een mantelbuis aan en worden ze vervolgens aangespannen. Nadat de ringbalk voldoende is verhard worden de staalkabels gespannen door middel van vijzelen. Zo ontstaat zowel van links naar rechts als voor naar achter druk om het als één geheel bij elkaar te houden. Ferry van der Kwaak Secretaris van het Calamiteitenfonds noemt dat het ‘boekensteunprincipe’. De techniek wordt vaker gebruikt om bruggen te bouwen, maar nu voor het eerst om woningen te stabiliseren. De brede funderingsplaat verdeelt het gewicht van de woningen over een groter oppervlak en dat vermindert de kans dat er iets misgaat. In totaal neemt de klus zo’n vier maanden in beslag. Voor de zomervakantie hopen wij het werk grotendeels gereed te hebben.
Tijdens het werk blijven de gezinnen gewoon in hun huizen wonen. De bewoners zijn oprecht blij en hoeven niet meer bang te zijn dat hun huis schade oploopt. Door het ‘boekensteunprincipe’ creëren we weer een veilige plek waar mensen zich thuis voelen.
4 oktober 2024
Op donderdag 3 oktober 2024 vierden de gemeente Heerlen en Wonen Limburg de oplevering van dertien duurzame woningen aan de…
Lees verder1 oktober 2024
Van Wijnen Eibergen treft in stadsdeel Hart van Zuid, deelgebied De Appendage, voorbereidingen voor het realiseren van woningen en appartementen….
Lees verder24 september 2024
Afgelopen vrijdag (20 september 2024) ondertekenden de Gemeente Nieuwkoop en Van Wijnen Projectontwikkeling West de overeenkomst voor het nieuwbouwproject ‘Buyteleven’….
Lees verder