‘Boekensteun’ voor huizenblok als antwoord op mijnschade

Geen categorie

Amstenrade

10:43

29-07-2021

Een halve eeuw na de sluiting van de laatste mijn kampen de woningen in Limburg met schade door de mijnbouw. Gedurende die tijd heeft de mijnbouw gestreden tegen het water. Sinds het oppompen van het water in 1994 is stopgezet, stijgt het weer. Deze stijging kan leiden tot schade aan gebouwen. Een vraagstuk waarin water een hoofdrol speelt heeft vandaag de dag meer inhoud dan ooit. Ricardo Geurten, projectleider bij Van Wijnen Vastgoedbeheer, bedacht een voor de woningbouw nieuwe en doeltreffende methode om een huizenblok in één keer te stabiliseren. De methode is ook een antwoord voor projecten die te maken hebben met verzakking door veengrond en of gaswinning.

Een half miljoen euro

Het Calamiteitenfonds Mijnwaterschade trekt een half miljoen euro uit om een keurig huizenblok in Amstenrade van de sloop te redden. De huizen begonnen scheuren te vertonen, als gevolg van bewegingen in de ondergrond. Bovendien gingen ze ten opzichte van elkaar scharnieren. Vroeger liepen mijngangen van de staatsmijn Emma in Treebeek tot onder Amstenrade. Het huizenblok aan de Veldgaard is ondiep gefundeerd en blijkt gevoelig voor wat zich een halve eeuw na de sluiting van de mijnen nog ondergronds voordoet.

Een mooi voorbeeld waarin we een bestaande techniek op een nieuwe manier toepassen

Ricardo Geurten, projectleider Van Wijnen Vastgoedbeheer

Boekensteunprincipe

Van Wijnen bedacht in samenwerking met Dywidag een effectieve methodiek om het hele huizenblok in één keer stabiel te maken. De rij huizen met mijnschade krijgt een voor woningen unieke nieuwe fundering. Op de plek van de kruipruimte komt een fundering die ook in een ring om het huizenblok komt te liggen. Voor het vullen van de kruipruimte brengen we de staalkabels in een mantelbuis aan en worden ze vervolgens aangespannen. Nadat de ringbalk voldoende is verhard worden de staalkabels gespannen door middel van vijzelen. Zo ontstaat zowel van links naar rechts als voor naar achter druk om het als één geheel bij elkaar te houden. Ferry van der Kwaak Secretaris van het Calamiteitenfonds noemt dat het ‘boekensteunprincipe’. De techniek wordt vaker gebruikt om bruggen te bouwen, maar nu voor het eerst om woningen te stabiliseren. De brede funderingsplaat verdeelt het gewicht van de woningen over een groter oppervlak en dat vermindert de kans dat er iets misgaat. In totaal neemt de klus zo’n vier maanden in beslag. Voor de zomervakantie hopen wij het werk grotendeels gereed te hebben.

Een veilig thuis

Tijdens het werk blijven de gezinnen gewoon in hun huizen wonen. De bewoners zijn oprecht blij en hoeven niet meer bang te zijn dat hun huis schade oploopt. Door het ‘boekensteunprincipe’ creëren we weer een veilige plek waar mensen zich thuis voelen.

Deze nieuwe methode zorgt voor minder overlast en een kortere duur van de herstelwerkzaamheden. Maar het belangrijkste is dat er weer een stabiele situatie ontstaat. En ik, na een lange periode van onzekerheid, weer met een veilig en fijn gevoel in ons huis kan wonen

Bewoner