Voorbereiding draagconstructie nieuwe perronkap station Ede-Wageningen verloopt succesvol

Werken

Arnhem

Ede

13:57

06-04-2023

Twintig stalen kolommen, variërend in lengte van maar liefst 14-16 meter lang en 1,9 x 1,9 meter breed, zijn onderdeel van de draagconstructie van de nieuwe, indrukwekkende perronkap. Van Wijnen Arnhem doet de bouw van de nieuwe perronkap voor station Ede-Wageningen.

Bouw perronkap station Ede-Wageningen

In februari van dit jaar werden de eerste negen middenkolommen geplaatst. Afgelopen weekend werden de laatste elf zijkolommen gemonteerd. Voor het stabiel houden van de kolommen voor het leggen van de toekomstige driehoeken, zijn er (tijdelijke) witte koppelbalken geplaatst tussen de kolommen. Deze worden verwijderd, wanneer de perronkap, bestaande uit 23 houten driehoeken met liggers van 27m [l] x 2m [h] x 0,3m [b], zijn geplaatst. Momenteel worden deze driehoeken voorgefabriceerd op het voorbouwterrein [toekomstige busplein] om ze in mei en juli van dit jaar op de kolommen te kunnen leggen.

Fotografie door Stefan Verkerk

‘Afgelopen donderdagavond, na de laatste trein, zijn we gestart met de werkzaamheden’, vertelt Peter Derksen, projectleider bij Van Wijnen Arnhem. ‘Er gebeurt veel in zo’n treinvrije periode. De planning stemmen we goed af binnen aannemerscombinatie EdesPoort’*. Zo heeft Van Wijnen naast het plaatsen van de zijkolommen en de koppelbalken ook drie nieuwe RHS balken gemonteerd. Hier hangen de bovenleidingen aan die de stroomvoorziening voor de treinen verzorgd. Ook hebben we ervoor gezorgd dat de perrons weer netjes dicht getegeld zijn, zodat de passagiers weer veilig op pad konden dinsdagochtend’.

*Aannemerscombinatie EdesPoort bestaat uit VolkerWessels Infrastructuur [Van Hattum en Blankevoort en VolkerRail] en Van Wijnen, vestiging Arnhem, voert in opdracht van ProRail de werkzaamheden uit. VolkerWessels-onderneming Aveco de Bondt is eveneens betrokken als coördinerend constructeur voor de perronkap en het stationsgebouw en verantwoordelijk voor de constuctieve uitwerking daarvan.

Meer weten over dit project?

Neem contact op met Harry Dijkstra, vestigingsdirecteur Van Wijnen Arnhem.