Start bouw Station Ede-Wageningen

Recreëren

Werken

Arnhem

Ede

Wageningen

12:37

01-03-2022

EdesPoort – het nieuwe station Ede-Wageningen– omvat de vernieuwing van het station, twee nieuwe perrontunnels, een langzaamverkeersviaduct en vernieuwing van de spoorinfra in het stationsgebied. In opdracht van Spoorzone Ede (een samenwerking van Gemeente Ede, NS Stations en ProRail) voert aannemerscombinatie EdesPoort bestaande uit Van Hattum en Blankevoort en VolkerRail (beide onderdeel van VolkerWessels Infrastructuur) en Van Wijnen Arnhem, de werkzaamheden uit. Samen werken we aan hoogwaardig openbaar vervoer!

Vrijdag 18 februari is het eerste beton gestort van de werkvloer voor de Oosttunnel. Daarmee is de eerste mijlpaal van projectteam EdesPoort een feit! Vanaf nu bouwen we gestaag verder aan de tunnel, die in augustus op haar definitieve plek geschoven wordt. Onder de toekomstige sporen, perrons en de nieuwe perronkap. VolkerRail is gestart met het bouwen van het nieuwe spoor en wissels aan de zuidzijde van het station waar ook het nieuwe perron 5 gaat komen. Daarnaast zijn er ook al diverse fundaties geplaatst ten behoeve van de nieuwe bovenleidingsportaalmasten.

Sinds begin februari zijn wij vanuit Van Wijnen al bezig met de eerste werkzaamheden bezig. De eerste damwanden voor het stationsgebouw zijn geplaatst. Rond 7 maart beginnen we met het plaatsen van de groutankers , zodat de damwand stabiliteit krijgt als de kelder van het stationsgebouw ontgraven wordt. Ook zijn we bezig met de voorbereidende werkzaamheden voor het aanbrengen van de eerste betonfundamenten voor de perronkap. Tegelijkertijd zijn we volop bezig met het uitwerken van de perronkap en het stationsgebouw. De perronkap is een flinke uitdaging, omdat deze samengesteld wordt uit 23 houten driehoeken van ieder 70 ton per stuk die gedragen moeten worden door enorme stalen kolommen. Dat zie je in de impressie goed terug. Het wordt een echte eyecatcher!

Lees ook: ProRail gunt metamorfose Station Ede-Wageningen aan combinatie Van Wijnen en VolkerWessels Infrastructuur & Station Ede-Wageningen

De impressie van het nieuwe station