Bouw schoollocatie ROC Friese Poort Drachten

Leren

Onderwijs

Drachten

Gorredijk

12:02

19-11-2021

Bouw unieke schoollocatie ROC Friese Poort binnen ziekenhuismuren Nij Smellinghe van start

We zijn blij dat we 15 november zijn gestart met de bouw van de nieuwe schoollocatie voor ROC Friese Poort op het terrein van ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten. In onderstaand persbericht dat ROC Friese Poort en Nij Smellinghe verstuurden, lees je alles over de bouw van deze nieuwe, duurzame schoollocatie.

Op 15 november is Van Wijnen Gorredijk gestart met de bouw van de schoollocatie van ROC Friese Poort op het terrein van ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten. Hiermee wordt de eerste complete mbo-schoollocatie voor volwassenenonderwijs binnen ziekenhuismuren in Nederland een feit. Onderwijs en praktijk komen op deze locatie bij elkaar, waardoor de student direct praktijkervaring kan opdoen. De samenwerking richt zich ook op de toekomst en het opleiden van meer gekwalificeerd (zorg)personeel: de organisaties werken samen aan nieuwe onderwijsconcepten die beter aansluiten bij de praktijk en het veranderende zorglandschap.  

Voorzitter Raad van Bestuur Nij Smellinghe Bert Kleinlugtenbeld en lid College van Bestuur ROC Friese Poort Alice Muller hebben op 18 november het huurcontract ondertekend. Kleinlugtenbeld zegt hierover: “Wij zijn bijzonder trots dat we binnen een relatief korte tijd ons gezamenlijk plan weten te concretiseren met start van de bouw. Een jaar na de ondertekening van de intentieverklaring gaat de schop al in de grond en vanaf september 2022 wordt er lesgegeven op deze schoollocatie. Het is nodig om snel te handelen, want op deze manier kunnen we de groeiende vraag naar goed opgeleid personeel aanpakken.” De locatie richt zich op volwassenenonderwijs Zorg en Welzijn. Dit zijn met name studenten die door een groeiende vraag naar medewerkers in de zorg zich laten om- en/of bijscholen. Bij de start gaan ruim 600 studenten lessen volgen op deze locatie.

School binnen het ziekenhuis

De eerste mbo-studenten Zorg en Welzijn van ROC Friese Poort starten in september 2022 op de nieuwe locatie. Dankzij deze samenwerking volgen zij al hun onderwijs op een praktijklocatie. Ze maken van dichtbij mee hoe het werkt in een ziekenhuis en krijgen de kans om zich in de praktijksituatie binnen Nij Smellinghe te ontwikkelen. De praktijk zit letterlijk achter de volgende deur. Dat maakt van deze unieke schoollocatie een extra leerzame omgeving.

Alice Muller: “Binnen ROC Friese Poort wordt in samenwerking met Nij Smellinghe hard gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe onderwijsconcepten. Ook bij onze horecaopleidingen. Nij Smellinghe en ROC Friese Poort ontwikkelen gezamenlijk een nieuwe opleiding Sustainable Hospitality Management en er is een nauwe samenwerking tussen de horecaopleidingen en de afdeling Horeca & Services van het ziekenhuis.” In Nij Smellinghe staan goede voeding en gastvrijheid hoog in het vaandel, omdat dit bijdraagt aan het welzijn en de positieve beleving van patiënten en bezoekers. “Voor horeca-studenten is er dus ook volop mogelijkheid om te leren in de praktijk”, aldus Muller.

Duurzaam en circulair nieuwbouw

Nij Smellinghe gaat het huidige ziekenhuisgebouw verder uitbouwen om de schoollocatie te realiseren. Duurzaamheid en circulariteit zijn de uitgangspunten. Dit betekent dat er rekening mee wordt gehouden dat het gebouw demontabel is, zodat bij eventuele afbraak zoveel mogelijk waarde aan materialen kan worden herwonnen en hergebruikt (circulair). Het gebouw wordt volledig van hout gemaakt, inclusief de verdiepingsvloeren. Het gebouw wordt duurzaam verwarmd door middel van een Warmte Koude Opslag bron (WKO) die Nij Smellinghe fors aan het uitbreiden is en elektriciteit wordt.