Bouwmaterialen gered uit afvalcontainer

Op 15 december 2017 openende wethouder Tigelaar de eerste Bouwkringloop ‘KLUS’ in Amersfoort. Met deze pilot is een goede stap gezet om de enorme verspilling van bouwmateriaal en CO2 uitstoot te beperken. Bouwmaterialen worden ‘gered’ uit de afvalcontainer van bouwer en sloper en worden verkocht aan particulieren, die hiermee voordelig kunnen klussen. Een mooi voorbeeld in het kader van circulaire economie.

bouwmaterialen-gered-uit-afvalcontainer
Gezamenlijk initiatief

De Bouwkringloop is een initiatief van Bas Slager en Gijsbert Jansen. Bas Slager organiseert sinds 2012 vanuit Repurpose hergebruik in bouwprojecten. Gijsbert Jansen is tegelijkertijd vanuit projectontwikkeling aan de slag gegaan met nieuwe concepten voor circulair bouwen, onder andere met de Coöperatie de OMbouw. Zij werken sinds dit jaar intensief samen en testen voortdurend nieuwe manieren om meer bouwmateriaal te kunnen hergebruiken. Bij dit initiatief betrekken zij diverse partijen en bouwbedrijven, waaronder Van Wijnen. Op de bouwplaats van appartementencomplex Hogekwartier in Amersfoort plaatsen we een speciale ‘Bouwkringloopcontainer’ waarin we gebruikte en rest bouwmaterialen verzamelen. Het Kringloopcentrum haalt vervolgens de verkoopbare materialen regelmatig uit de containers en verkoopt die in de Bouwkringloop winkel.

Concreet iets doen aan hergebruik

Interessant aspect is volgens Dick van Ginkel van Van Wijnen dat de Bouwkringloop een mogelijkheid biedt om concreet iets te doen aan hergebruik. “Iedereen praat erover, maar wij nemen de praktische stappen. Voor ons is dit een mooie aanvulling op onze afvalbeperkende maatregelen om onze ambitie in 2025 geheel afval vrij te zijn, waar te maken.”

Gijsbert Jansen is enthousiast. “Tegenwoordig zijn veel bouwbedrijven bezig met circulariteit en dit is een tastbare manier hieraan gestalte te geven. Niemand vindt het leuk iets weg te gooien, maar vaak is er geen andere optie. Wij maken het proces makkelijker voor bouwondernemingen door de materialen op de bouwplaats zelf af te halen uit de Bouwkringloopcontainer”.

Sociale werkplekken

Het Kringloopcentrum in Amersfoort is met 3.000 m2 een van de grootste kringloopwinkels in Nederland en biedt ruim 400 begeleide werkplekken voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Met De Bouwkringloop worden dat er nog meer. Samen met de partners wordt het concept komende maanden verder uitgebouwd, zodat straks ook in andere plaatsen op deze manier veel grondstoffen worden bespaard, CO2 uitstoot verminderd en sociale werkplekken gecreëerd.

De gemeente Amersfoort steunt het initiatief vanuit het Toekomstfonds.

Meer dan bouwen