Bridge to bridge: ‘In verbinding met elkaar ontstaan er mooie dingen’

Algemeen

Recreëren

Arnhem

10:31

25-04-2022

Van Wijnen Arnhem is hoofdsponsor van de Airborne Freedom Run, hét hardloopevenement in Arnhem. En daar is het bedrijf trots op. Het sponsorschap past bij de wens van Van Wijnen om van betekenis te zijn voor de samenleving.

Van Wijnen is al jaren afstandssponsor van de run. Twee jaar geleden stopte de Rabobank als hoofdsponsor. “Een kans voor ons om het hoofdsponsorschap over te nemen”, zegt Fabian Bovenlander, directeur van Van Wijnen Arnhem. “Alleen willen we meer doen dan alleen geld doneren; onze sponsoring moet inhoud krijgen. We zeggen altijd dat we meer doen dan bouwen. Maatschappelijk van betekenis zijn, hoort daarbij.”

Blijvend iets achterlaten

Ter illustratie vertelt Fabian over een renovatieproject in Arnhem waarbij niet alleen een flatgebouw een upgrade kreeg, maar ook de omgeving. “Tijdens de bouw zagen we veel jonge bewoners overdag wat doelloos buiten. Samen met Vitesse Betrokken organiseerden we een voetbaltoernooi voor die jeugd. Een jaar lang voetbalden we op woensdagmiddag met ze. Dat had positieve impact. Een aantal van hen werd uiteindelijk – met ondersteuning – lid van een voetbalclub. Een fijn idee om zo blijvend iets achter te laten in een wijk waar je werkt.”

We willen onze sponsoring echt inhoud geven’

Fabian Bovenlander, directeur Van Wijnen Arnhem

In gesprek

Diezelfde insteek – verschil maken – heeft Van Wijnen Arnhem ook als het gaat om de sponsoring van de Airborne Freedom Run. Een eerste stap werd in november 2021 gezet. Samen met Sportbedrijf Arnhem en stichting Bridge to Bridge (zoals de run toen nog heette) organiseerde Van Wijnen een symposium met Arnhemse partijen die raakvlakken hebben met sport en gezondheid, zoals als huisartsen, sportcoaches en wijkverenigingen. “Er zijn al best veel initiatieven op dit vlak, maar daartussen is weinig verbinding”, vertelt Fabian. “Onder het thema ‘Hoe krijgen we de Arnhemmer aan het lopen?’ spraken we met grote en kleine partijen. Vervolgens raakten die partijen met elkaar in gesprek. Dat is wat we willen. Als je verbinding maakt met elkaar kunnen er mooie dingen ontstaan.’

Computer uit, sportkleding aan

De komende jaren gaat Van Wijnen Arnhem zoeken naar mogelijkheden om de run te verbinden met eigen bouwprojecten. Fabian: “Hoe? Dat gaan we nog ontdekken. Misschien kunnen we jongens en meisjes die we in onze projecten tegenkomen, stimuleren om te gaan hardlopen en ze daarbij ondersteunen met bijvoorbeeld loopclinics.”Ook binnen de eigen organisatie zijn mensen enthousiast geworden voor het hardlopen. Robbert Vissers is hoofdwerkvoorbereider bij Van Wijnen. Wekelijks verzorgt hij een circuit- en hardlooptraining voor collega’s. “Vorig jaar trainden enkele collega’s en ik voor de Bridge to Bridge run. Daarna dachten we: waarom blijven we niet gewoon samen lopen? Sindsdien trainen we elke dinsdagavond direct na het werk met een groepje van zo’n tien collega’s. De computer gaat uit en tien minuten later staat iedereen in sportkleding klaar. We wisselen circuittraining af met hardlopen. Eenmaal per maand lopen we een kilometer of vijf hard en dan verzorgt een collega na afloop een gezonde snack, zoals kwark met fruit en noten.”

Lol

Samen sporten met collega’s heeft iets, vindt Robbert. “Niemand is echt ervaren –  ik ook niet, ik was meer van het fietsen – maar we hebben lol en moedigen elkaar aan. Vaak app ik de groep op maandagavond al met de vraag wie er op dinsdag bij is. Zelfs degenen die met frisse tegenzin aan de training beginnen, hebben er plezier in. Ik zie hun enthousiasme, ze blijven komen. Sommigen komen zelfs speciaal voor dit uurtje naar kantoor.”

‘Hopelijk zetten we hiermee letterlijk en figuurlijk een beweging op gang voor Arnhemmers’

Fabian Bovenlander

Elkaar oppeppen

Het loopgroepje gaat in de komende tijd trainen voor de Airborne Freedom Run. Robbert: “Het zou leuk zijn als er meer collega’s aanhaken! Of iemand snel of langzaam loopt, maakt niet uit: iedereen doet zijn best. Ik herinner me dat een van de collega’s vorig jaar het laatste stukje wandelde. Ik pepte haar op, zodat ze toch rennend over de finish ging. Trots dat ze was! Hardlopen is lichamelijk goed voor je en het maakt je hoofd leeg. Met elkaar sporten is nog leuker. Die verbinding doet goed.”

De Airborne Freedom Run vindt dit jaar op 10 en 11 september plaats. Van Wijnen Arnhem is van plan om ook relaties uit te nodigen voor de run. Loopt de vestigingsdirecteur zelf ook mee? Fabian: “Jazeker! Misschien wel de vijf én tien kilometer.” De sponsoring past goed bij de missie van Van Wijnen: ‘Samen bouwen aan ruimte voor een beter leven’. “Dat gaat niet alleen letterlijk over gebouwen”, besluit Fabian. “Buurten komen pas tot bloei als mensen elkaar weten te vinden. Samen sporten en bewegen zijn mooie manieren om dat te bereiken. Dit sponsorschap is dan ook een fantastische kans om onze missie in te kleuren. Hopelijk zetten we hiermee letterlijk en figuurlijk een beweging op gang voor Arnhemmers – ook voor degenen voor wie sporten minder vanzelfsprekend is.”