BunkerToren is iconische toevoeging aan skyline Eindhoven

Algemeen

Eindhoven

12:29

12-10-2020

Wonen in de binnenstad van Eindhoven is populairder dan ooit, maar geschikte bouwgrond is er schaars. Hoogbouw is dan een oplossing. De transformatie van de voormalige studentenbunker biedt een unieke kans om de nodige woningen te realiseren. Eindhoven krijgt er met de BunkerToren iconisch hoogbouw bij. 

De geschiedenis van deze locatie staat letterlijk en figuurlijk aan de basis staat van het ontwerp. Deze woontoren van 100 meter hoog wordt gebouwd op de fundaties van “De Bunker”, de voormalige huisvesting van de Eindhovense studentenverenigingen. Dit wordt straks dé plek aan de rand van de binnenstad van Eindhoven om te wonen en elkaar te ontmoeten, midden in een groene oase.  Maarten van der Sluis, ontwikkelaar bij Being, neemt ons mee in het ontstaan van dit plan.

Historische waarde

Als oud-student in Eindhoven is Maarten goed bekend met De Bunker. “Dit was de plek waar je als student vaak kwam voor het drinken van een biertje” vertelt hij enthousiast. Naast de nostalgische herinneringen huist er ook een bijzonder ontwerp in dit gebouw.  De Rotterdamse architect Huig Maaskant heeft de Bunker in de jaren zestig ontworpen. Kenmerkend voor de brutalistische architectuur zijn de grote blockachtige structuren met schuine betonnen wanden.

Bunker Eindhoven

Het afgelopen decennium kon het gebouw De Bunker echter niet meer rekenen op veel lof van de Eindhovenaren. Maarten verklaart waarom: “De sobere en gesloten architectuur wordt vaak lelijk gevonden, maar ook het gebrek aan onderhoud bezorgde het een negatief imago.” Bij de vraag aan vijf partijen om met een ontwerp te komen, kwam het plan van architectenbureau Powerhouse Company en ontwikkelaars Being en RED Company als winnaar naar boven. De betonnen wanden zijn het startpunt geweest van het woontorenontwerp. “Wij zagen veel potentie in de oorspronkelijke architectuur. Van meet af aan waren wij het met z’n allen erover eens dat De Bunker behouden moest worden. Als je goed kijkt naar de architectuur, is het écht heel uniek.”

Iconische hoogbouw

De BunkerToren ligt aan de Kennedylaan, een belangrijke toegangsweg naar Eindhoven centrum. “Dit wordt echt een iconisch gebouw, een waardige entree voor de binnenstad! Nagenoeg alle verdiepingen worden verschillend. Vanaf de basis van architect Maaskant kruipt het ontwerp langzaam op naar hedendaagse architectuur. Van gesloten laagbouw naar een meer open karakter op de 32ste verdieping met ramen vanaf de vloer tot aan het plafond. Daarbij is het ontwerp ook gedraaid. Dat laatste zorgt ervoor dat vanuit elke windrichting de toren een ander aangezicht heeft.”

Eindhoven De BunkerToren werkvloer

Voor iedereen

De woontoren komt midden in een landschapspark te staan. “Alles wat voorheen geasfalteerd parkeerterrein was, maken we zoveel mogelijk groen.” Het park verbindt het gebied met de binnenstad, de TU-campus en de Woensel. “Nu loopt er nog een grote weg door, de Kennedylaan. Straks is het één groene oase waar de verschillende terreinen in elkaar overlopen en iedereen kan genieten van deze natuurrijke omgeving. We hopen dat dit doorzet in andere projecten, zodat de stad Eindhoven overal groener wordt.”

Voor het ontwerp van het landschapspark is de samenwerking met de buurt opgezocht, zodat iedereen straks van het gebied kan genieten. “Op aanraden van de buurt komt er een fitnessgelegenheid, waar wij eerst een speeltuintje wilden plaatsen. Verder is de inrit gezamenlijk bepaald, zodat er zo min mogelijk overlast is voor de bestaande buurt.” Dat De Bunker in een nieuw jasje nog steeds verbindt, blijkt ook uit de positieve reacties die Maarten ontvangt van oud-studenten op de BunkerToren. “Het eerste wat ze zeggen is dat ze daar vroeger biertjes dronken. En als het klaar is gaan ze dat daar zeker weer eens overdoen in het toekomstige grand café!”

BunkerToren Dronefoto overdag

Being en RED Company hebben de woontoren BunkerToren ontwikkeld, het plan bedacht en met architectenbureau Powerhouse Company uitgetekend. Daarnaast coördineren de ontwikkelaars de verkoop van de woningen en de commerciële ruimten en managen het ontwerp van het park. Van Wijnen is verantwoordelijk voor de uitvoer van de bouw.

Meer informatie over de BunkerToren.

Straks is het één groene oase waar de verschillende terreinen in elkaar overlopen en iedereen kan genieten van deze natuurrijke omgeving.

Maarten van der Sluis, ontwikkelaar bij Being