BunkerToren opgeleverd: van brutalistische kolos naar woongebouw

Persbericht

Wonen

Eindhoven

02:41

19-01-2023

RED Company, Being en Van Wijnen vieren de oplevering van de BunkerToren in Eindhoven. De monumentale Bunker van Huig Maaskant is grondig gerenoveerd en uitgebreid met een indrukwekkende woontoren van 100 meter hoog. Jarenlang was de Bunker het bruisende centrum van het studentenleven in Eindhoven. Met de renovatie krijgt deze plek een tweede leven: de BunkerToren en het omliggende BunkerPark geven een nieuwe impuls aan de wijk en de stad.  

Een tweede leven voor De Bunker

De Bunker van Huig Maaskant is een brutalistische klassieker met krachtige lijnen, robuuste materialen en massieve volumes. Het voormalig studentencentrum, dat in verval was geraakt, ontsnapte ternauwernood aan de sloop. De toevoeging van een woontoren maakte de zorgvuldige renovatie van de Bunker mogelijk en geeft deze historische plek een nieuwe bestemming.

Het ontwerp van Powerhouse Company verenigt de woontoren en de oorspronkelijke structuur door de taal en materialiteit over te nemen. In plaats van om het monument heen te werken – met een strikte scheiding of sterk contrast tussen oud en nieuw – koos Powerhouse Company juist voor een gedurfde voortzetting van de stijl van Maaskant. Drie materialen die sterk aanwezig zijn in het werk van de wederopbouwarchitect – beton, glas en hout – komen terug in de materialisatie van de toren.

Erwin Kersten

Directeur Van Wijnen Zuid

“De Eindhovense skyline kent veel hoogbouw, maar één van de meest iconische toevoegingen aan de horizon is nu gereed: BunkerToren. Het is een blikvanger bij de ingang van de binnenstad. Wij zijn trots dat we met dit gebouw levendigheid toevoegen aan dit gebied en bijdragen aan de groei van Eindhoven.”

Wonen op hoogte in de Eindhovense binnenstad

De toren heeft een uniek taps toelopend ontwerp dat verwijst naar de schuine wanden van de oorspronkelijke Bunker. De asymmetrische en getrapte vorm, geeft de BunkerToren telkens een ander perspectief. Door middel van drie verschillende secties wordt het gebouw steeds lichter en transparanter richting de top. De grote glaspartijen boven in de toren symboliseren de opening van de gesloten Bunker en bieden de nieuwe bewoners een prachtig uitzicht over de lichtstad.

In de toren zijn 210 huur- en koopwoningen te vinden, verdeeld over 32 verdiepingen. De woningen variëren in oppervlakte van 55 tot 310 m2 en combineren ruime plattegronden met grote ramen, luxe natuurlijke materialen en een eigen buitenruimte. De gerenoveerde Bunker biedt 3000 m2 aan kantoorruimte voor GoodHabitz en een openbaar Grand Café.

“De BunkerToren is het eerste baken in de groei van het gebied rondom het station. Een imposant gebouw en een prachtige toevoeging aan de nieuwe skyline van Eindhoven. Op deze iconische plek, waar mooie herinneringen liggen van vele studenten, bouwen nu honderden Eindhovenaren aan hun toekomst. Ik ben blij dat we met de realisatie van de 210 woningen meer levendigheid en dynamiek toevoegen aan het gebied KnoopXL en tegelijkertijd een belangrijke eerste stap zetten in de 9000 woningen die hier broodnodig zijn.”

Stijn Steenbakkers, Wethouder Gebiedsontwikkeling KnoopXL en Brainport Eindhoven

Een gezonde, groene omgeving

Het BunkerPark is een belangrijk element in het ontwerp en versterkt de drie groene assen die de stad Eindhoven karakteriseren. DELVA heeft de bestaande parkeervoorziening getransformeerd tot een ruim opgezet publiek park, wat de leefbaarheid van het gebouw en de omliggende wijk ten goede komt. De beeldtaal van de BunkerToren loopt door in het park, bijvoorbeeld in het ontwerp van de zitbanken en de fietsparkeerplekken. Het groen rond (en op) het gebouw dient als waterbuffer en draagt tegelijkertijd bij aan de biodiversiteit, door het gebruik van inheemse planten.

Reacties van betrokken partijen

Niels Jansen, Red Company:

“Met de transformatie van de Bunker zijn we erin geslaagd om de nodige woningen te realiseren op een prachtige plek in de Eindhovense binnenstad. Met dit hoogwaardige, mixed-use project voldoen we aan de behoefte voor nieuwe woningen, zonder daarmee het verleden en de identiteit van de stad uit het oog te verliezen.”

Bas van Dam, Being:

“De BunkerToren komt tegemoet aan de sterke vraag naar woningen in de binnenstad. Dankzij de mix van functies op de begane grond is dit meer dan alleen een woontoren: het is een hybride gebouw voor wonen, werken en ontspannen. We hopen dat dit opnieuw een plek wordt waar vele Eindhovenaren herinneringen maken.”

Nanne de Ru, Powerhouse Company:

“De oorspronkelijke Bunker was een legendarisch, brutalistisch gebouw in Eindhoven door de legendarische wederopbouw architect Maaskant. Door Bunkertoren is het gebouw behouden gebleven. Ons ontwerp voor de Bunkertoren borduurt voort op het ontwerp vocabulaire van Maaskant en is zo een hommage aan de zowel het gebouw als de oorspronkelijke architect.”

Steven Delva, DELVA Landscape:

“Met de BunkerToren en het bijbehorende park laten we zien dat het mogelijk is een binnenstedelijke locatie significant te vergroenen en klimaatadaptief te maken, en tegelijkertijd ook een antwoord te geven op de grote woningbouwopgave.” 

De BunkerToren is een gezamenlijke ontwikkeling van RED Company en Being. De toren is ontworpen door Powerhouse Company. DELVA Landscape Architecture / Urbanism is verantwoordelijk voor het landschapsontwerp. De uitvoering was in handen van Van Wijnen. De huurwoningen zijn in het bezit van Pensioenfonds Rail&OV.

Foto’s: Sebastian van Damme