Buurtconciërges Lelystad

Algemeen

Lelystad

00:35

16-12-2022

Woensdag 7 december heeft wethouder Annemieke Messelink-Dijkstra van de gemeente Lelystad certificaten overhandigd aan Van Wijnen Lelystad en 11 andere bedrijven die het initiatief Buurtconciërges omarmen. Dankzij een financiële bijdrage van de bedrijven kunnen de Buurtconciërges ook de komende jaren verder met hun waardevolle werk in de Lelystadse wijken.

Over de Buurtconciërges

De Buurtconciërges zijn hét aanspreekpunt voor de buurt, zowel voor ondernemers, bewoners als jongeren. Zij zijn de ogen en oren van de buurt, weten wat er speelt en waar mensen behoefte aan hebben. De Buurtconciërges hebben nauwe contacten met wijkbewoners en in de wijk werkzame professionals. Samen werken ze aan het creëren en behouden van een schone en veilige woonomgeving waar het prettig wonen is. Zo leveren de Buurtconciërges een bijdrage aan de leefbaarheid in diverse wijken in Lelystad.

Chantal Visser

Commercieel manager Van Wijnen Lelystad

“We zijn partner geworden omdat we verder willen bouwen aan leefbare buurten in Lelystad. We ontwikkelen, bouwen en verbeteren in Flevoland buurten met als doel dat iedereen zich er thuis voelt. De Buurtconciërges leveren een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid in de wijk. Doordat ze de ogen en oren van de buurt zijn, weten de Buurtconciërges wat er speelt en waar bewoners, jongeren en ondernemers in de buurt behoefte aan hebben. Het is geweldig om te zien wat het team doet.”

Lelystad is een van de eerste gemeenten in Nederland waar deze maatschappelijke vorm van publiek private samenwerking (PPS) tussen gemeente, bedrijven en organisaties tot stand is gekomen. Het project Buurtconciërge is in 2020 als pilot ontstaan en heeft sinds die tijd mooie resultaten geboekt. Nu de pilot voorbij is, was het de vraag of de Buurtconciërges hun werk konden voortzetten. Mede door de PPS kunnen ze nu ook de komende jaren aan de slag.

Leefbaarheid in de wijk

De Buurtconciërges leveren een bijdrage aan de leefbaarheid in de wijken Atol (deel), Boswijk, Jol (deel), Waterwijk en Zuiderzeewijk. Dit is het grootste deel van het gebied waar ook het programma van Samen Lelystad Oost zich op richt. Vanuit dit programma wordt samengewerkt aan een veilige en prettige buurt en waar bewoners kans op werk hebben en hun talenten kunnen ontwikkelen.

Wethouder Annemieke Messelink-Dijksta:

“Het is mooi dat het bedrijfsleven het belang ziet van de inzet van Buurtconciërges, het toont hun maatschappelijke betrokkenheid. Met de financiële bijdrage vanuit het bedrijfsleven bieden we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kans op werk. Samen met bewoners houden zij de buurten in Lelystad netjes en vergroten ze de leefbaarheid in de wijk. Daar profiteren inwoners en werknemers van de deelnemende bedrijven weer van. Zo bouwen we verder aan de Lelystadse samenleving. Ik nodig alle ondernemers die maatschappelijke betrokkenheid hoog in het vaandel hebben van harte uit zich ook aan te sluiten.”
Chantal Visser en wethouder Annemieke Messelink-Dijkstra
Chantal Visser, commercieel manager Van Wijnen Lelystad en Annemieke Messelink-Dijkstra, wethouder gemeente Lelystad, met certificaat Buurtconciërges

Maatschappelijke partners

Alle maatschappelijke partners ontvingen uit handen van wethouder Annemiek Messelink-Dijkstra de certificaten. Directeur Onno Vermooten is verheugd dat de PPS gelukt is. “Ik ben ongelooflijk trots op het Lelystadse bedrijfsleven dat laat zien dat maatschappelijke projecten bijdragen aan de lokale economie.”