Concepteisen BENG kunnen ambitieuzer

De concepteisen van de BENG 2018 kunnen ambitieuzer, stelt innovatiemanager Dick van Ginkel van Van Wijnen in een interview met BNR Bouwmeesters voor Bouwend Nederland.

concepteisen-beng-kunnen-ambitieuzer

Volgens Dick van Ginkel leggen bouwprofessionals graag de duurzame lat hoger. De BENG-eisen van 2015 noemt Van Ginkel strenger dan de concepteisen van 2018. Hij benadrukt dat met name de BENG1-eis een grote impact had op de vorm en grootte van het gebouw. “Dit gaf beperkingen en was zeker een te zware eis.” Maar bij de concepteisen van 2018 is de BENG1 is volgens hem weer veel te los gelaten.

Ten koste van innovatie

Hij verwacht dan ook de nodige kritiek van innovatieve ondernemers: “Een aantal koplopers heeft zich de afgelopen jaren echt met hart en ziel ingezet om hoogwaardige producten op de markt te zetten. Door die nieuwe eisen wordt alle innovatieve slagkracht die de bouwsector heeft opgebouwd in één keer van tafel geveegd. Wat we nu meemaken, is dat de koplopers die goede woningen willen realiseren, en welke nu al aan de eisen van 2050 voldoen, het gaan verliezen van de partijen die gewoon weer het minimum willen doen. Consumenten gaan er nu vanuit dat de bouw weet wat ze doet en kwaliteit levert. Dat dreigt naar de achtergrond te gaan en dat moeten we voorkomen.”

Concepteisen BENG moeten begrijpelijk blijven

We mogen niet vergeten dat BENG-eisen niet alleen bedoeld zijn voor bouwprofessionals. Buitenstaanders moeten volgens hem ook snappen waar het om gaat, en dat is lastig: “We hebben het inmiddels zo ingewikkeld gemaakt dat de gemiddelde consument al zo’n beetje de weg kwijt is. We gebruiken vakjargon, terwijl dat niet nodig is. Als mensen begrijpen waar het om gaat, krijg je ze ook makkelijker mee.

 

Meer dan bouwen