Een 70 meter hoge toren in 100 dagen opgebouwd

Algemeen

Den Haag

09:35

10-03-2020

De bouw van De Hoge Regentesse is in volle gang. Het appartementencomplex, dat wij ten zuiden van de binnenstad van Den Haag realiseren, is de afgelopen maanden in een rap tempo gestegen naar 23 verdiepingen. Die snelheid heeft alles te maken met de bouwmethode die wij hier toepassen: het casco van de woontoren én de gevels (inclusief isolatie, steenstrips en kozijnen met beglazing) bestaan namelijk volledig uit geprefabriceerde elementen. Deze elementen zijn in de fabriek gemaakt en worden op de bouwplaats in elkaar gezet.

Collega’s Jan van Straalen (projectvoorbereider), Ruud Vijverberg (werkvoorbereider) en Richard de Boer (uitvoerder) vertellen hoe we tot deze methode zijn gekomen en wat het betekent voor het voorbereidings- en bouwproces.

De juiste bouwmethode voor de opgave

Den Haag is een snelgroeiende stad met een toenemende vraag naar huurappartementen in het middensegment. Met 128 middeldure huurappartementen is de Hoge Regentesse een goed antwoord hierop. De keuze voor prefab had onder andere te maken met de complexe locatie, de krappe bouwplaats en veranderingen in de arbeidsmarkt “We konden bepaalde arbeidskrachten, zoals metselaars, moeilijk vinden. Door gebruik te maken van prefab ben je minder afhankelijk”, zegt Jan.

Alles tot in de puntjes uitgedacht

De onderste vier lagen van de woontoren zijn op traditionele wijze gebouwd. Hier bevinden zich een fietsenstalling, bergingen en 3 commerciële ruimtes. De lagen met appartementen erboven bestaan uit geprefabriceerde elementen. “Zowel het casco als de gevels van het gebouw bestaan uit prefab elementen”, vertelt Jan. “Deze methode vraagt om een andere manier van denken en werken. Een goede voorbereiding is in ieder project belangrijk, maar in dit geval werkt het nog iets anders.” Werkvoorbereider Ruud beaamt dit. “Vergeleken met ‘traditionele’ bouw begint de voorbereiding van een project als De Hoge Regentesse zeker een half jaar eerder”, zegt hij. “Voordat we beginnen met bouwen moet álles, tot in de puntjes, uitgedacht zijn. Voorzieningen, waar je normaal gesproken pas later over hoeft na te denken, moet je nu van tevoren uitwerken. En je moet er natuurlijk voor zorgen dat alle elementen precies op elkaar passen. Als de eerste elementen in elkaar gezet worden is het best even spannend… Maar het geeft een kick als je ziet dat alles goed op elkaar aansluit. Het is dan net Lego.”

Richard de Boer, Jan van Straalen en Ruud Vijverberg
Richard de Boer, Jan van Straalen en Ruud Vijverberg

“Als de eerste elementen in elkaar gezet worden is het best even spannend… Maar het geeft een kick als je ziet dat alles goed op elkaar aansluit. Het is dan net Lego”

Werkvoorbereider Ruud Vijverberg

Veel belangstelling

Hibex is de leverancier van de gevel elementen, die volledig voorzien zijn van steenstrips, deuren en kozijnen. Bestcon levert de overige muren, vloeren, trappen en bordessen en monteert deze samen met de elementen van Hibex. “Alle methodieken die we hier toepassen zijn niet per se nieuw, maar de combinatie maakt het wel bijzonder”, zegt Jan. Dat het bijzonder is, merkt uitvoerder Richard ook. Er is namelijk veel belangstelling van aannemers. “We worden regelmatig gebeld en iedere week komen er wel twee verschillende aannemers hier op de bouwplaats kijken”, zegt hij. En dat is ook niet zo gek, want de systematiek kent verschillende voordelen. “De methode heeft de bouwtijd versneld: we deden uiteindelijk drie dagen over één verdieping. Maar naast een snelle bouwtijd zijn er nog veel meer voordelen”, vertelt Richard verder. “Je hebt bijvoorbeeld minder afval, je hoeft geen gebruik te maken van steigers én er is minder ruimte op de bouwplaats nodig voor het opslaan van materialen. Op een druk kruispunt en met een krappe bouwplaats als hier is dat heel handig. Zo minimaliseer je ook de overlast voor de omgeving.”

“We worden regelmatig gebeld en iedere week komen er wel twee verschillende aannemers hier op de bouwplaats kijken.”

Uitvoerder Richard de Boer

Meer weten?

De Hoge Regentesse is een gezamenlijke ontwikkeling van HD en Van Wijnen. De 128 appartementen in de woontoren worden verhuurd door ASR. Wil je meer weten of op de hoogte blijven van dit project? Houd dan onze projectpagina in de gaten.