Doorgaan dankzij denken in mogelijkheden

Geen categorie

Apeldoorn

09:49

07-04-2020

Voor de Apeldoornse woningcorporatie de Woonmensen verduurzamen wij ‘complex 11’. Dat zijn 240 appartementen in acht galerijflats. Hier zijn sinds de landelijke corona-uitbraak ook de nodige maatregelen getroffen. Maar door te denken in mogelijkheden kunnen we doorgaan.

Zo volgt Van Wijnen het protocol Samen veilig doorwerken. En heeft het projectteam intensief contact met opdrachtgever de Woonmensen over de geplande werkzaamheden. Wat kan wel en wat kan niet door gaan, en hoe informeren ze de bewoners hierover. In tijden als deze is denken in mogelijkheden noodzakelijk. Ben je benieuwd welke verrassende oplossingen dit oplevert?

Veiligheid en gezondheid van bewoners en vakmensen op #1

Het protocol Samen veilig doorwerken is opgesteld om werkzaamheden te kunnen voortzetten op een veilige en verantwoorde manier. Echter is op dit project gekozen voor een extra maatregel. Alle werkzaamheden die binnenshuis uitgevoerd moeten worden zijn stil gelegd. De werkzaamheden aan de buitenzijde van de flats en in de algemene ruimtes gaan wel door. Ellen Ruijs, bewonersbegeleider bij Van Wijnen legt uit waarom voor deze beslissing is gekozen: “We hebben besloten de binnen-werkzaamheden niet door te laten gaan. Omdat we anders mensen moesten vragen een halve dag door te brengen in hun slaapkamer, terwijl wij in de rest van de woning aan het werk zijn. Dat kunnen we nu simpelweg niet vragen. Mensen brengen al de hele dag thuis door en hebben niet de mogelijkheid om die dag bij iemand anders te verblijven.”

“Bewoners vragen een halve dag door te brengen in hun slaapkamer kunnen we nu simpelweg niet vragen. Mensen brengen al de hele dag thuis door en hebben niet de mogelijkheid om bij iemand anders te verblijven.”

Opbellen en uitleggen

De werkzaamheden aan de buitenzijde van de flat gaan wel door. Deze leiden normaal gesproken tot minimale overlastklachten. Dat is nu anders merkt Ellen. “Iedereen zit nu natuurlijk thuis. Sommige zelfs met een heel gezin. Dan ervaren mensen het geluid dat deze werkzaamheden veroorzaakt sneller als overlast, wat heel begrijpelijk is.” Maar ook hierover communiceren de Woonmensen en Van Wijnen heel duidelijk naar de bewoners. “Ik heb de afgelopen dagen alle bewoners, waar op dit moment gewerkt wordt, even persoonlijk gebeld om te informeren hoe het met ze gaat. Ik heb de situatie uitgelegd en hiervoor begrip gevraagd. Dat waardeert iedereen enorm. Met elkaar moeten we er het beste van maken.” aldus Ellen. “Een van de bewoners gaf ook terecht aan dat dit voor zijn zoon, die moet studeren voor zijn toetsen, echt een probleem is. Daarop hebben we ook een oplossing bedacht. Namelijk door een slaapkamer in het appartement in een andere flat, die wij als uitvoerderskeet en vergaderruimte gebruiken, beschikbaar te stellen als rustige studeerplek.”

Creatieve oplossingen vinden

De coronamaatrelen verplichten iedereen in onze branche om flexibel om te gaan met reeds gemaakte planningen en afspraken. Met een creatieve blik kijken naar de huidige planning was dan ook het eerste wat het projectteam deed. Projectleider Rolf van de Weerdhof vertelt hoe hij met zijn team, de Woonmensen én de co-makers toch een manier heeft gevonden om het werk zoveel mogelijk voort te zetten. Zo is in overleg met de opdrachtgever besloten bepaalde werkzaamheden naar voren te halen en op te schalen. “We wisten dat onze asbest saneerder op een ander werk van Van Wijnen stil was komen te staan. En op dit project is nog veel te doen wat ook prima kan met inachtneming van de coronamaatregelen. Dus hebben we gekeken hoe zij bij ons konden opschalen om elkaar te helpen. Daar zijn we uitgekomen en dat brengt op dit moment ook weer werk met zich mee voor onze eigen mensen die nu niet binnenshuis aan de slag kunnen.”

Deze flexibele houding en het oplossingsgericht denken typeert onze collega’s die per project kijken naar mogelijkheden om met elkaar aan het werk te blijven én samen te bouwen aan ruimte voor beter leven. Meer weten over dit project?

In contact komen?

Neem vrijblijvend contact op met Johan Timmer