Duurzaam schoolgebouw verbindt Ziekenhuis Nij Smellinghe en ROC Friese Poort

Zorg

Drachten

Gorredijk

12:11

03-05-2022

Naast ziekenhuis Nij Smellinghe wordt op het moment een splinternieuw houten pand gebouwd, waarin vanaf oktober 2022 studenten van ROC Friese Poort de deeltijd mbo-opleiding zorg en welzijn en de nieuwe opleiding Sustainable Hospitality Management (SHM) kunnen volgen. Het duurzame gebouw krijgt een vaste verbinding met Nij Smellinghe, zodat theorie en praktijk gemakkelijk op elkaar afgestemd kunnen worden.

↓ Scroll naar beneden voor foto’s van het gebouw! ↓

Volgens Lex Moerke, manager Horeca en Services bij Nij Smellinghe, is de bouw van het onderwijsgebouw een uniek project in Nederland. “Ik ken nog geen ziekenhuis die op deze manier werkt. Nu al, maar helemaal in de toekomst is het steeds belangrijker dat praktijk en theorie bij elkaar aansluiten. Door de opleiding “in huis” aan te bieden creëren wij de wens van de toekomst. Omdat Nij Smellinghe samenwerkt met zorgorganisatie ZuidOostZorg bieden we zorg aan op z’n breedst.”

Door de opleidingen ‘binnen’ de muren van Nij Smellinghe te brengen, hoopt het ziekenhuis gemakkelijker aan personeel te komen in de toekomst. Bovendien biedt het pand aan ROC Friese Poort een moderne schoollocatie, waar theorie en praktijk dicht bij elkaar zijn gebracht. “Het is een kruisbestuiving waar beide partijen profijt van hebben”, aldus Moerke.

Op de nieuwe opleiding SHM kunnen studenten meer leren over horeca en gastvrijheid. “Gastvrijheid is van groot belang in een ziekenhuis. De student kan op haar of zijn eigen manier de opleiding samenstellen en zich richten op bijvoorbeeld zorg, horeca of keuken. Iedere student kan een eigen pakket samenstellen en na de opleiding kunnen ze eventueel bij Nij Smellinghe komen werken of uitstromen naar andere horecabedrijven.”

Eén van de duurzaamste panden van Nederland

Het nieuwe pand wordt één van de duurzaamste panden van Nederland, aldus Folker Brouwers, directeur Bedrijf & Gebouwen van Nij Smellinghe. “VMEZ Architecten heeft een in de kern helemaal van hout gemaakt gebouw ontworpen, ook de vloerdelen. Wat nog behoorlijk uniek is in de bouw. Alle bouwmaterialen kunnen eenvoudig worden gedemonteerd en hergebruikt.”

ROC Friese Poort opzet met kraan

Verbinding met het ziekenhuis

Het gebouw krijgt een vaste verbinding met het bestaande ziekenhuis. Studenten en medewerkers van Nij Smellinghe kunnen gemakkelijk van de schoollocatie naar het ziekenhuis lopen. “We realiseren ook een auditorium mede omdat voorlichting een steeds belangrijkere rol krijgt in het zorgproces. Kortom we bouwen aan een duurzame toekomst voor Nij Smellinghe, maar zeker ook voor ROC Friese Poort”, aldus Brouwers.

Ziekenhuis Nij Smellinghe en ROC Friese Poort dronefoto

Timelapse van de bouw van het onderwijsgebouw

Ook een onderwijsgebouw realiseren of ziekenhuis moderniseren?

Neem vrijblijvend contact op met Jeroen van Balen