Een nieuwe woonomgeving voor één van de woongroepen van Ons Tweede Thuis aan de Gloxiniastraat in Aalsmeer

Zorg

Aalsmeer

Haarlemmermeer

08:21

16-02-2021

Onlangs verbouwden we het voormalig kantoorpand van zorgorganisatie Ons Tweede Thuis aan de Gloxiniastraat in Aalsmeer. Voorheen werd het pand gebruikt als kantoorruimte; deels door het kantoorpersoneel van Ons Tweede Thuis, en deels door externe partijen. We transformeerden de begane grond naar zorggeschikte huisvesting voor een woongroep bestaande uit 8 personen met dementie. Daarnaast werd de kantoorruimte voor het zorgpersoneel op de eerste verdieping compleet gemoderniseerd. De bewoners wonen nu nog op de locatie aan de Jasmijnstraat, maar verhuizen binnenkort naar hun nieuwe woonruimte aan de Gloxiniastraat.

Ons Tweede Thuis biedt onderdak en zorg aan mensen met een verstandelijke, meervoudige of lichamelijke beperking of NAH (niet aangeboren hersenletsel) vanuit meer dan 90 locaties in de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Haarlem, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel en Uithoorn. De organisatie biedt verschillende hulpvormen zowel in de thuissituatie als in specifieke woonvormen, dagcentra en werkprojecten. De belangrijkste uitgangspunten hierbij zijn het verlenen van goede zorg aan degenen die het nodig hebben, en daarnaast ook passend onderdak bieden.

In een vroeg stadium rond de tafel

Bij zorgorganisatie Ons Tweede Thuis begint het met inleven en meedenken. Dit is de reden dat zij kozen voor een samenwerking in de vorm van een bouwteam. Nico Pater, toezichthouder op het project vanuit Ons Tweede Thuis: “Werken in een bouwteam draagt bij aan een efficiënt proces, omdat je al in een vroeg stadium van het project de koppen bij elkaar steekt. Een nauwe samenwerking is belangrijk voor ons, omdat we het ontwerp van dit type zorggeschikte huisvesting niet tot in detail kunnen uitwerken van te voren.”

Jeffrey van Dalfzen, projectleider bij Van Wijnen, vult aan: “Voor ons vergt een bouwteam een andere kijk op een project. In het geval van een bouwteam geeft de opdrachtgever aan wat hij wil bereiken, maar is het ontwerp nog niet geheel uitgewerkt. Flexibiliteit is daarbij belangrijk. Zo nodigde Ons Tweede Thuis ons in het beginstadium uit bij de architect op kantoor. Die had een schets klaarliggen, hierop werd onze bouwkundige expertise gevraagd om met een uitwerking te komen wat binnen het gestelde budget paste.”

Op zoek naar een partner die meedenkt

Nico: “Het realiseren van zorggeschikte huisvesting voor verstandelijk gehandicapten is een uitdaging waar expertise voor nodig is. Wie begrijpt hoe een ruimte door mensen met een beperking wordt ervaren, kijkt door een andere bril. Wij zochten een samenwerkingspartner die dat kan.”

Jeffrey: “Ik heb veel geleerd tijdens dit project. We houden bouwtechnisch met verschillende zaken rekening, van het omgaan met kleurstellingen tot afwijkende afmetingen en plaatsing van de deuren. Deze zaken hebben allemaal effect op het welzijn van de toekomstige bewoners. Zo zijn de pastelkleuren van het woongedeelte bewust gekozen met oog op de doelgroep, omdat deze kleuren rust uitstralen.” Nico vult aan: “We wilden een huiselijk gevoel creëren, zodat de woonomgeving niet teveel op een zorginstelling lijkt. Het is belangrijk dat de bewoners zich straks thuis voelen.”

“Het belangrijkste bij een samenwerking is dat je elkaar begrijpt.”

Flexibiliteit en snel kunnen schakelen

Voor een organisatie zoals Ons Tweede Thuis staan veiligheid en gezondheid hoog in het vaandel. De zorginstelling weet als geen ander dat je soms snel moet schakelen, en reageerde dan ook begripvol op noodgedwongen aanpassingen binnen de planning. Nico: “Veiligheid staat op één, en daardoor moesten werkzaamheden soms anders ingepland worden.” Jeffrey vult aan: “Door korte en directe lijnen konden we snel schakelen als er iets in de planning wijzigde. Door zaken op tijd te signaleren kun je effectief werken.”  

Onze mooie samenwerking met Ons Tweede Thuis gaat verder. Dit jaar gaan we verder met de verbouwing van de locaties aan de Vuurdoornstraat en Jasmijnstraat in Aalsmeer.

Lees meer over onze andere zorgprojecten