Een succesvolle samenwerking in Breda

Wonen

Breda

09:51

07-01-2022

Als het goed zit, gaat alles vanzelf. De renovatie van 192 appartementen aan de Jacob Romanstraat en de Daniël Marotstraat voor WonenBreburg in Breda is daar een mooi voorbeeld van. Een samenwerking waarin een persoonlijke aanpak en open communicatie zorgden voor een succesvolle en tijdige afronding van het project. En dat in coronatijd. Met minder dan één opleverpunt. Het is een samenwerking waarvan het resultaat nog jarenlang zichtbaar is en die uitnodigt om te herhalen. We spreken Peter van de Velden, uitvoerder en Paul Maas, werkvoorbereider bij Van Wijnen.

Neduco-systeem

De vier complexen in dit deel van Geeren-Zuid hebben door de jaren heen hun glans wat verloren. Het zijn identieke, verkorte galerijflats die oorspronkelijk volgens het Neduco systeem zijn gebouwd. Het interessante aan deze ‘fabriekswoningen’ is de grote mate van standaardisatie en voorspelbaarheid. WonenBreburg heeft eerder dit type complexen gerenoveerd en de kennis die is opgedaan, is hier ingezet. We hebben de appartementen zowel aan de binnen- als buitenkant flink onder handen genomen. De complexen zijn verduurzaamd naar energielabel A, A+ of A++, gasloos geworden en esthetisch opgewaardeerd.

“We hebben echt samen iets moois neergezet en het resultaat is nog jarenlang zichtbaar”

Rob van der Hout – projectleider groot onderhoud WonenBreburg


Renovatie bij hoogbouw

‘Het renoveren van hoogbouw verloopt heel anders dan bij laagbouw’, geeft Peter aan. Je werkt in verticale strangen; van boven naar beneden, van links naar rechts. Alle werkzaamheden hangen bij hoogbouw namelijk met elkaar samen. Concreet betekent dat dat we in 15 woningen tegelijk bezig zijn. Je levert de eerste woning op en start met de werkzaamheden in de zestiende woning. ‘Je kunt je voorstellen dat we veel trappen lopen,’ zegt Paul lachend. Het komt hierbij echt aan op het samenspel tussen de planning, het team en de bewoners. Alles moet als een puzzel in elkaar vallen, in een vast ritme verlopen met een vast team. Dat is cruciaal. We zijn binnen gestart met de renovatie van de keuken, het toilet en de badkamer, mechanische ventilatie, dubbele beglazing en nieuwe kozijnen. Om maar een aantal werkzaamheden te noemen. Nadat we binnen klaar waren, zijn we buiten aan de slag gegaan met het isoleren van de gevels en afwerken met steenstrips, hebben we het dak geïsoleerd, de entrees vernieuwd en zonnepanelen aangebracht. ‘Bewoners kunnen goed zien hoe mooi het wordt. Dit draagt enorm bij aan het enthousiasme.’ Vertelt Paul.

Renovatie als sociale opgave

‘Ja, ons doel is het bestaande vastgoed te renoveren en te verduurzamen, maar naast die opgave zie ik het vooral als een sociale opgave,’ geeft Peter aan. Het werk vindt in bewoonde toestand plaats en het heeft een behoorlijke impact op bewoners. Dit is een gemêleerde wijk. We moeten continu schakelen tussen techniek, taal en cultuur. ‘Bewoners’ is dan ook een belangrijk thema op onze agenda tijdens ons wekelijks overleg. ‘Want ja, ook eenzaamheid, vervuiling en agressie komen we tegen,’ zegt Paul. Hoe lastig het soms is, bewoners zijn ook een inspiratiebron voor ons. We app’en, bellen en we komen bij ze over de vloer. Want als je luistert, weet je zoveel meer! ‘Zij laten ons kritisch naar onze werkwijze kijken,’ aldus Peter. En met hun wijsheid dagen ze ons elke dag opnieuw uit ons werk beter te doen. WonenBreburg roemt ons voor deze persoonlijke benadering en onze manier van communiceren.

We zien elkaar als collega’s

Belangrijk onderdeel van het succes is dat ze een hecht en sterk team zijn. ‘Iedereen neemt zijn verantwoordelijkheid, zet een stap extra en heeft iets voor elkaar over.’ Peter geeft aan nog nooit zo’n fijn project te hebben gedraaid. Daar sluit Rob van der Hout, projectleider bij WonenBreburg zich bij aan. Ook hem hebben we om een reactie gevraagd. ‘We zijn heel tevreden. Ook bij andere renovatieprojecten in Breda met dit team verliep de samenwerking prettig en zijn we nu bezig met de volgende drie flats in bouwteamverband samen voor te bereiden. Misschien willen we dat zelfs nog uitbouwen. We zijn echt als collega’s aan de gang gegaan.’ Met zoveel betrokkenheid is de tevredenheid hoog, van interne collega’s, vaklieden én vanuit de wijk. Rob: ‘We hebben echt samen iets moois neergezet en het resultaat is nog jarenlang zichtbaar. Dat geeft gewoon voldoening.’