Een veilige plek middenin de samenleving

“Het is voor ons echt al een thuis geworden.” Leonie Hutten – projectleider bij de Blijf Groep – is enthousiast over het pas door de Blijf Groep in gebruik genomen Oranje Huis in Almere.

een-veilige-plek-middenin-de-samenleving
Het creëren van een open omgeving

Het Oranje Huis realiseerden we naar het bijzondere ontwerp van FARO architecten, in opdracht van de Alliantie en voor de Blijf Groep.  De Blijf Groep biedt hulp aan volwassenen en kinderen die te maken hebben met huiselijk geweld. Het Oranje Huis verzorgt crisisopvang, begeleid wonen, hulp en advies en is, anders dan de oude ‘blijf-van-mijn-lijfhuizen‘ middenin de samenleving opgenomen. Leonie vertelt: “We hebben een open voorziening gecreëerd, veilig, maar ook bekend, zodat we niet enkel de slachtoffers, maar ook de geweldplegers kunnen helpen. Zo doorbreken we de cirkel en dit zorgt voor minder escalaties.”

Optimalisaties vanuit eerdere succesvolle samenwerking

Eerder realiseerden we binnen de grootschalige gebiedsontwikkeling Kwintijn in Amsterdam ook een Oranje Huis voor de Blijf Groep. “Het Oranje Huis in Almere is een voortvloeisel vanuit onze samenwerking in Amsterdam. We hebben elkaar bij deze ontwikkeling in Almere daarom al heel snel gevonden en in een bouwteamconstructie opgepakt. Dat is prettig werken”, zegt Marcel Grootenboer, projectmanager bij de Alliantie. “De ervaringen die we eerder met zijn allen hebben opgedaan, hebben we meegenomen, waardoor we verschillende optimalisaties konden doorvoeren. Zo sluit het Oranje Huis nóg beter aan op de wensen en behoeften van de gebruikers en de medewerkers van de Blijf Groep. ”

Een toekomstbestendige plek

“In totaal zijn er drie Oranje Huizen in Nederland,” vertelt Leonie. “Over de indeling van het pand is goed nagedacht. De spreekkamers zijn gevestigd op de begane grond, omdat er ook mensen van buitenaf langskomen. Ze hoeven dan niet door het gebouw heen, maar kunnen gewoon beneden terecht. Dat is veiliger. Op de eerste verdieping zitten onze kantoren gesitueerd en de daarop volgende 5 verdiepingen zijn voorzien van 25 appartementen.” Marcel vult aan: “De appartementen zijn eigenlijk ontwikkeld vanuit het programma van eisen van de Alliantie. Qua indeling en oppervlakte zijn het sociale huurwoningen. De woningen zijn daardoor ruim en uitgerust met een eigen keuken, badkamer en twee slaapkamers. Dat is ook prettig voor de bewoners. We hebben het gebouw zo ingericht dat we, op het moment dat de Blijf Groep het pand niet meer zou huren, de plattegrond van de woningen letterlijk kunnen overnemen op de overige verdiepingen. Logistiek gezien was dat wel even puzzelen, maar door deze flexibiliteit wordt de levensduur van het pand aanzienlijk verlengd. Daar ben ik trots op!”

Het mooiste Oranje Huis

De samenwerking tussen de Alliantie, de Blijf Groep, FARO architecten en Van Wijnen verliep zeer voorspoedig. “Ik heb dit vanaf begin af aan als zeer prettig ervaren”, zegt Marcel. “Het was fijn Amsterdam al met elkaar te hebben ervaren, want we waren hierdoor goed op elkaar ingespeeld. Eigenlijk hebben we het proces samen perfect doorlopen!” Leonie beaamt dit: “Iedereen vindt dit het mooiste Oranje Huis van de drie”, zegt ze. “De sfeer is heel rustig en prettig. Dat komt mede door de architectuur: door de materiaal- en kleurkeuzes sluit het pand goed aan op de omgeving. We zitten hier dichtbij de duinen en het strand.” Op de vraag waar Marcel trots op is antwoordt hij lachend: Dat compliment heb ik zojuist gehad! Dat dit het mooiste Oranje Huis is en dat het hier prettig verblijven is!”

Meer weten?

Kijk op onze projectpagina.

Meer dan bouwen