Elize en Harrie: “We hebben vaker in bijzondere huizen gewoond”

Algemeen

Eindhoven

Rosmalen

12:11

18-05-2021

Op 29 april 2021, de dag voorafgaand aan de officiële sleuteloverdracht zien Elize Lutz en haar partner Harrie Dekkers voor het eerst de bijzondere Milestone woning die ze voor een half jaar gaan huren.

Op 29 april, de dag voorafgaand aan de officiële sleuteloverdracht zien Elize Lutz en haar partner Harrie Dekkers voor het eerst de bijzondere Milestone woning die ze voor een half jaar gaan huren. Op weg naar de voordeur zijn de oh’s en ah’s meermaals te horen. De 3D beton geprinte buitenwanden worden door het stel zorgvuldig bekeken en gevoeld Elize: “Op de foto zag het huis er al prachtig uit, maar nu ik het in het echt zie is het nog veel mooier. Het is zo mooi om al die lijnen te zien en het ligt prachtig tussen de bomen.”

“Mijn eerste gevoel bij het zien van de foto was als een kind in verwondering, een sprookjeshuis, wonen in een gigantische zwerfkei! En die combinatie kwam binnen.”

Elize Lutz, eerste bewoner Milestone woning

Verwondering

Elize heeft geen moment getwijfeld om een motivatiebrief te schrijven om zo kans te maken om voor een half jaar bewoner te worden van het bijzondere huis. Ze is vaak dwalend op internet op zoek naar bijzondere woonvormen. Zo viel haar oog ook op de Milestone woning. “Mijn eerste gevoel bij het zien van de foto was als een kind in verwondering, een sprookjeshuis, wonen in een gigantische zwerfkei! En die combinatie kwam binnen.” Elize vroeg Harrie of het hem iets leek, om voor een half jaar naar Eindhoven te verhuizen en daar in dat prachtige huis te gaan wonen. Harrie: “binnen een uur had Elize de motivatiebrief klaar en weggestuurd.”

Eindhoven

Voor Harrie is Eindhoven geen onbekend terrein. Hij heeft zijn jeugd doorgebracht in Batadorp, zo’n 6 kilometer van Milestone vandaan. Harrie: “Een bijzonder dorp, met speciale jaren ‘30 woningen.” Hij vindt het leuk om vanuit Amsterdam even terug te zijn op zijn geboortegrond. Zijn 96-jarige moeder trouwens ook, zo kan hij vaak bij haar langs gaan. Elize als rasechte Amsterdamse: “Maar we gaan ook weer terug hoor, want Eindhoven is toch echt anders dan Amsterdam. We komen dan ook echt voor het huis.” Het liefst zou Elize buiten wonen om zo de hele dag naar het huis te kunnen kijken. Want na het horen van de verhalen hoe het huis tot stand is gekomen, vindt ze het huis nog mooier worden.

Je eigen bubbel

Tijdens het eerste bezoek aan de woning, merkt Elize op dat de akoestiek heel anders is dan bij een ‘gewoon’ huis. “Het is heel stil in huis, in elke kamer. Zodra je de deur dichtdoet, hoor je niets meer. Je zit dan echt in een eigen bubbel.” Door een extra dik isolatiepakket en aansluiting op het warmtenet is de woning daarbij ook nog eens energiezuinig.

Woongenot monitoren

Vanaf 1 augustus verlaat het stel hun Amsterdamse woning om intrek te nemen in de ‘zwerfkei’. Wie denkt dat dat gratis is, heeft het mis: Harrie: “We betalen gewoon 800 euro huur.” Tijdens de huurperiode wordt hun woongenot onder de loep genomen, om te testen of deze methode van bouwen levensvatbaar is voor de toekomst.

“Het zal een plezier voor me zijn om onze woonervaring te delen, ik ben een dagboekschrijver en vind het fijn om het dagelijks beleven te beschrijven”

Elize

Niet het ‘oude’ bij het ‘nieuwe’ doen

Het stel is zich ervan bewust dat ze in een nieuw soort huis gaan wonen. Zomaar een gat boren om een schilderijtje op te hangen is niet aan de orde. Elize: “Je zult daarvoor iets anders moeten verzinnen. Als je überhaupt al iets aan de muur zou willen hangen, want die is van zichzelf al mooi. Dat is nou net zo leuk aan dit Milestone project. Je gaat niet al het ‘oude’ doen bij het ‘nieuwe’. Ik ben er van overtuigd dat we er hier ook echt een thuis van kunnen maken. Harrie: “We hebben wel vaker in ‘vreemde’ huizen gewoond. Op een boot, in een voormalig bordeel, in een dijkhuis, in een appartement met 6 meter hoge ramen en nu in een kantoor van 4 meter hoog verbouwd tot woonhuis. Dus dan moet dit ook gaan lukken lijkt mij.” Elize: “ Een aantal jaren geleden hebben wij Le Carré Rouge bij Langres in Frankrijk voor 1 maand gehuurd. Dit vierkante knalrode gebouw is ontworpen door Gloria Friedmann. Het is een ode aan het wonen in de natuur met waterpomp en zonder elektriciteit, maar wel met een glaswand van 6 bij 6 meter met uitzicht op een meertje, het was bijzonder inspirerend.”

Gluren bij de buren

Omdat het huis zo’n unieke verschijning is, verwachten ze dat mensen hier ook echt naar binnen zullen kijken.” Ze zijn heel benieuwd hoe dat het woongenot beïnvloedt. Eigenlijk is het stel al gewend om een soort van ambassadeur te zijn. Want zij hebben 40 jaar lang sieradenwinkel GRIMM in Amsterdam gerund.

Een housewarming party zit er in deze coronatijd niet in. Maar Vesteda is zeker van plan om iets voor de buurt te organiseren. Immers hebben de bewoners van de wijk Bosrijk de bouw van dichtbij meegemaakt, maar nog niet de gelegenheid gekregen om ook daadwerkelijk te komen gluren bij de buren.