Energieneutraal recreëren op Landal Mont Royal

Recreëren

Deventer

00:00

14-05-2018

Recreëren in een groene en gezonde omgeving, in een recreatiewoning die net zo groen en gezond is. Dat kan op Landal Mont Royal in de Zuid-Duitse Moezelvallei. Hier ontwikkelden we samen met Landal GreenParks 74 gasloze, energieneutrale woningen.

De woningen wekken op jaarbasis minimaal evenveel energie op als dat er wordt gebruikt. Daarmee dragen zij bij aan de ambitie en initiatieven van Landal om in 2030 klimaatneutraal te opereren. En dat blijft niet onopgemerkt. De Sustainable Brand Index verkoos Landal op 20 april 2018 tot meest duurzame reisaanbieder.

2.300 zonnepanelen

Nieuwe en bewezen toepassingen dragen bij aan de energieneutrale woningen op Landal Mont Royal. De bungalows zijn goed geïsoleerd en maar liefst 2.300 zonnepanelen zorgen voor de eigen stroomvoorziening. Een eventueel overschot aan geproduceerde energie wordt ingezet voor 25 bestaande bungalows op het park.

Energiebesparende middelen

De zonne-energie wordt spaarzaam gebruikt. De verlichting in de hal en toiletten wordt geschakeld met bewegingssensoren. Gasten kunnen in één keer alle apparaten en verlichting uitschakelen, die niet permanent stroom behoeven. Verder hebben de woningen een luchtwarmtepomp, die buitenlucht gebruikt om warmte te genereren. Een keukenkraan met geïntegreerde warmwaterketel verdeelt koud, warm en heet water.

Landal Mont Royal recreatiewoning

Gerecycled en recyclebaar interieur

Het interieur bestaat grotendeels uit hergebruikte materialen. De houten meubelen zijn gemaakt van gerecycled teak en eiken. Het tapijt in de slaapkamers is vervaardigd uit afgedankte visnetten en geheel recyclebaar. De eveneens recyclebare pvc-vloeren zijn deels gemaakt van hergebruikt materiaal.

Ruim 80% hergebruikt

Bijzonder is ook de bouwwijze: het puin van de afgebroken oorspronkelijke bungalows hebben we ter plekke vergruisd en hergebruikt in de fundering van de nieuwe bungalows. Naast materiaal bespaarde dit veel transportenergie. We hebben ruim 80% van het materiaal van de oude bungalows opnieuw ingezet.