Energiezuinige plek voor internationale studenten in Enschede

Na een uitdagende bouwperiode is de tweede fase van de transformatie van De Hogekamp een feit. Op 4 juli 2019 werden – conform planning – 48 volledig gemeubileerde split level studentenwoningen opgeleverd. Ook de “Toren” van het voormalige faculteitsgebouw biedt vanaf nu woonruimte aan internationale studenten van de Universiteit Twente.

energiezuinige-plek-voor-internationale-studenten-in-enschede

Stof en trillingen
De planning en logistiek van de tweede fase van de bouwwerkzaamheden waren een interessante uitdaging voor projectleider Emiel Wiegerinck en zijn team van Van Wijnen. De rest van De Hogekamp was gedurende de bouw van deze tweede fase volop in gebruik. De 444 appartementen die in juli 2018 opgeleverd werden, zijn bewoond en het hotel met 72 kamers en conferentieruimten voor ruim 500 conferentie bezoekers ontving haar dagelijkse gasten. Bovendien is de universiteit aan het werk met een nieuwe terreinindeling rondom de gehele Hogekamp.

Emiel Wiegerinck, met een opgeruimde glimlach: “En om het nog iets complexer te maken, zijn we ook nog de buren van een nanotechnologie-lab met diverse cleanrooms waar absoluut geen stof en trillingen bij mogen komen. Als er íets kenmerkend is voor een transformatie van een 55 jaar oud gebouw, zijn het wel stof en trillingen natuurlijk.” Het leverde uitvoerder Gerben Brummelhuis zo nu en dan een grijze haar op, maar door in gesprek te blijven met alle belanghebbenden en een paar bijzondere maatregelen te verzinnen – zoals een hijskraan met extra fijnstof-afzuiging – is het gelukt om de overlast beperkt te houden en de planning te halen.

Internationale studenten
Net als de andere 445 kamers zijn deze nieuwe appartementen gemeubileerd en voorzien van eigen badkamer en keuken. Ze worden verhuurd door Camelot. Daarmee voorziet de nieuwe accommodatie in huisvesting van de toenemende stroom van buitenlandse studenten, onderzoekers en expats die in Enschede één of meerdere jaren komen studeren of werken.
Olaf Terpstra van Camelot: “Wij richten ons steeds meer op de ontwikkeling en realisatie van microliving-woonoplossingen. Eigentijdse en efficiënte ingerichte kant- en klare studio’s en appartementen voor een brede doelgroep waaronder jongeren/studenten met zogenaamde ‘shared facilities’ zoals een wasserette, studeerplekken, lounge en bioscoop. Met de oplevering van ‘De Toren’ bieden we naast de eenpersoons studio’s ook ruime zes meter hoge split-level appartementen voor een brede doelgroep. Voorzien van alle luxe en met bovendien een bijzonder fraai uitzicht.”

Transformatie compleet
Met de oplevering van fase 2 is de transformatie van De Hogekamp compleet. Meer over het hele project lees je op onze projectpagina.

Meer dan bouwen