Entreegebouw Vogelenzang in Rhenen bereikt hoogste punt

Wonen

Eibergen

12:22

08-03-2022

Op 7 maart 2022 werd het hoogste punt bereikt van het entreegebouw in de wijk Vogelenzang in Rhenen. Het entreegebouw is het sluitstuk van de totale gebiedsontwikkeling die hier door Van Wijnen en BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling in de afgelopen 15 jaar gerealiseerd werd. Het entreegebouw is een complex met 42 appartementen voor sociale huur. Woningcorporatie Rhenam gaat de appartementen verhuren. Het hoogste punt werd in klein comité gevierd met Woningcorporatie Rhenam, Van Wijnen en gemeente Rhenen. De oplevering volgt in september.

Antwoord op grote vraag naar sociale huur

Het appartementencomplex met 42 appartementen is bestemd voor sociale huur met als doelgroep één-en-tweepersoonshuishoudens. Hiermee wordt voorzien in de grote vraag naar sociale huurwoningen in de gemeente Rhenen. Sinds begin februari is Woningcorporatie Rhenam definitief eigenaar van de grond en het complex. Bij de toewijzing van de woningen wordt voorrang gegeven aan oudere kandidaten die een ruimere sociale huurwoning achterlaten. De woningen die zij achterlaten komen zo beschikbaar voor gezinnen die een sociale huurwoning zoeken. Het appartementencomplex bestaat uit gedeelte ‘A’ met vier verdiepingen en 24 appartementen. En gedeelte ‘B’ met vijf verdiepingen en 18 appartementen. De appartementen hebben drie kamers, met een woonkamer, twee slaapkamers en een balkon. Ook worden er twee parkeerterreinen gerealiseerd met in totaal 45 plekken. Karel Boonen, Interim directeur-bestuurder bij Woningcorporatie Rhenam: “Wij zijn er trots op dat wij dit najaar mooie appartementen kunnen gaan verhuren aan mensen met een smalle beurs voor een heel betaalbare prijs. Hopelijk komen er dan ook weer gezinswoningen vrij voor mensen die zo’n woning zoeken.”

‘Wat ik geweldig vind is dat alle 42 appartementen beschikbaar komen voor woningzoekenden uit Rhenen. Dat bevordert de doorstroom op de woningmarkt. Zo komen er meer woningen beschikbaar voor andere woningzoekenden uit Rhenen.’

Barth van Eeten, Wethouder Gemeente Rhenen

Voor iedere woonwens een passende woonoplossing

Gosse Dousma, directeur Projectontwikkeling regio Oost bij Van Wijnen, legt uit: “De afgelopen jaren is de groene wijk Vogelenzang  gefaseerd ontwikkeld, waarbij Van Wijnen en BPD de gezamenlijke gebieds- en projectontwikkeling optekenden en Van Wijnen daarnaast de bouw voor haar rekening nam. Inmiddels is er een breed scala aan woningen gerealiseerd.  Van villa’s,   twee-onder-een kap tot rijwoningen.  Met de komst van de 42 appartementen voorzien we nu ook in de grote vraag naar sociale huurwoningen die gemeente Rhenen heeft.  Daarmee biedt de wijk voor iedere woonwens een passende woonoplossing.”

Gonny Doornbos, ontwikkelingsmanager bij BPD voegt daaraan toe: “Deze gebiedsontwikkeling is bij uitstek een voorbeeld van hoe de oplossing voor woningnood en de noodzaak om natuur te versterken hand in hand gaan. Vogelenzang is een belangrijke schakel in de ecologische verbinding tussen de Hoge Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug. Vanwege die ecologische waarde is slechts een derde van de locatie gebruikt voor woningbouw; de natuurlijke begroeiing is zo aangebracht dat er zo min mogelijk lichthinder optreedt voor dieren.”

Toekomstbestendig bouwen

Met het oog op de generaties na ons, ontwikkelt en bouwt Van Wijnen met zo weinig mogelijk negatieve gevolgen voor het milieu en onze planeet. Bij de bouw van het complex wordt nagedacht over duurzame oplossingen. Zo worden beide gebouwen gasloos, komen er zonnepanelen op het dak en worden er warmtepompen geïnstalleerd en komt er vloerverwarming. Ook bouwt Van Wijnen met duurzame materialen, waardoor er garantie is op een lange levensduur.

Architectuur

Het appartementencomplex wordt in dezelfde stijl gebouwd als de rest van de wijk en kent ook dezelfde architect: MIX Architectuur. Daardoor ontstaat er rust en eenheid in het geheel. Ook de tuin en de parkeerplek van het complex sluiten straks aan op al het groen van de wijk. Met een lichte kleur steen en houtaccenten, zowel rond de balkons als aan de galerijzijde, wordt er eenheid gecreëerd in het complex. Beide complexen kijken uit over de Rijn en de prachtige natuur van Rhenen, waardoor de privacy van de achterburen hen niet afgenomen wordt. Door de vorm en massa heeft het gebouw een geluidsisolerende werking voor de rest van de wijk, waardoor bewoners nog meer de rust van de natuurlijke omgeving beleven.