Feestelijke start nieuwbouw laatste fase Oosterburgh in Oosterwolde

Wonen

Woningcorporatie

Harderwijk

Oosterwolde

10:37

23-03-2023

Met de onthulling van een model-insectenhotel werd woensdagmiddag 22 maart 2023 de bouw van de tweede en daarmee laatste fase van het nieuwbouwproject Oosterburgh officieel gestart. Wethouder Beerd Flier van de gemeente Oldebroek deed de onthulling. ‘Als gemeente Oldebroek zijn we blij dat ook de provincie heeft ingestemd met de versnelling van het project , zodat hier volgend jaar al veel nieuwe bewoners een prachtige woning kunnen betrekken’, aldus wethouder Beerd Flier. Marc Mastebroek, ontwikkelaar bij Van Wijnen Projectontwikkeling Midden: ‘samen met de bewoners maken we Oosterburgh tot een fijne wijk om te wonen. Ik ben trots op de gehele gebiedsontwikkeling en dat deze tweede fase sneller dan verwacht in verkoop en aanbouw is gegaan. We hebben hierbij goed gekeken naar de woningmarkt en we zijn ervan overtuigd dat ook deze laatste fase net zo mooi wordt als fase I’.

Marc lichtte toe dat, na de definitieve inrichting van het openbaar gebied in het plan, er een groot insectenhotel geplaatst wordt in de Wadi-zone. ‘Een cadeautje aan de bewoners’ aldus Marc, ‘en het mes snijdt hiermee aan twee kanten. Uiteraard goed voor de biodiversiteit en het insectenhotel gaat gemaakt worden door medewerkers van Bosgroep Drie van ’s Heerenloo, een dagbestedingslocatie voor mensen met een verstandelijke beperking. We ondersteunen deze maatschappelijke inzet graag’.

Feestelijke bijeenkomst
Voor de kopers van de woningen en de kavels was het een feestelijk moment waarop ze tegelijkertijd hun toekomstige buren konden ontmoeten. Na het officiële gedeelte met speeches en de handeling met het insectenhotel, werden de eerste contacten tussen de nieuwe buren gelegd onder het genot van een hapje en drankje. Om het belang van de biodiversiteit nog verder te ondersteunen, kregen ook de toekomstige bewoners na afloop een insectenhotel, specifiek voor bijen en vlinders, cadeau.

Voortgang van het project
Fase I van het nieuwbouwplan Oosterburgh is in de zomer van 2022 opgeleverd. Gezien de enorme belangstelling is, na overleg met de gemeente Oldebroek, besloten om de vervolgfases samen te voegen en in de zomer van 2022 in verkoop te brengen. In eerste instantie waren deze vervolgfases over vijf en tien jaar bedacht, maar de krapte op de woningmarkt maakte deze versnelling noodzakelijk om aan de enorme woningbehoefte te voldoen. Fase II bestaat uit drie kavels voor vrijstaande woningen, acht kavels voor twee-onder-een-kapwoningen, acht twee-onder-een-kapwoningen en tien levensloopbestendige woningen.

In totaal heeft Oosterburgh straks 68 nieuwbouwwoningen, waarvan 15 woningen in de sociale huur die door UWOON worden verhuurd. De woningen zijn uiteraard gasloos en BENG (Bijna Energieneutraal).

Duurzame, gasloze en comfortabele nieuwbouw
In nauwe samenwerking met UWOON en de gemeente Oldebroek heeft Van Wijnen het nieuwbouwplan ontwikkeld. De huur- en koopwoningen worden gerealiseerd door Fijn Wonen, het woonproduct van Van Wijnen. Deze woningen staan voor wooncomfort, duurzaamheid en betaalbaarheid. Alle woningen zijn standaard voorzien van zonnepanelen en een warmtepomp. Andere kenmerken zijn de gasloze uitvoering en de comfortabele vloerverwarming.

Op de kavels in het plan zijn de meeste eigenaren inmiddels druk bezig met de bouw, enkele vrijstaande woningen zijn zelfs al bewoond, terwijl de laatste kaveleigenaren binnenkort verwachten te starten met de bouw. Naar verwachting is het project begin 2024 volledig bewoond en afgerond.

Voordelen nieuwbouw
In Oosterwolde valt ongeveer een kwart van de woningen onder de sociale huursector. Plan Oosterburgh wordt volgens de laatste maatstaven en technieken gebouwd, waardoor de isolatie beter is en stookkosten veel lager zullen zijn dan bij een huis van tien jaar of ouder. Fijn Wonen realiseert de woningen middels het ‘bouwen-in-één-dag’ principe. Per dag wordt er een complete woning geplaatst, voorzien van sanitair en installaties. ‘’Deze nieuwbouwwoningen worden geproduceerd in een woningfabriek waar we wanden, vloeren en gevels maken. Eenmaal op locatie zetten we per dag een woning in elkaar voorzien van sanitair en installaties. Betaalbaar, mooi en duurzaam wonen komt op deze manier samen, ook in Oosterwolde”, aldus Jan Herm Bouwhuis, accountmanager bij Fijn Wonen.

De cijfers
Het nieuwbouwproject Oosterburgh in Oosterwolde (Gld) is een gebiedsontwikkeling van Van Wijnen en bestaat uit totaal 68 woningen, gerealiseerd in 2 fasen. In fase I zijn dit 15 Fijn Wonen-woningen voor UWOON, 6 Fijn Wonen-koopwoningen, met daarnaast 14 kavels voor zelfbouw. In fase II zijn dit 8 Fijn Wonen-twee-onder-een-kapwoningen, 10 levensloopbestendige Fijn Wonen-woningen en 11 kavels voor zelfbouw.